18.11.2011. / 07:54

Autor: Hina

Rusija stoji iza Asada, Arapi i Zapad vrše pritisak

Službena Moskva u četvrtak je stala iza predsjednika Bašara al-Asada s obzirom na sve veći pritisak koji arapske i zapadne zemlje vrše na sirijskog vođu kako bi prestao s represijom na svoje protivnike.

Sergej LavrovSergej LavrovSlužbena Moskva u četvrtak je stala iza predsjednika Bašara al-Asada s obzirom na sve veći pritisak koji arapske i zapadne zemlje vrše na sirijskog vođu kako bi prestao s represijom na svoje protivnike.

Arapska liga suspendirala je Siriju te njezinim vlastima dala rok do kraja tjedna da prihvate arapski mirovni plan čiji je cilj prekinuti krvoproliće u kojemu je, prema podacima UN-a do sada ubijeno više od 3500 ljudi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, čija je zemlja jedna od zadnjih preostalih koje još uvijek podupiru Siriju, rekao je kako bi zahtjevi za Asadovim odlaskom s vlasti mogli uništiti inicijativu kojom se poziva na dijalog između sirijske vlade i njezinih protivnika.

"Ako neki predstavnici oporbe, uz potporu stranih zemalja, kažu da dijalog može početi tek nakon odlaska predsjednika Asada, inicijativa Arapske lige postaje bezvrijedna i beskorisna", izjavio je Lavrov, nakon pregovora sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton, koja je kazala kako međunarodna zajednica mora usmjeriti sav svoje utjecaj i napore na promjenu smjera sirijske politike.

"Budućnost Sirije sada ovisi o sposobnosti svih nas da nastavimo s pritiskom na sirijske vlasti i shvatimo kako postoji potreba da se nasilje prekine, da se sasluša narod te da se pronađe način da se krene naprijed", rekla je Ashton na konferenciji za novinare održanoj zajedno Lavrovim u Moskvi.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika