19.11.2011. / 10:57

Autor: Nacional.hr

MMF iza ugla

'Hrvatska je u goroj situaciji nego kad je Sanader odlazio'

"Već sad bi političari i druge institucije trebali početi raditi na paketu za aranžman ili barem uputiti poruku da su to spremni učniti jer drugi val krize potrest će one dijelove Hrvatske koji su bili otporni, a to je financijski sektor", upozorava Lovrinčević

Hrvatskoj se baš ne piše dobroHrvatskoj se baš ne piše dobroIzjave pojedinih oporbenih čelnika o traženju pomoći od MMF-a možda i nisu tako daleko od istine kao što se moglo misliti u prvi tren. Naime, stanje se u europskim gospodarstvima pogoršava, eurozona je na rubu opstanka, a čak je i Mađarska po drugi put u tri godine najavila sklapanje aranžmana sa "svjetskim financijskim policajcem".

U razgovoru za Novi list član Savjeta HNB-a makroekonomist Željko Lovrinčević upozorava kako zbog svega što se događa u njenom okruženju i Hrvatskoj prijeti pad kreditnog rejtinga.

On podsjeća kako će se agencije koje izrađuju kreditni rejting suzdržati od njegovog smanjivanja do izbora, ali da je to samo pitanje vremena. Ističe kako se Hrvatska nalazi u sličnoj situaciji kao i Mađarska što govori i kako ni naša zemlja neće moći bez pomoći MMF-a.

"Već sad bi političari i druge institucije trebali početi raditi na paketu za aranžman ili barem uputiti poruku da su to spremni učniti jer drugi val krize potrest će one dijelove Hrvatske koji su bili otporni, a to je financijski sektor", upozorava Lovrinčević i dodaje kako će taj drugi udar najviše naštetiti malim i srednjim bankama.

Lovrinčević ističe kako je Hrvatskoj nužan intervencijski okvir i ograničenje javnog duga, ali to se ne može napraviti preko noći, pa strahuje kako bi najveći teret ponovno mogao podnijeti privatni sektor.

Naglašava kako ni ove godine Hrvatska neće zabilježiti gospodarski rast, a sve je izglednije da će ista situacija biti i sljedeće godine.

"Ljudi će sve teže otplaćivati kredite, pada će rejting državi što znači dodatno zaduženje proračuna od najmanje 7,5 posto i zaduženje države na domaćem tržištu. A to onda znači i rast kamata građanima. Banke će biti u problemima", prognozira Lovrinčević i na kraju upozorava kako se Hrvatska nalazi u goroj situaciji od one kad je odlazio Sanader.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/1/10

vallone, 19.11.11. 11:43

Banke sigurno neće biti u problemima u Hrvatskoj!Kao što vidimo, banke surađuju i financiraju vladajuču strukturu, koja kroji zakone po mjeri banaka.Dokaz: Ovršni zakon i Zakon o jvnim ovršiteljima....Posljedica:kriza će se i dalje lomiti na leđima građana.Rezultat: bolesna nacija do trenutka izbijanjA revolucije.Sretno svim "običnim" građanima


registracija
5/5/10

katlin, 19.11.11. 16:52

Evo nam se opet javlja savjetnik premjerke. Pa zašto to savjete nije skupa sa njom u ove dvije godine proveo?
I još čitam danas u jednim novinama njegovu izjavu da Kosor ima bolji program nego Kukuriku - valjda ga je on napisao za HDZ. I ja imam dobar recept za grah s rebarcima, bar mislim, samo ga nikad nisam skuhala.


registracija
20/6/11

etna47, 19.11.11. 17:27

DALI JE POTPLATILA OVOG "STRIČNJAKA" DA DA OVU IZJAVU JER NIJE ČUDO DA SE PODUDARA SA IZJAVAMA LINIĆA I NJEGOVIH ISTOMIŠLJENIKA.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 20.11.11. 18:21

To treba objasniti bijeloglavoj,ako razumije 2+2.??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika