20.11.2011. / 18:42

Autor: Hina

Gadafijevu sinu sudit će se u Libiji

Libijske vlasti su obećale "pravedno" suđenje Saifu al-Islamu, sinu ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija uhićenom u Libiji, čije bi zadržavanje u rukama bivših pobunjenika moglo utjecati na formiranje nove vlade.

Saif al-Islam GadafiSaif al-Islam GadafiLibijske vlasti su obećale "pravedno" suđenje Saifu al-Islamu, sinu ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija uhićenom u Libiji, čije bi zadržavanje u rukama bivših pobunjenika moglo utjecati na formiranje nove vlade.

Saifu al-Islamu kojega se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti sudit će se u Libiji, izjavio je u nedjelju ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mohamed al-Alagi.

"Želimo da se Saifu al-Islamu sudi u Libiji, jer domaće pravosuđe ima prioritet pred međunarodnim", rekao je Alagi.

Odgovarajući na pitanje kada će se objaviti sastav nove vlade, najavljen za nedjelju, predsjednik libijske privremene vlade Abdel Rahim al-Kib izbjegao je pitanje u subotu navečer. No vjerojatno je da će uhićenje Saifa al-Islama koje se dogodilo u noći na subotu, ipak odgoditi objavu te vijesti.

Kib je tako zatražio da se libijskim vlastima i narodu dopusti da malo "uživaju" u Saifovu uhićenju, nastojeći ipak umanjiti njegovu važnost. "Ne pridajemo nikakvu važnost toj osobi", rekao je.

"On je trenutačno kod nas u Zintanu (170 km jugozapadno od Tripolija). Jamčimo mu da ćemo s njim postupati kao sa zarobljenikom, po međunarodnim zakonima", rekao je čelnik Vojnog vijeća u Zintanu, Osama Džuili.

Džuili je dodao da će odluku o "zadržavanju Saifa al-Islama u zintanskom zatvoru ili o njegovu premještaju na drugo mjesto" donijeti nova vlada.

Međunarodni kazneni sud (ICC) ističe pak da Libija ima obvezu predati mu ga, ne isključujući mogućnost suđenja u njegovoj zemlji. Glasnogovornik suda rekao je da će glavni tužitelj suda Luis Moreno-Ocampo doputovati u Libiju idućeg tjedna.

Saifa al-Islama, za kojim je ICC raspisao uhidbeni nalog zbog sumnje u zločin protiv čovječnosti, optužen je da je imao "presudnu ulogu u provedbi plana" koji je pripremio njegov otac radi "gušenja narodne pobune svim sredstvima".

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika