19.11.2011. / 09:59

Autor: Hina

Ankete: Janša u vodstvu ispred Jankovića, pad Viranta

Stranka bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše dobila bi najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca, a sa zaostatkom od tri postotna boda slijedi je stranka ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, pokazala je anketa koju je u subotu objavilo ljubljansko "Delo".

Zoran JankovićZoran JankovićStranka bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše dobila bi najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca, a sa zaostatkom od tri postotna boda slijedi je stranka ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, pokazala je anketa koju je u subotu objavilo ljubljansko "Delo".

Prema telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 706 ispitanika, provedenoj u utorak i srijedu ovoga tjedna, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) bi dobila 18,1 posto glasova, nešto više u odnosu na anketu istog lista tjedan dana ranije (17,7 posto). Na drugom je mjestu stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Jankovića sa 15,3 posto glasova (u prošlotjednoj anketi 15,2 posto).

Na trećem je mjestu Građanska lista Gregora Viranta sa 8,6 posto glasova, s velikim padom u odnosu na anketu vodećeg slovenskog lista u odnosu na ispitivanje prije tjedan dana, kada je dobila 18,8 posto.

Velik pad potencijalnih glasova Virantovoj listi pokazale su i neke druge ankete. To se uglavnom tumači Virantovim neuspješnim pokušajem da u predizbornim sučeljavanjima na prihvatljiv način pojasni svoje prihode u 2009. godini.

Tada je prema poreznoj prijavi dobio više od 60.000 eura novčane kompenzacije, namijenjene državnim dužnosnicima nakon odlaska s funkcije u razdoblju u kojemu ne mogu naći adekvatno zaposlenje iako je u to vrijeme izvan stalnog radnog odnosa kao pravni stručnjak zaradio više od 95.000 eura honorara. Iako se na suočavanjima branio da njegov postupak nije u suprotnosti sa zakonom i da tako rade i drugi, Virantov postupak uglavnom je doživljen kao "moralno" sporan.

Na četvrtom mjestu prema najnovijoj predizbornoj anketi "Dela" nalazi se stranka Socijalnih demokrata (SD) koju vodi aktualni premijer Borut Pahor, a dobila bi 5,4 posto glasova (isto kao i u anketi prije tjedan dana).

Iza Pahorove stranke je Demokratska stranka umirovljenika sa 2,9 posto glasova (jednako kao i u prethodnoj anketi) i Slovenska pučka stranka (SLS) sa 2,5 posto glasova (u prethodnoj 1,2).

Prema anketi vodećeg slovenskog lista, dvije stranke koje su u Pahorovoj vladi bile uključene u koalicijsku vladu, Liberalni demokrati (LDS) Katarine Kresal, te Zares Gregora Golobiča, osvojile bi manje od jedan posto glasova.

Prag za dobivanje zastupnika u parlamentu u Sloveniji iznosi 4 posto. Kako navodi "Delo", 31,1 posto ispitanika dva tjedna pred izbore ne zna za koga bi glasovali, a 6,5 posto tvrdi da neće izaći na biralište.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika