22.11.2011. / 18:10

Autor: Nacional.hr

Kockanje s mirovinama

Čelnik Hrvatske agnecije za nadzor financijskih usluga Ante Samodol ističe kako je ideja da se novac mirovinskih fondova prelije u koncesije i infrastrukturne projekte - čisti nonsens

Radimir ČačićRadimir ČačićNovi broj Nacionala donosi tekst koji se bavi drugim mirovinskim stupom u koji su zakonski obvezni uplaćivati svi radnici. No, što se točno događa sa otprilike 40 milijardi kuna koje su uplaćene u te fondove tijekom proteklih godina?

Kukuriku koalicija najavljuje radikalnu promjenu u upravljanju mirovinskim fondovima. Ugrubo rečeno, umjesto da tim novcem upravljaju fondovi koji su proteklih godina samo za upravljanje uzeli oko 1,4 milijarde kuna, novac bi preuzela država i njime financirala kapitalne investicije. Plan je da se tim novcem smanji vanjski dug, država se ne bi morala zaduživati kod banaka, imovina se ne bi morala prodavati strancima i tako dalje.

No, u mirovinskim fondovima nisu oduševljeni takvim planom. Ističu kako bi država trebala ponuditi garancije prihoda, odnosno državnim proračunom bi trebal ajamčiti prinose. Tu se javlja i pitanje žele li radnici da se država kocka njihovim mirovinama.

Čelnik Hrvatske agnecije za nadzor financijskih usluga Ante Samodol ističe kako je ideja da se novac mirovinskih fondova prelije u koncesije i infrastrukturne projekte - čisti nonsens.

"Ako fondovi ne bi ulagali u državne obveznice, raspao bi se cijeli sustav, jer se ne bi mogle isplaćivati redovne mirovine. U I. stupu prikupi se tek 19 od potrebnih 36 milijardi kuna godišnje. Ostatak se financira upravo iz obveznica koje kupuju mirovinski fondovi", pojašnjava Samodol.

Objašnjava da nitko od političara ne želi reći pravu istinu o mirovinskim fondovima u izborno vrijeme. "Nova će vlada morati barem na godinu dana zamrznuti uplaćivanje u II. stup te 4,5 milijardi kuna, koliko se godišnje u njega slije, prebaciti u državni mirovinski fond da bi spasili proračun. Nitko to nema hrabrosti reći iako će to učiniti obje opcije, koja god da dođe na vlast. Proračun će im biti prioritet", dodaje Samodol.

Objašnjava i da je sadašnja politička garnitura priznala pogrešku i lutanje s mirovinskim fondovima. Omogućili su 95 tisuća ljudi da u trenutku kada budu išli u mirovinu mogu birati hoće li im se isplatiti povoljnija mirovina kao da su samo ulagali u I. stup.

"Razlika će se također morati platiti. Ne želi se priznati da je potrebna reforma, nego se nude površna rješenja", zaključuje Samodol kritiku ponašanja HDZ-a i Kukuriku koalicije. Upitan kako to da je ovako otvoreno spreman kritizirati političke opcije, odgovara: "Nisam član ni jedne stranke i ne odgovaram im. Netko ljudima mora reći istinu. Želim se ujutro miran pogledati u ogledalo."

Cijeli tekst pročitajte u novom Nacionalu

Vezane vijesti

'Budućnost mirovinskog sustava će se znat do kraja godine'

'Budućnost mirovinskog sustava će se znat do kraja godine'

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 23.11.11. 08:40

Hmmmm,
sve će to biti Gazimirovo maslo,firma mu ne stoji dobro,radnike slabo ili nikako plaća.....
Eh,kad sam kod Gazimira nemogu a da ne spomenem alkića Habuša; gospođa sa kojom se sudario bila je za nagodbu bez policije međutim on je nju priupitao; Znaš li ti tko sam ja?.....e pa lijepo mu gospođa pozvala policiju da čuje tko je on.....,)


registracija
5/10/10

zvuk958, 23.11.11. 11:23

E jato, jato, pogledaj malo sebe pa onda sudi o drugima!!! Ti si sigurno bio tamo i slušao njihov razgovor. Voajeru jedan...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika