17.11.2011. / 14:24

Autor: Totalsport

Blatter odgovorio Ferdinandu na oštar napad

- U nogometu nema rasizma. Možda ima nekih pojedinačnih slučajeva u kojima neki igrač kaže neku riječ ili napravi neku uvredljivu gestu, ali oni igrači koji su pogođeni time bi trebali reći ''to je igra'' i rukovati se sa suparnikom - rekao je Blatter

Sepp BlatterSepp BlatterVelika pompa podignula se u Engleskoj oko komentara u vezi rasizma predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppa Blattera. Engleska udruga igrača poziva na njegovu ostavku.

U trenucima kad Engleski nogometni savez (FA) istražuje Johna Terryja i Luisa Suareza zbog navodnih rasističkih poruka koje su uputili Antonu Ferdinandu, odnosno Patriceu Evri, Blatter smatra da se problem trebao riješiti - stiskom ruke.

- U nogometu nema rasizma. Možda ima nekih pojedinačnih slučajeva u kojima neki igrač kaže neku riječ ili napravi neku uvredljivu gestu, ali oni igrači koji su pogođeni time bi trebali reći ''to je igra'' i rukovati se sa suparnikom - rekao je Blatter za CNN.

Sasvim očekivano, uslijedile su salve kritika na njegov račun, nakon čega se Blatter obratio javnosti priopćenjem u kojem je objasnio kako su njegove riječi pogrešno shvaćene.

Na Otoku očito smatraju da nisu ništa pogrešno shvatili. Gordon Taylor, izvršni direktor Engleske udruge igrača, čak smatra da bi Blatter morao podnijeti ostavku!

- Izvan svake sumnje bi to trebao učiniti. Pokazao je da je potpuno ''izvan prostora i vremena''. Prešao je granicu. Trebao bi se ugledati na predsjednika UEFA-e Michaela Platinija. Ako bi netko trebao voditi računa o rasizmu, onda je to osoba koja predsjeda organizacijom koja uključuje 200 zemalja na svijetu, koje su toliko raznolike i imaju različite pozadine, boje, kulture i vjerovanja. Ako ta osoba nije to u stanju, morala bi se povući sa svoje dužnosti - kaže Taylor.

Jedan od brojnih Blatterovih kritičara je i Rio Ferdinand, branič Manchester Uniteda i engleske reprezentacije, te brat Antona Ferdinanda. Manchesterov branič se oglasio putem svog omiljenog medija za komunikaciju, društvene mreže Twitter.

''Sepp Blatter, vaši komentari o rasizmu su toliko snishodljivi da su gotovo smiješni. Ako nas navijači vrijeđaju rasističkim skandiranjem, a onda nam stisnu ruku, to je ok? Osjećam se glupo jer sam mislio da nogomet preuzima vodeću ulogu u borbi protiv rasizma'', napisao je Ferdinand.

Ujedno je objavio i sarkastičnu poruku, nakon što je FIFA na svojoj web-stranici publicirala Blatterovo priopćenje, ilustrirano fotografijom na kojoj on grli tamnoputog dužnosnika iz Južnoafričke Republike.

Blatter je iskoristio društvenu mrežu, kojoj se pridružio uoči prošlogodišnjeg Svjetskog prvensva u Južnoafričkoj Republici, kako bi se po prvi puta obratio jednom individualnom korisniku. Riju Ferdinandu!

''Crni čovjek, kako ga ti nazivaš, ima svoje ime: Tokyo Sexwale'', napisao je Blatter.

Predsjednik FIFA-e je istaknuo kako je Sexwale, ministar u vladi Južnoafričke Republike i bivši zatvorenik Robben Islanda, ''učinio golemi posao u borbi protiv rasizma i apartheida u Africi''.

''Učinili smo nekoliko zajedničkih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o borbi protiv rasizma u Južnoj Africi. FIFA drži dugoročni i ponosni rekord u području antidiskriminacije, koji će se nastaviti'', napisao je Blatter.

Vezane vijesti

Srbi prosvjedovali u Fifi i Uefi zbog Kosova

Srbi prosvjedovali u Fifi i Uefi zbog Kosova

Nogometni savez Srbije (FŠ) uputio je žestok prosvjed Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog odluke njezina Izvršnog odbora da reprezentaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika