23.11.2011. / 15:21

Autor: Hina

U petak odluka o pritvoru dvojice osuđenih za atentat na Pukanića

Zagrebački Županijski sud u petak bi trebao odlučiti o pritvoru dvojici osuđenika za ubojstvo Ive Pukanića, Robertu Mataniću i Slobodanu Đuroviću, čiji odvjetnici tvrde da se od kraja listopada iza rešetaka nalaze nezakonito.

Robert MatanićRobert MatanićZagrebački Županijski sud u petak bi trebao odlučiti o pritvoru dvojici osuđenika za ubojstvo Ive Pukanića, Robertu Mataniću i Slobodanu Đuroviću, čiji odvjetnici tvrde da se od kraja listopada iza rešetaka nalaze nezakonito.

Matanić, koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora, a Đurović na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za ubojstvo novinara i suvlasnika tjednika Nacional navodno platio 1,5 milijuna eura.

No, kako njihovu presudu još nije potvrdio Vrhovni sud pa nije pravomoćna oni i dalje nisu na izvršavanju kazne već u pritvoru, čiji je zakonski rok, po tvrdnjama njihovih odvjetnika, istekao 29. listopada ove godine.

"Smatramo da je tri godine od uhićenja okrivljenika sud trebao ponovno odlučivati o produljenju pritvora", izjavio je Hini Đurovićev odvjetnik Željko Žganjer. Tvrdi da takav zaključak proizlazi iz odredbi Zakona o kaznenom postupku koje, smatra Žganjer, treba shvaćati restriktivno, posebno jer je riječ o postupku koji je u žalbenoj fazi.

Kako takva odluka nije donesena odvjetnici tvrde da bi Matanović i Đurović po sili zakona trebali biti pušteni na slobodu, što tužiteljstvo osporava tvrdnjom da su zakonito zatvoreni jer im pritvor automatski traje tri i pol godine.

Žganjer tvrdi da se tužiteljstvo pritom poziva na odredbe Zakona o USKOK-u. "Kako je taj zakon u nekim odredbama u neskladu sa ZKP-om tražimo od suda da razjasni nedoumicu kako bi znali u kojoj smo situaciji", dodao je Žganjer.

Odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje će, po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, zasjedati u petak.

Bude li odluka nepovoljna po obranu uslijedit će žalba Vrhovnom sudu koji bi trebao razjasniti različita pravna tumačenja maksimalnog pritvorskog roka, o čemu se od donošenja novog ZKP-a više puta raspravljalo u pravničkim stručnim krugovima.

Vezane vijesti

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Vrhovni sud potvrdio je najveća kaznu za organizirano ubojstvo u Hrvatskoj; za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića odredio je šesteročlanoj skupini… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 24.11.11. 11:55

osuđeni ili okrivljeni?!?? novinar, ti si vQurcu.
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika