18.11.2011. / 09:59

Autor: Hina

Obama šalje Hillary Clinton u Mianmar

Američka državna tajnica Hillary Clinton će u prosincu posjetiti Mianmar, što će nakon 50 godina biti prvi posjet jednog šefa američke diplomacije toj zemlji, bivšoj Burmi, objavio je u petak američki predsjednik Barack Obama i rekao da je u njoj ostvaren "tračak napretka".

Barack Obama i Hillary ClintonBarack Obama i Hillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton će u prosincu posjetiti Mianmar, što će nakon 50 godina biti prvi posjet jednog šefa američke diplomacije toj zemlji, bivšoj Burmi, objavio je u petak američki predsjednik Barack Obama i rekao da je u njoj ostvaren "tračak napretka".

Američki predsjednik je donio tu odluku nakon telefonskog razgovora s dobitnicom Nobelove nagrade za mir, burmanskom oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi o procesu otvaranja zemlje.

"Prošle noći razgovarao sam sa Suu Kyi koja mi je potvrdila da podržava američka nastojanja u poticanju tog procesa", rekao je Obama novinarima tijekom posjeta Baliju gdje će sudjelovati na summitu Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN).

"Nakon godina mraka, primjećujemo tragove napretka u reformama u Mianmaru", dodao je Obama, spomenuvši oslobađanje političkih zatvorenika i smanjenje restrikcija medijima.

"Svakako preostaje puno posla. I dalje nas zabrinjava zatvoreni politički sustav, ponašanje prema manjinama i odnosi sa Sjevernom Korejom", upozorio je Obama i naglasio da Sjedinjene Države žele iskoristiti moguću povijesnu priliku za reforme u Mianmaru i jasno rekao da ta zemlja mora izgraditi nove odnose sa SAD-om želi nastaviti putem demokracije.

Mianmarom nakon desetljeća vladavine vojne hunte sada upravlja civilna vlada. No kako u njoj zapravo sjede bivši vojnici, mnoge zapadne zemlje sumnjaju koliko je takva vlada spremna za demokratske reforme.

Svrha posjeta državne tajnice je istraživanje mogućnosti da SAD pomognu Mianmaru u pokretanju demokratske tranzicije. Sjedinjene Države i dalje zadržavaju gospodarske i političke sankcije mianmarskom režimu, uvedene koncem 1990-ih koje su zemlju bacile na koljena.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika