19.11.2011. / 16:58

Autor: Hina

Pentagon uspješno testirao nadzvučnu "leteću bombu"'

Pentagon je uspješno testirao novu "leteću bombu" koja može pogoditi cilj bilo gdje u svijetu u roku od sat vremena, prenose u subotu američki mediji.

AHW (Foto: Wikipedia)AHW (Foto: Wikipedia)Pentagon je uspješno testirao novu "leteću bombu" koja može pogoditi cilj bilo gdje u svijetu u roku od sat vremena, prenose u subotu američki mediji.

Oružje, koja putuje brže od brzine zvuka, lansirano je raketom s Havaja, objavio je u petak Pentagon.

"Napredno hipersonično oružje" ili AHW, letjelo je kroz gornje slojeve atmosfere "nazdvučnom brzinom" prije što je pogodilo svoj cilj na atolu Kwajalein na Maršalskom otočju, udaljenom oko 4000 km jugozapadno od Havaja.

Dužnosnici ministarstva obrane nisu rekli koju je brzinu oružje postiglo, ali hipersonična brzina se obično klasificira kao pet puta brža od brzine zvuka ili oko 6000 kilometara na sat.

AHW-om se može upravljati, za razliku od tipičnih balističkih raketa, navodi se u izvješću. On je dio programa "Brzog globalnog udara" američke vojske, koji joj treba osigurati sposobnost udara s konvencionalnim oružjem bilo gdje u svijetu u manje od sat vremena.

Vezane vijesti

Mokri snovi američkih vojnih stratega

Mokri snovi američkih vojnih stratega

Američki predsjednik Barack Obama u rezanju trilijardama dolara napumpana proračuna, kojim raspolaže Pentagon, poslužio se poznatom frazom o "budućoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika