Objavljeno u Nacionalu br. 390, 2003-05-06

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Mjesec od plastike

Sandra mi pokazuje talijansku posteljinu za dupli krevet. Na pet slipova, govori ona, pa budi bez toga. Sviđa ti se naša kuća? Jako, govorim, jako, jako. Prodat ćemo je, puni smo dugova, Stanko je propao, sutra nam na naplatu dolazi master

Vedrana RudanVedrana RudanU spavaćoj sobi smo. Vidi. Sandra mi pokazuje talijansku posteljinu za dupli krevet. Žarkožute naranče na jastučnicama i presvlakama. O, govorim, kako krasno, kako krasno, kao da ti je sunce u sobu ušlo. A vidi, pri dnu, ovdje, možeš podviti, noge ti ostaju tople, poplun se ne miče. O, govorim u Sandrine smeđe oči, o. Na pet slipova, govori Sandra, pa budi bez toga. Pa budi bez toga, govorim.

U kuhinji smo. Bacila sam stari, govori Sandra i pokazuje mi. Gledam u novi držač za salvete, zelen poput jabuke. Oh, govorim, baš je krasan. Šezdeset i osam kuna, to Sandrina usta govore. Pa budi bez njega, to moja usta govore. Tužna sam, Sandra me gleda očima bez osmijeha, baš sam tužna, morala bih popraviti zube, ne uzimaju karticu. I ja sam tužna, govorim, baš sam tužna, a nemam neki razlog, živi smo i zdravi, otplatili smo krevet, ovaj mjesec, dajners, na dvadeset i četiri rate. Mislila sam, bože, kako ću biti vesela kad otplatimo taj krevet! Sandra mi pokazuje žutu, plastičnu zdjelu za salatu i dvije velike, žute, plastične žlice. Zdjela je jajasta. Ovo je za tebe, Stavlja mi u ruke zdjelu i žlice. Odlažem krasnu zdjelu na staklenu plohu stolića od bambusa. Nemaš pojma koliko si me usrećila, ljubim Sandru u lice, ispod desnog oka, baš mi treba takva jedna zdjela, jajasta, nisi trebala trošiti. Nema veze, Sandrine se oči krijese, na pet slipova, skupa sa posteljinom. Prestala je govoriti, zato sada ja govorim. Imamo dvije kartice, dajners i master. Glas mi je drhtav i neraspoložen, gledam prema terasi. Velika je. Svi su prozori otvoreni jer je proljeće, ptice pjevaju čiju, čiju, čiv, ili tako nekako, mačka grize keksiće, metla je naslonjena na zid, kanta za smeće je od aluminija, ogromna, ruže imaju tamnozeleno lišće puno ušiju, rublje se suši na nosaču, smokvino lišće je veliko i zeleno, smokve su male, zelene i tvrde. Mogle smo na terasi piti kavu, govorim, gledati smokvu. Da, Sandra, mokrim, papirnatim ubrusom briše staklenu plohu stolića, i mi imamo dajners i master, u utorak je došao dajners. O, kako strašno. Da, govori Sandra, vidi. Gledam. Vrč za vodu. Aluminij je u modi, Sandrina se usta opet miču, nekad su, iz ovakvih vrčeva, naše bake lijevale vodu u porculanski umivaonik. Da. Sandra je umukla, moja se usta otvaraju, vidi, Sandra, bijeli jorgovan. I meni je to palo napamet, Sandra drži vrč u lijevoj ruci, ubrati jorgovan. Ideja ti je luda, super, treba imati mašte, čovjeku malo treba da bude sretan, jedna vaza, malo jorgovana, i ja ću kupiti sebi nešto od aluminija, to ja pričam o svojim planovima. Na pet slipova, master, govori Sandra, kupila sam i vjedro, vidi, u njemu su novine, koliko je kuća urednija kad se novine ne motaju okolo. Sad je u Sandrinoj ruci dugačka, uska, kartonska kutija. Ovo je neonska cijev za kupatilo. Gledam. Hoćete li mesarsku neonku ili običnu, pitao me prodavač, Sandra me gleda ravno u oči i odlaže kutiju na stakleni stolić. Što je mesarska neonka, pitala sam prodavača. Gledam mačku, češka leđa uz stup koji nosi stepenice, vode na kat. Gospođo, u svim mesnicama, iznad mesa, svijetle mesarske neonke. One nisu bijele nego ružičaste, zato svako meso u mesnici izgleda sviježe. Dajte mi mesarsku neonku, to je Sandra rekla prodavaču. Ajmo u kupatilo. U Sandrinoj ruci je kutija.

U kupaonici smo. Stavlja cijev u nosač, uključuje struju, klik, klik, to se cijev glasa. Bljesak! Oh, govori Sandra. Oh, govorim ja. U nas vire naša ružičasta lica, mislim, iz ogledala. Oči su nam žalosne, zato obraze širimo u osmijeh, he, he. Na karticu, pitam? Na master, u robnoj kući, četvrti kat. Ja govorim, otkazala sam mobitel, VIP. Poslali su mi pismo, ako raskinete pretplatnički odnos, izgubit ćete pogodnosti, VIP klub članstvo. Imam minus tri tisuće i šesto neotplaćenih bodova, morat ću ih platiti. Oni ne uzimaju karticu, to govori Sandra. Vidi, pokazujem Sandri bedro uvučeno u crnu čarapu, bile su šezdeset kuna, platila sam ih deset. Gdje, pita Sandra. Na drugom katu, propali su, totalna rasprodaja i još na karticu. Na koliko slipova? Na jedan, govorim, dajners. U prizemlju radi Ana, govori Sandra. Tamo radi Ana, pitam? Da, plaća joj je dvije i pol tisuće kuna, povremeno dobivaju poklon bon od tristo kuna, mogu ga potrošiti samo u prizemlju. Kupila je mužu tenisice, jeftino, nije vidjela da su samo za tenis. Muž joj je rekao, Ana, noge me bole, to su tenisice samo za tenis. Onda je u njima skakutao po kuhinji, u ruci je držao veliku kuhaču i mahao njome kao reketom, i govorio, vidi, vidi, ovako bih morao skakati cijeli dan, onda me noge ne bi boljele. Ana je plakala. Jadna Ana, govorim, kupila sam omegu tri i be komplex, na dajners, be komplex liječi depresiju. Ajmo na terasu, govori Sandra.

Na terasi smo. Sjedimo za stolom, čiju, čiju, čiju, ptice pjevaju, mačka ulazi u boravak. Jedi keksiće, govori Sandra. Gledam mačku, repom dodiruje televizor. Imate krasnu kuću. Mala je, govori Sandra, ima samo pedeset kvadrata. Da, ali je terasa velika, nema buke. Nema, i vidi se more, iz spavaće sobe, to su Sandrine riječi. Super, govorim, bila sam jučer u djutiju. Što si kupila? Kremu i čokoladne kekse i mali underberg, na dajners, dudlala sam underberg, dok smo se vozili doma. Baš sam loše volje, Sandra me gleda, smeđim očima. Da, govorim, morale bismo biti bolje volje, ljudi ratuju, ginu na sve strane, sad i ovaj SARS, moja nona se uvijek smijala, a muž joj se utopio, umrla joj je kćerka, izgorjela joj je kuća. Sviđa ti se naša kuća? Jako, govorim, jako, jako. Prodat ćemo je, puni smo dugova, Stanko je propao, išlo nam je dobro, neko vrijeme, sutra nam na naplatu dolazi master. Sandra ima baš čudan pogled, čudan, čudan. Imaš krasne jastuke, to su moje riječi, još ih nisam vidjela. Dajners, na tri slipa. Sutra i nama dolazi master, opet su moja usta otvorena, kako mjesec kratko traje.

Vezane vijesti

Mjesec će biti 51. američka država?

Mjesec će biti 51. američka država?

Prema nalogu svemirske agencije Sjedinjenih Američkih Država, kalifornijski znanstvenici, arhitekti i inženjeri su 1975. godine razvili koncept za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika