20.11.2011. / 19:46

Autor: Nacional.hr

Depresivne prognoze

Kriza iz eurozone prijeti Balkanu

"Gotovo sve strane banke u tim zemljama dolaze iz EU, a visok je postotak banaka u grčkom odnosno talijanskom vlasništvu. Dodatni pritisak na banke vlasnice mogao bi rezultirati slomom u bankama kćerima", upozorava ekonomist Svjetske banke Ron Hood

Dužnička kriza prijeti i van eurozoneDužnička kriza prijeti i van eurozoneDužnička kriza koja je zahvatila eurozonu izaziva strah među ekonomistima na Balkanu zbog mogućeg prelijevanja na krhka gospodarstva tog dijela Europe, piše u svojoj analizi AFP.

Podsjećaju kako je i Svjetska banka u svojem izvješću upozorila da bi dužnička kriza mogla ugroziti i zemlje koje nisu u eurozoni ali su s njom gospodarski i financijski povezane. Dodaju kako je upravo robna razmjena balkanskih zemalja s Europskom unijom ključni motor gospodarskog rasta u tim zemljama.

"Gotovo sve strane banke u tim zemljama dolaze iz EU, a visok je postotak banaka u grčkom odnosno talijanskom vlasništvu. Dodatni pritisak na banke vlasnice mogao bi rezultirati slomom u bankama kćerima", upozorava ekonomist Svjetske banke Ron Hood.

Svjetska banka optimistično prognozira gospodarski rast u regiji od 2,5 posto u ovoj odnosno 2,1 posto u sljedećoj godini. No, samo ukoliko se dužnička kriza u eurozoni razriješi. U protivnom, stanje bi moglo biti mnogo ozbiljnije.

Guverner Srbijanske narodne banke Dejan Šoškić upozorava kako je Srbija već osjetila posljedice dužničke krize. Naime, Srbija velik dio svog izvoza usmjerava prema Italiji, a upravo su talijanske tvrtke Fiat i Benetton najveći investitori u Srbiju.

Hrvatski ekonomist Zdeslav Šantić upozorava kako će se dužnička kriza u eurozoni najviše osjetiti na smanjenju izravnih stranih investicija u Hrvatsku. Dodaje i kako bi takav rasplet događaja najviše utjecao na visoku stopu nezaposlenosti koja trenutno iznosi 16,8 posto, a koja bi produljenjem krize mogla još rasti.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 20.11.11. 21:37

hihi je baš nama prijeti


registracija
30/9/09

davor12345, 20.11.11. 22:49

Ma jebala Vas kriza više! Malo su Vam pale plaće u EU pa plačete ko male bebe! Ja od kad znam za sebe sam u krizi pa ne plačem nianci koliko vi , razmaženi Europljani! Šta bi bilo da ste imali 5 godina rata i sve budalaštine Tuđmanizma! Vi bi se ubili triput!


registracija
12/12/10

Klarens, 21.11.11. 05:28

Gologuzi se bave
......................................
Visokom matematikom
..................................
Svjetskog bankarstva
........................................
Ha , ha ha ha , Ha !


registracija
2/6/11

stereo, 21.11.11. 07:13

@Davor u potpunosti se slažem, ali sva sreća kaj nam još na to nitko nije ništa dužan jer bi i to popljugali.


registracija
22/3/11

vferari, 21.11.11. 18:42

Kada bude ugrožen krupni privatni kapital sve će se riješit.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika