18.11.2011. / 07:35

Autor: Hina

Kučan: Janša se bori s vjetrenjačama, Janković za reforme

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan ustvrdio je u četvrtak, tumačeći zbog čega bi po njemu ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković trebao biti novi slovenski premijer, a ne šef oporbe Janez Janša, čijoj stranci ankete daju najviše mjesta u parlamentu, da je dio slovenske politike stalno angažiran u "retrogradnim procesima" i usidren u prošlosti te da se "bori s vjetrenjačama koje ne postoje".

Milan KučanMilan KučanBivši slovenski predsjednik Milan Kučan ustvrdio je u četvrtak, tumačeći zbog čega bi po njemu ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković trebao biti novi slovenski premijer, a ne šef oporbe Janez Janša, čijoj stranci ankete daju najviše mjesta u parlamentu, da je dio slovenske politike stalno angažiran u "retrogradnim procesima" i usidren u prošlosti te da se "bori s vjetrenjačama koje ne postoje".

Nakon takvih borbi obično državi "podnese svoje račune", kazao je Kučan u razgovoru za televizijsku postaju A-kanal komentirajući skore prijevremene parlamentarne izbore u Sloveniji koji se održavaju 4. prosinca.

Na pitanje treba li za mandatara za sastav nove slovenske vlade predsjednik države imenovati predsjednika stranke s najviše mandata u parlamentu, a po prognozama to bi mogla biti stranka bivšeg premijera Janeza Janše, Kučan je rekao da je to u Sloveniji običaj koji je pokazao i svoje "loše strane", kako je vidljivo i iz vlade koju je vodio Borut Pahor.

Za razliku od Pahorovih Socijalnih demokrata (SD), kojima zamjera da se u ovom mandatu nisu dovoljno zauzimali za "socijaldemokratski koncept" te da su izgubili povjerenje javnosti, Kučan je ocijenio da bi Janković i njegova stranka mogli provesti potrebne reforme da Slovenija iziđe iz krize.

Na pitanje ne pokazuje li Janković manjak smisla za dijalog kad unaprijed isključuje Janšu kao mogućeg koalicijskog partnera, Kučan je rekao da je Janković jasno izjavio zašto tako misli te da je ustvrdio da Janša jedno govori, a drugo radi i da on i njegova stranka ponekad pribjegavaju metodama koje imaju malo veze s demokracijom.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan još uvijek važi kao politički autoritet, osobito na ljevici, iako se iz aktivnog političkog života povukao još 2000. godine, nakon što mu je završio drugi predsjednički mandat.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika