21.11.2011. / 13:00

Autor: Nacional.hr

Kriza eurozone

Savršeni zlokobni krug

"Financijska tržišta testiraju ECB kako bi otkrila za što je sve spremna. Veoma je bitno da ECB ne padne taj test, već da jasno zaustavi kupovinu obveznica jer ona ugrožava stabilnost jedinstvene valute", ističe se u tekstu

Europska centralna bankaEuropska centralna bankaFinancial Times povukao je paralele između aktualne dužničke krize u eurozoni i kreditnog sloma koji je obilježio jesen 2008. godine. U svom tekstu profesor na sveučilištu Würzburg, Peter Bofinger osvrnuo se na aktualnu situaciju u eurozoni koju naziva "savršenim zlokobnim krugom" koji je moguće prekinuti samo prestankom izdavanja i kupovanja državnih obveznica, kojima se ugrožava stabilnost financijskih institucija ne samo u eurozoni nego i u ostatku svijeta.

Podsjeća na plan Georgea Sorosa od prije otprilike tri tjedna, a koji predviđa da Europska centralna banka preuzme ulogu 'posljednjeg izlaza' davanjem neograničene količine novaca za koji će garantirati Europski fond za stabilnost.

"Suradnja ta dva organa mogla bi riješiti probleme sa likvidnošću banaka i omogućiti fiskalno odgovornim vladama izdavanje trezorskih obveznica po povoljnim uvjetima", ističe Soros.

Na žalost, oni koji donose odluke još nisu počeli ozbiljno razmišljati o tom planu. I da danas počnu s realizacijom tog plana, trebalo bi određeno vrijeme da se on pripremi, a u međuvremenu ECB je prepuštena da sama rješava situaciju koja se pogoršava iz dana u dan.

"Financijska tržišta testiraju ECB kako bi otkrila za što je sve spremna. Veoma je bitno da ECB ne padne taj test, već da jasno zaustavi kupovinu obveznica jer ona ugrožava stabilnost jedinstvene valute", ističe se u tekstu.

Kao najbolje i najbrže rješenje nameće se ograničenje izdavanja državnih obveznica. Predlaže se maksimalno pet posto s tendencijom smanjivanja, kako se uvjeti na tržištu budu mijenjali.

"Kada bi ECB bila spremna bez ograničenja kupovati obveznice, kamatne stope postale bi temelj za postupan rast cijena obveznica bez potrebe da ih ECB zaista i kupi. To je napravila švicarska vlada kad je vezala franak za euro", ističe.

Ograničavanje kamatnih stopa trebalo bi se smatrati nužnom mjerom, a predah koji će nastati njihovim uvođenjem trebao bi se iskoristiti za postavljanje odgovornih fiskalnih pravila i osmišljavanje strategija rasta koje bi omogućile eurozoni da rastom izađe iz prevelikog zaduživanja.

Kriza bi mogla dovesti i do rata

Koliko je stanje u eurozoni ozbiljno najbolje govori izjava poljskog ministra financija Jaceka Rostowskog. On je pesimistično upozorio kako bi raspad eurozone doveo do povijesne gospodarske katastrofe, slične Velikoj depresiji.

"Velika depresija dovela je do rata u Europi, a tako bi mogla i ova", pojasnio je svoj stav.

Uvjeren je kako se pod hitno moraju smiriti financijska tržišta i zaustaviti kriza. U protivnom, ona će se proširiti na sve zemlje eurozone.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika