22.11.2011. / 18:40

Autor: Deutsche Welle

Plan EU-a o kontroli proračuna zemalja eurozone

Prema planovima Europske komisije, zemlje eurozone ubuduće bi još prije nacionalnih savjetovanja i donošenja odluka, planove o svojim proračunima morale predočiti Bruxellesu.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso namjerava predložiti da zemlje eurozone svoje planove proračuna do 15. travnja predaju Bruxellesu na kontrolu i provjeravanje. Nakon toga, Europska komisija bi dala svoje primjedbe i upute. Konačni nacrt nakon nacionalnih savjetovanja uputio bi se 15. listopada još jednom Bruxellesu, gdje bi Komisija dala svoj "blagoslov" i konačnu potvrdu. U slučaju potrebe Europska bi komisija izrekla javna upozorenja i zatražila popravak prijedloga proračuna.

"Zelenom knjigom" Barroso još jednom privukao pozornost

Predsjednik Barroso, koji vodi i osobnu borbu protiv smanjivanja važnosti svoje funkcije unutar Europske unije, nadalje želi zemlje koje dobivaju pomoć u kreditima iz Fonda za spašavanje snažnije i dulje nadzirati nego što je to bio slučaj do sada. Europska komisija i Europska središnja banka morale bi stalno provjeravati provode li se u pojedinim zemljama programi štednje i ako bi došlo do skretanja i promašaja zacrtanog cilja, odredile bi nova pravila. Prezadužene zemlje bi se nalazile tako dugo pod nadzorom sve dok ne vrate 75 posto duga. Na taj način Europska komisija stvorila bi pretpostavke da članice eurozone ubuduće jedan dio svojih dugova mogu zajednički finacirati.

Prijedlozi za bolji nadzor i koordinaciju proračunske politike dio su gospodarsko političkog pakta kojeg Europska komisija namjerava usvojiti u srijedu (23.11.). Tu se ubrajaju i sporne euro-obveznice i Komisijina strategija rasta za iduću godinu. Povjerenik Rehn je naglasio kako Komisija želi poboljšati funkcioniranje eurozone boljom koordinacijom i strožijim nadzorom proračuna. Rehn smatra da za spomenuti prijedlog nisu potrebne promjene europskih ugovora. On je rekao kako Komisija drži da promjena ugovora, kako to zahtjeva Njemačka, nije nužno potrebna da bi se provodio strožiji nadzor u eurozoni. Rehn je na koncu naglasio kako ni Komisija ne isključuje promjenu europskog ugovora, ali ističe kako je najprije potrebno provesti analizu, što je zaista nužno.

Olli Rehn reklamira euro obveznice u Berlinu

Povjerenik i potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn je optimističan i vjeruje da će njemačka savezna vlada ipak promijeniti svoje mišljenje oko euro-obveznica. Rehn smatra da bi uvođenjem zajedničkih obveznica došlo do smanjenja ekonomskih nejednakosti i dovelo do više stabilnosti, poručio je Rehn tijekom današnjih (22.11.) razgovora u Berlinu. Uvođenjem euro obveznica mora se uvesti i stroga fiskalna politika u eurozoni. Rehn je naglasio kako je komisijin prijedlog zamišljen kao početak „nacionalnih rasprava" u zemljama eurozone.

Međutim, Njemačka i dalje odbacuje euro obveznice, a kancelarka Merkel još jednom je poručila je svima da euro-obveznice nisu i ne mogu biti lijek za sve probleme i recept za rješavanje dužničke krize u eurozoni. Koliko najava da će Njemačka pomno preispitati prijedlog Europske komisije znači da bi se Berlin mogao približiti zahtjevima Bruxellesa, ostaje i dalje otvoreno pitanje, jer da bi Europska komisija pokrenula bilo kakav prijedlog zakona, mora dobiti najprije pozitivna odgovor iz zemalja članica. Stoga se za sutra (23.11.) očekuje samo "zelena knjiga", prijedlog mogućih opcija i varijanti za uvođenje euro obveznica.

Autor : Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika