Objavljeno u Nacionalu br. 391, 2003-05-13

Autor: Denis Latin

Elementa latina

Račanova vlada u bijegu od Gotovine

Vlada ne samo da tolerira bježanje generala Gotovine i pasivnošću štiti njegove pomagače, nego bježi i od zakonom propisanih tehnologija kontrole njegovih pomagača te pere ruke od same mogućnosti da se koristi zakonom propisanim mogućnostima koje ovaj put izravno zadiru u nacionalnu sigurnost

Denis LatinDenis Latin“Policija ne prisluškuje ni jednu osobu koja je u bližoj ili daljoj vezi s generalom Gotovinom”, rekao je u Saboru ovih dana ministar unutarnjih poslova Šime Lučin odgovarajući na pisanje jednog zadarskog lokalnog tjednika. Vlasnik je lista blizak generalu u bijegu, a prema njegovim se tvrdnjama već dulje vrijeme prisluškuju zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, župan Šime Prtenjača, umirovljeni brigadir Željko Dilber, predsjednik jedne braniteljske udruge Žoni Maksan, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurto i Gotovinin brat Boro. “Policija ne prisluškuje nikoga iz okoline generala Gotovine koji je već dvije godine u bijegu jer nema nalog istražnog suca”, kaže Lučin. Potpredsjednik Vlade Goran Granić, odgovarajući na isto pitanje Ante Đapića, rekao je kako se sve poduzima u skladu sa zakonom te da mu nije poznato da se radi o nezakonitim radnjama.

“U ovoj zemlji trebali bi jasno i legalno definirati i pristupati prisluškivanju, prisluškivati kriminalce, bandite, dilere i one koji ugrožavaju ovu državu, a ne domoljube i poštene ljude koje se prisluškuje zbog toga što na ovaj ili onaj način štite Domovinski rat i time dostojanstvo ove zemlje i same njene temelje i opstojnost”, kaže potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta upozoravajući da će, ako se potvrdi da je dan nalog za prisluškivanje, biti apsolutno jasno kako se radi o političkom činu i političkim konotacijama.

Sve u svemu postaje bjelodano kako hrvatska politika tretira vlastitu odgovornost za zakone i međunarodne obveze koje je prihvatila i kako sveopći konsenzus oko pitanja koje je navodno postigla za tili čas postaje još jednom vješto upakiranom esdepeovsko-hadezeovskom laži. “Nisam političar i ne mogu bježati od istine. Vlada je dala generalu Anti Gotovini dovoljno vremena da se skloni. Ne tvrdim da je ona kriva za njegov bijeg, ali je odgovorna jer ga nije spriječila”, kaže povjesničar Ivo Goldstein. Vlada ne samo da tolerira bježanje generala Gotovine i pasivnošću štiti njegove pomagače nego, kao što se vidi, i na samu najavu mogućnosti zakonom propisanih tehnologija kontrole onih koji mu nezakonito priskaču u pomoć pere ruke, glumeći pozu koja naročito nalikuje protagonistima srpskog mekanog antihaaškog režima koji je završio jednim smaknućem i totalnim obračunom s podzemljem koje je tako dugo toleriralo. Hrvatski se establishment skanjuje u koristiti zakonom propisane mogućnosti koje ovaj put izravno zadiru u nacionalnu sigurnost. Pitanje suradnje s Haagom i poštovanje zakona za koji su sami dizali ruku ključno je za postizanje uvjerljivosti političke elite koja oduvijek jedno govori, a drugo radi.

Brojne su naznake iz kojih proizlazi kako sadašnja vlast za račun kratkoročnih predizbornih efekata Tomčevih dosega i učinkovitosti namjerno eskivira suradnju s Haaškim sudom. Farsa s Bobetkovom optužnicom zapravo je poruga uvjerljivosti hrvatske države, a skrivanje generala Gotovine evidentan dokaz da se i u Hrvatskoj može po srbijanskim receptima izravno potpomagati toliko omrznutu i tupu teoriju ekvidistance. Premijer je nedavno pozvao međunarodnu zajednicu da se podsjeti kako se ni svi Nijemci nisu vratili nakon Drugog svjetskog rata tamo otkud su morali otići, pa se valjda zato ni svi Srbi ne moraju vratiti tamo otkud navodno i nisu bili otjerani. Goran Granić opasno prijeti stranim veleposlanicima, a Jozo Radoš Boga moli da vrijeme za predaju novih optužnica protekne što brže. Tomčić je uvrijeđeno odbio otputovati u Kanadu praveći se da su u Hrvatskoj svi ratni zločinci već odavno pohvatani i osuđeni, pa je stoga tako intimna pitanja hrvatskim građanima koji putuju u Kanadu zaista nemoralno i neukusno postavljati.

Suditi nekome samo zato što je bio u vrhu vlasti kad su se pojedinačni i grupni zločini događali, nedopustivo je, kaže hrvatski doktor koji traži slobodno eutanaziranje nevinih žrtava lijepo kreirajući nacionalno dobro potkovani put u EU. Ubijati, paliti i pljačkati nekažnjeno u Hrvatskoj moći će se i u budućnosti ako pobijedi politika Tomčeve sloge. Njegova vlada nacionalnog jedinstva želi dati svoj doprinos u stvaranju temeljnih načela buduće proširene EU. Nakon što je utemeljen Međunarodni kazneni sud europski se čelnici valjda neće prikloniti Tomčevu izumu prema kojem se neprocesuiranje pojedinačnih i grupnih zločina neće goniti omogućavajući tako slobodno organiziranje novih Gospića, Ovčara, Dretelja ili Manjača.

Hrvatski je pozicijski Tomčev krug uistinu “dobro” pročitao što žele hrvatski birači. U zemlji su i jedni i drugi dobro upropastili sve što se moglo, pa je stoga preporučljivo pronaći nove žrtvene jarce: Haag je kao naručen, ljudi to ionako ništa ne razumiju, baš kao ni Tomac. Zločini nad nevinim srpskim civilima udica je na koju će se uvijek rado uhvatiti krvi žedan dio birača. Haag je opasan zato što je dosljedan i istinit, od njega će netko možda i dobiti što je tražio, a na domaćem se terenu puno lakše poskliznuti: haaške su optužnice rijetke i simbolične za ono što je učinjeno, pretvorbeni kraval dotiče daleko brojnije pripadnike političke kaste. Stoga je plan skretanja pažnje na potencijalne haaške uznike savršen i istodobno isprazan baš kao i svako Tomčevo nacionalno čedo.
Kao što se vidi iz Kalmetinih prijetnji plan je dobro dogovoren, a ispraksiran je u 12 godina monopola dviju frakcija jedne te iste partije. Fraze kako se prisluškuje one koji na ovaj ili onaj način štite Domovinski rat, a time i dostojanstvo ove zemlje, upravo su na tragu Tomčeve sloge oko podjele plijena i pranja od odgovornosti. Opet će ga omogućiti jato gusaka trajno osuđeno na boravak u magli.
Politička elita, bila ona hadezeovska ili esdepeovska, ne želi dati primjerenu satisfakciju žrtvama zločina niti želi biti predvodnik u izgradnji novog europskog poretka. U tuđmanističkom radu i jedni i drugi dali su svoj obol anticivilizacijskom pozicioniranju Hrvatske i sveopćoj pljački narodne imovine. Upravo gadljiv odnos prema tim dvama krimenima ponovno ujedinjava hadezeovsko-esdepeovsku elitu.
Da stvar bude gora, cijelu priču rado amenuje i Budišina ekipa slobodnih strijelaca osuđenih na vječitu rezervnu klupu. “Ispuštanjem nacionalnih prava proces demokracije pervertirao je zakonito u mrtvorođenče demokracije, što je potvrdio Sud u Haagu svojim osvetničkim odnosom prema nacionalnom identitetu malih, naroda bivše Jugoslavije, ali ključnih naroda buduće Europe kvalificirajući njihov nacionalni sukob ratnim zločinom”, piše uspjenjeni Branimir Lokin.
Proces idiotizacije hrvatske politike i hrvatskog biračkog tijela nastavlja se. Hrvatska intelektualna elita, kao i obično, dat će tome nemjerljiv doprinos i odvesti ga kao i toliko puta dosad izravno u još jednu katastrofu.

Vezane vijesti

Kalmeta ponovno predsjednik zadarskog Županijskog HDZ-a

Kalmeta ponovno predsjednik zadarskog Županijskog HDZ-a

Na izbornoj skupštini zadarske Županijske organizacije HDZ-a za predsjednika je izabran Božidar Kalmeta. Za Kalmetu, koji je i do sada bio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika