18.11.2011. / 12:28

Autor: Hina

Bivša filipinska predsjednica Arroyo optužena za prevaru

Bivša filipinska predsjednica Gloria Arroyo optužena je za izbornu prevaru i protiv nje izdan uhidbeni nalog, samo nekoliko sati prije nego što je trebala otputovati u inozemstvo na liječenje, objavile su filipinske vlasti.

Gloria ArroyoGloria ArroyoBivša filipinska predsjednica Gloria Arroyo optužena je za izbornu prevaru i protiv nje izdan uhidbeni nalog, samo nekoliko sati prije nego što je trebala otputovati u inozemstvo na liječenje, objavile su filipinske vlasti.

Ukoliko joj krivnja bude dokazana, Arroyo (64) bi mogla dobiti višegodišnju zatvorsku kaznu.

Od početka tjedna Arroyo, koja je bila na vlasti do 2001. do 2010. godine, pokušava otići iz zemlje, tvrdeći da hitno mora na liječenje rijetke bolesti leđne moždne. Ona se trenutačno nalazi u privatnoj bolnici u Manili i zasad nije poznato kada će joj policija uručiti nalog.

Bivša je predsjednica je sredinom tjedna pokušala napustiti zemlju i otići u Singapur na liječenje, ali ju je vlada zaustavila u zračnoj luci, vjerujući da pokušava izbjeći istragu i progon, te joj izdala zabranu napuštanja zemlja. Ustavni sud je u međuvremenu tu zabranu proglasio neustavnom jer protiv nje tada nije bilo nikakve optužnice.

"Uhidbeni nalog je prava pobjeda pravde", rekla je ministrica pravosuđa Leila de Lima, čija vlada već dugo sumnjiči Arroyo za korupciju tijekom obnašanja dužnosti, iako je nikada nije formalno optužila.

Arroyo je sada optužena za krađu glasova na senatskim izborima 2007. kada je u pokrajini Maguindanao svih 12 njezinih kandidata izabrano u parlament, što je bilo u suprotnosti s trendom na nacionalnoj razini. Uz to, očekuje se da će biti optužena i za korupciju. Ona opovrgava sve optužbe.

Pobjednik filipinskih predsjedničkih izbora prošle godine, Benigno Aquino, najavio je još u kampanji da će se obračunati s korupcijom u zemlji. Zanimljivo je da je Arroyo svog prethodnika na dužnosti Josepha Estradu također optužila za korupciju, a nakon što je osuđen na doživotni zatvor, pomilovala ga je.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika