18.11.2011. / 16:09

Autor: Deutsche Welle

O ekstremizmu

Tinjajuća opasnost u Hrvatskoj

Iako u Hrvatskoj na nekoliko razina postoji desni ekstremizam, teret borbe protiv njega je uglavnom na civilnom društvu i medijima. Za razliku od policije, oni su ga spremni prepoznati i ustraju na njegovom kažnjavanju

ArhivaArhivaRasizam se u novijoj hrvatskoj povijesti ispoljava na različite načine: na nogometnim utakmicama navijači s tribina znaju bacati banane na tamnopute igrače, na koncertima jedne od najvećih domaćih pjevačkih zvijezda obožavatelji sasvim nesmetano ističu fašističko znakovlje. Prošle je godine spriječen koncert njemačke neonacističke skupine Blue Max u Bukovju kod Križevaca, a ove su godine svijet obišle slike iz Splita u kojem je skupina građana divljački napala sudionike Split Pridea. Pojave su to na koje društvo reagira kampanjski i pod pritiskom građanskih udruga i medija, no sama država malo toga poduzima da se svemu stane na kraj.

Desni ekstremizam na dvije razine

Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost desni ekstremizam u Hrvatskoj dijeli na neoustaštvo koje ima oblike institucionalnog organiziranja kroz brojne političke stranke i, kako kaže, posjeduje nekakvu logistiku. Istovremeno egzistira manje vidljiv neonacistički pokret koji je za razliku od neoustaštva, definiranog nacionalnim odrednicama i 2. svjetskim ratom na području Hrvatske, orijentiran na rasnu priču. Takva je vrsta ekstremizma više vezana uz sport i prisutna je od stadiona do manje organiziranih i slabo povezanih skupina koje nemaju problem s umrežavanjem sa sličnim skupinama u Srbiji, Bugarskoj ili Velikoj Britaniji.

S ovom podjelom se slaže i direktor Margelovog instituta iz Zagreba, nevladine organizacije židovske nacionalne manjine, Alen Budaj koji smatra da u Hrvatskoj ne postoji toliko velika opasnost od neonacizma, kolika je opasnost od neoustaštva koje u ovom trenutku najorganiziranije živi na internetu. Oni koji promiču takvu ideologiju se većinom okupljaju oko internetskih stranica, foruma i Youtube kanala kojima distribuiraju svoje ideološke materijale.

Sve počinje u obitelji

Radi se o mladim ljudima koji su već od malih nogu u svojim obiteljima zaraženi „klicom" neofašizma i neoustaštva, kaže Budaj i dodaje da ti ljudi jako dobro znaju što je nacizam i što znače pozivi na ubojstvo jedne skupine. "Oni su toga svjesni i očigledno misle da svojim radikalnim ponašanjem doprinose ovoj zajednici, baš kao što su to mislili pripadnici ustaške mladeži 1941. godine", kaže Budaj za Deutsche Welle.

Najveću opasnost on vidi u hrvatskim neparlamentarnim ultradesnim strankama koje u svojim programima imaju elemente neoustaškog ekstremizma, posebice ako bi u uvjetima gospodarske krize takve stranke izašle na realnu političku scenu i postale dio vlasti.

Iako smo za potrebe ovog priloga kontaktirali nekoliko osoba aktivnih u neonacističkim i neoustaškim internetskim zajednicama, nitko od njih ne želi iza svoje ideologije stati punim imenom i prezimenom. Kažu, njihova bi im uvjerenja mogla naštetiti u svakodnevnom životu, no pri tom su posve sigurni u ispravnost svojeg razmišljanja. Kada se radi o neonacistima čije virtualne zajednice funkcioniraju u međunarodnim okvirima, nimalo ne sumnjaju u nadmoć bijele rase koju treba sačuvati pod svaku cijenu. Isto je i s neoustašama koje povijest hrvatskih prostora ispisanu u proteklom stoljeću nazivaju krivotvorinama, a jedini opstanak hrvatske države vide u očuvanju i promicanju "vrijednosti" NDH, države koja je funkcionirala pod protektoratom nacističke Njemačke.

Virtualna druženja koriste za razmjenu pisanih i video materijala, ideološka teoretiziranja, a neki među njima su pravi kolekcionari zabranjenog znakovlja koje se može nabaviti direktnom razmjenom ili internetskim aukcijama.

Falsificiranje povijesti u izborne svrhe

Hrvatski građani uskoro izlaze na parlamentarne izbore kojima prethodi nikad kraća službena predizborna kampanja. No neslužbena kampanja traje već mjesecima tijekom kojih su ekstremno desne, ali i srednje desne stranke, pokušale izjednačiti antifašizam s komunističkim režimom. Takvi pokušaji relativizacije su opasni, kaže direktor Margelovog instituta kojem je nedopustivo antifašiste proglašavati zločincima.

I Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost misli da hrvatske vlasti rade podijele u društvu na način da izjednačavaju zločine počinjene u 2. svjetskom ratu s komunističkom državom koja je uslijedila nakon toga i da se svaki puta uoči izbora potpiruju strasti ekstremne desnice i ljevice. "Pred izbore se mijenja retorika, a država radi kontraproduktivne stvari", kaže i upozorava da pri tome izostaje svaka osuda nasilja koje se povezuje s desnim ekstremizmom. Institucije bi, smatra, trebale djelovati na način da se zločin iz mržnje primjereno kažnjava, da se postupa u skladu sa zakonima te da postoji politička osuda za svaki oblik organiziranja ili pokazivanja sklonosti prema desnom ekstremizmu.

Ekstremisti nesmetano ističu zabranjena obilježja

Jurčić napominje da je policija do sada zabilježila 30-50 slučajeva zločina iz mržnje. U najvećem se broju radi o napadima na osobe srpske narodnosti, a potom slijede napadi na LGBT osobe. To su skupine koji su, prema dostupnim informacijama, najugroženije od hrvatskih desnih ekstremističkih grupa. "Postoji određena ugroza koja se tiče osobne sigurnosti građana na cesti, na otvorenim prostorima ili javnom prijevozu", kaže Jurčić i podsjeća na splitski i zagrebački Pride tijekom kojih su se okupljale skupine koje su na javnom mjestu bez straha od policije pokazivale obilježja neonacističkog pokreta kako bi se na bahat način provociralo građane. No među njima je bilo onih koji su zaista povezani s takvim pokretima.

Hrvatska je, misli Alen Budaj, propustila donijeti zakone nalik onima u Njemačkoj pa njena policija ne reagira na slučajeve pojave neonacizma i fašizma na način kako bi trebalo reagirati u jednoj modernoj demokratskoj državi. Svoje tvrdnje temelji na brojnim ekscesima, primjerice organiziranju javnog prosvjeda protiv ZG Pridea kojega su 2009. godine organizirali mladi neoustaše pod nazivom Hrvatski nacionalisti kada su u samo središte Zagreba izašli sa ustaškim znakovljem i keltskim nacističkim križem. To, kaže, pokazuje nedovoljnu educiranost policije koja možda i ne želi znati kako se takvim pojavama suprotstaviti. Slični su skupovi održavani i tijekom manifestacija u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, a svrha im je bila provociranje fizičkih obračuna i incidenti koji bi mogli ugroziti ljudske živote.

Štoviše, svojevremeno je spomenuta skupina preko svojih internetskih stranica pozivala na rušenje ustavnog poretka Republike Hrvatske i uspostavu Nezavisne države Hrvatske, navodi Budaj. I danas takve organizacije nesmetano funkcioniraju putem društvenih mreža, a njihovi članovi su javno vidljivi svima pa čak i policiji. No, usprkos svemu, odgovarajuća reakcija i dalje izostaje.

Policija ne prepoznaje zločin iz mržnje

"S druge strane, policija je vrlo agilna kada treba uhititi bivšeg ministra policije Josipa Boljkovca (91) zbog sumnji u ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti iz 1945. godine. Ali, kada je prije više godina trebalo uhititi bivšeg ustaškog šefa policije Milivoja Ašnera, tu je policija zakazala", podsjeća direktor Margelovog instituta.

Policija bi, kaže Jurčić, prije svega trebala prepoznati kazneno djelo zločina iz mržnje koji se vrlo često tretira kao prekršaj protiv javnog reda i mira pa nerijetko čak i žrtva dobije prekršajnu prijavu. Za takve su zločine najčešće dosuđivane uvjetne kazne zatvora. „U zadnje vrijeme su se stvari promijenile. Zbog distribuiranja nacističkih materijala su izrečene zatvorske kazne, a imamo i slučaj dugotrajne uvjetne kazne izrečene osobi koja je na internet plasirala rasističke sadržaje", ukazuje Jurčić na pozitivne primjere iz prakse no ipak dodaje da je u svemu najproblematičnija policija koja vrlo teško reagira i najčešće samo uz pritisak javnosti. Pri tome ne treba zaboraviti da postoje slučajevi iz kojih je javnost isključena ili žrtva ne želi govoriti ili jednostavno ne poznaje svoja prava. Tada sve završava na prekršajnoj prijavi, što je najgori mogući ishod.

Autor: Siniša Bogdanić, Zagreb

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

"Školokrečina“ je zbirka objavljenih tekstova Nenada Veličkovića u kojima autor govori o ozbiljnim propustima u obrazovnom sustavu BiH. Podnaslov… Više

Komentari

registracija
18/11/11

glogosnica, 18.11.11. 17:07

Suze mi cure kad čitam ovakve strahote što se dogadjaju u Hrvatskoj. Stvarno me sram jer i u meni je ta "klica" neoustaštva i nikako da je se rješim. Poslušat ću gospodina iz židovskog centra i ovog pripadnika LGTB zajednice i krenuti pravim putem neokomunizma i ljubavi prema svim bićima, evo obećajem da više ni u crkvu neću ići jer me strah da ne postanem pedofil uz sve ove moje mane. Neću više ni voljet svoju domovinu na ovakav način od sad sam pripadnih svijeta. Voli vas sve bivši - neonacist, klerofašist, ultranacionalist, homofob, desničar.

P.S Ovim tekstom shvatio sam da volim židovske dečke, jer to normalno???


registracija
4/6/09

Alarik, 18.11.11. 17:13

ahahahahahahaha, Margelov "Institut"!!!! Jedan tip, uhljebljenik kojeg financira država koju redovno pljuje kao i ustaške kune koje prima u većim količinama! :D Tip redovno ima "predavanja" o "ustašluku" u četničkom gnijzdu - Banja Luci, gdje redovno dobija i priznanja.

Hrvatska na žalost nema desnicu, a još manje ekstremnu - samo u ludim jugo-komunističkim glavama.


registracija
21/4/11

Milankn, 18.11.11. 17:16

Evo i ja, inače teški zadrti krvoločni desničar, thompsonovac i klerofašist s hercegovačkog kamenjara, nakon čitanja ovog teksta konačno sam shvatio da sam u krivu. Zato se od sutra izjašnjavam kao Jugoslaven, ostavljam ženu i djecu i vjenčat ću se muškićima iz uredništva T-portala i H-altera. Jel' može?


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.11.11. 17:22

glogosnica,
Bravo!


registracija
26/12/06

capica, 18.11.11. 17:46

Žalosno je čitati tko se sve trpa u Hrvate. Ljudi koji ne mare za svoju vlastitu domovinu , ne mogu učiniti ništa niti za tuđu.Badava putovnica.


registracija
12/1/11

bozhidar, 18.11.11. 17:54

zelim samo reci da da nije bilo crnaca u africi i njihovog uspjesnog prilagodjenja za daljni zivot/prezivot humanoida i njihovog doseljevanja najprije u aziju; te mnogo kasnije u evropu, mene sad ne bi bilo a niti ovih racista.

a da su znali da ce poroditi ovakav svijet, trebali su svi do jednoga smapogubiti.
vragobog i hrvati! hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 18.11.11. 17:55

ispravka: trebail su se svi do jednog samopogubiti!


registracija
1/3/11

Laudate, 18.11.11. 18:24

Hrvati su nacistički od stoljeća sedmog, i prije nacista, i treba u njima ugušiti svaki oblik samopoštovanja.

Na Dan Vukovara molim ne žalite tinte i pišite o nacistima.
Za crkvene blagdane pišite o homoseksualcima i vrhunskom dometu civilizacije kada barem 50% populacije bude spavalo muško s muškim, žensko sa ženskim, a uvoz djece iz Azije i Afrike bude unosan posao.

Ali nije sve tako crno jer navikli smo na to još u Jugi gdje je svaki govor u prilog hrvatska morao započeti prisjećam na ustaštvo i uzornom srpskog brata koji nam pomaže shvatiti naše zablude.

E pa gospodo na dan kada slavimo veliko herojstvo malog hrvatskog čovjeka koji je branio svoje na svom i nije ustuknuo treba danas svima ovima reći "nalevo krug" - otpust i mrš' kući.


registracija
18/11/11

glogosnica, 18.11.11. 18:34

Moja tj. Hrvatska budućnost: Moja mama se zove Hasan


registracija
22/6/10

Konstantinos, 18.11.11. 21:37

Jel' to neki traze dlaku u tudem oku, a ne vide balvan u vlastitom?


registracija
5/3/10

starimudrac, 18.11.11. 23:38

zvonko, čime se budala ponosi, toga se pametan stidi!


registracija
2/1/11

prohujalo, 19.11.11. 05:47

evo jos jednog dokaza kako mi svaki clanak koristimo kako nama odgovara. Tolerancija -rasna ,spolna i svaka druga ne znaci da cemo sa tolerancijom promijeniti svoje osobne karakteristike.
glogosnica
sa spolnom tolerancijom-u buducnosti se mama nece zvati Hasan
PS osobno imam prijatelje koji nisu katolici kao sto sam sama, ali isto tako ni moji prijatelji koji zive u istospolnim zajednicama, niti su pokusali da rasture moju bracnu zajednicu(musko_zensko) niti su ikad pokusali da me uvjere da sam u zabludi sto zivim sa osobom suprotnog spola>>>>>


registracija
3/3/11

bljesak4, 19.11.11. 09:17

1.-
''a ove su godine svijet obišle slike iz Splita
u kojem je skupina građana
divljački napala sudionike Split Pridea.''

Divljački napala?
a gdje su mrtvi gdje teški ranjenici ?
Neće novinar da opazi
da je prva ljudska reakcija
na odvratnost
da to odvratno doslovce ''zgazi'',
da ga nema, da ga vše ne vidi.

Neće,
jer njemu hmoseksusalnost nije nešto odvratno,
stavite muškarci jedni drugima jezik usta,
i onu stvar u dupe, to je njemu ljubav.......
Što bilo tko,
tko homoseksualnost naziva ljubavlju, zna o ljubavi.?!

2.-
''pa njena policija ne reagira na slučajeve pojave neonacizma i fašizma na način kako bi trebalo reagirati u jednoj modernoj demokratskoj državi.''

ne reagira na slučajeve pojave neonacizma i fažisma''
a ne pita se novinar
zašto ne reagira na slučajeve pojave
duha odvratne lažljivosti, sramotne, beživotne strastii
(jer su homoseksualni spojevi, ''M-M'', kao i ''Ž-Ž''
u našem ljudskom svijetu, životom potpuno neplodni).

već policija čuva i brani i a vlast propagira
tu bezživotnu lažljivu
do neba vrišteću odvratnost,
a glas onih protiv te odvratnosti,
naziva ''govorom mržnje''.,

(kakvo odvratno podmuklo podzemno homoseksiualno lukavstvo).
Zar je moguće
da se i u Nacionalu propagira tu odvratnost?,
tako pitam !


registracija
22/10/11

jadno100, 02.12.11. 08:06

bljesak4 jedno pitanje,imas dijete i ono ti bude homoseksualac sta ces napravit ubit,zgazit?????


registracija
3/3/11

bljesak4, 05.12.11. 20:46

jadno 100
imam dijete, sina, i nije homoseksualac,
da ne daj Bože, jeste,
sudio ga ne bi,
pomogao bih mu tek
da ode tamo negdje gdje vole homoseksualce,
možda negdje blizu tebe 'jadno 100'
jer se pored mene on ugodno osjećao ne bi
(kao ni ja pored njega).

Strogo dijelim gripu od gripoznih
tako i homoseksuanost od homoseksualaca.
Nikada ni pomisao nemam
da idem na krv i meso,
borba se uvijek vodi na duhovnom polju.

( U početku uvijek stoji čovjek heteroseksualac.
U našem ljudskom svijetu,
začeće je uvijek
sjedinjenje M.-Ž spolne ćelije
ili uvijek je heteroseksualno.)

Za mene homoseksualnost je kazna Božja
( pogledaj Rim; 1,26-28)
ali ti najvjerojatnije Boga držiš
crkvenom izmišljotinom i slične budalaštine.

Za mene Bog je Duh
i kada ljudi
ljubav mijenjaju
za naslade i strasti
tada je barem meni razumljivo
da se porasli uvijeti za glasnost
sramotnih strasti
koju za mene homoseksualnost jeste.

I tu priča staje !
Ljubav je plodonosn životna moć
veze M-M ili Ž-Ž
se životom potpuno neplodne.

Da ima neplodnih i hetreroseksualaca
ali to su iznimke koje potvrđuju pravilo
dok plodnih veza M-M ili Ž-Ž jeednostavno nema !

Živ ti bio sve do smrti svoje !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika