24.11.2011. / 15:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Sučeljavanje stranaka

Koliko je zdravo zdravstvo?

Nakon gotovo dvosatne rasprave o perspektivama hrvatskog zdravstva Ana Stavljenić Rukavina je, među ostalim, ustvrdila da su sudionici rasprave danas "iz vida izgubili pacijenta, građana i zdravlje"

Dorica Nikolić (HSLS), Rajko Ostojić (Kukuriku koalicija), Zvonimir Ante Golem (HDZ), Stipe Drmić (Hrvatski laburisti), Ana Stavljenić Rukavina (HSS) i Antun Kljenak (HSP) Dorica Nikolić (HSLS), Rajko Ostojić (Kukuriku koalicija), Zvonimir Ante Golem (HDZ), Stipe Drmić (Hrvatski laburisti), Ana Stavljenić Rukavina (HSS) i Antun Kljenak (HSP) Uređen zdravstveni sustav cilj je za kojeg su se na današnjem sučeljavanju predizbornih zdravstvenih programa koje je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca založili predstavnici HDZ-a, SDP-a, HSS-a, HSP-a, HSLS-a te Hrvatskih laburista, no oko načina ostvarenja tog cilja stranke su imale značajno različita mišljenja.

Osvrćući se na dugove od 1,1 milijarde kuna nepokrivenih obveza zdravstvenih ustanova Rajko Ostojić (SDP-Kukuriku koalicija) rekao je da će Kukuriku koalicija, ako dođe na vlast, napraviti dubinsku reviziju državnog proračuna, pri čemu "neće optuživati nikoga, ali će javno reći svima kakva je situacija u zdravstvu".

Dorica Nikolić (HSLS) smatra kako je takva revizija "gubljenje vremena", a zdravstvo se, kako kaže, može "ozdraviti" samo konsenzusom svih, velikih i malih stranaka.

Prema tvrdnjama Ante Zvonimira Golema (HDZ), dugovi su, kada se krenulo u reformu zdravstva bili puno veći, a namjera HDZ-a je, kako je kazao, s reformom nastaviti kako bi rokovi plaćanja bili smanjeni na oko 45 dana.

Za HSP-ovca Antuna Kljenka taj dug ne bi bio sporan da je utrošen u zdravlje nacije. "Rekao bih - Daj Bože da je i veći!'" ustvrdio je Kljenak dodajući, međutim, kako je dug posljedica lošeg upravljanja zdravstvenim sustavom.

Loše upravljanje zdravstvenim sustavom je, prema većini sudionika rasprave, generator gomilanja dugova.

Ana Stavljenić Rukavina (HSS) je u tom smislu naglasila kako Hrvatskoj nedostaje dobrih menadžera u zdravstvenom sustavu, te da na tome treba ozbiljno poraditi, dok je Stipe Drmić (Hrvatski laburisti) ustvrdio kako novca ima dovoljno, samo njime treba bolje upravljati.

Nikolić je dosadašnjoj vlasti zamjerila donošenje oko 150 zdravstvenih zakona i podzakonskih akata koji, po njezinom mišljenju, služe samo za gomilanje administracije, dok je Kljenak ustvrdio kako su se stihijski prepisivali europski zakoni.

Plan HDZ-a je, kako je rekao Golem, povećati vlastite prihode bolnica i reorganizirati HZZO.

Hrvatske bolnice nisu bolnice 21. stoljeća i treba ih restrukturirati, sustav dnevnih bolnica trebao bi preuzeti minimalne invazivne kirurške zahvate, a kućno liječenje fizikalnu terapiju, rekao je Ostojić.

HSP se založio za uvođenje Središnje agencije za upravljanje zdravstvenim sustavom, koja bi bila pod kontrolom Vijeća korisnika.

U interaktivnoj raspravi u koju se uključila i publika, među kojom su bili i predstavnici zdravstvene struke te davatelja socijalnih usluga, čule su se primjedbe kako je liječnika obiteljske medicine nedovoljno kao i da u manjim mjestima jedan takav liječnik obradi dnevno 80 pa i 90 pacijenata dok je europski prosijek njih 30-tak. Svi su se složili da je tu potreban i angažman lokalne samouprave, a Antun Kljenak je rekao i kako je dobna struktura u zdravstvu sve starija te se požalio i na potplaćenost liječnika.

"Cijena sata rada specijaliste iznosi 100 kuna, što je manje od zarade onog koji mijenja gume na motociklu", ustvrdio je.

Manjak medicinskih djelatnika zabrinuo je i Stipu Drmića koji je tome dodao i da će ulaskom Hrvatske u EU doći do još većeg odljeva tog kadra iz Hrvatske, s čime se složila većina sudionika rasprave osim HDZ-ovog Golema koji je ustvrdio kako "masovnog egzodusa zasigurno neće biti".

Iako se većina sudionika, na upit publike, složila da je privatna praksa "dobrodošla" nitko od sudionika nije konkretno dogovorio na pitanje o točnim kriterijima kada privatno zdravstvo stupa na scenu.

I dok bi za Anu Stavljenić Rukavinu svaka privatna bolnica trebala imati akreditaciju, za Doricu Nikolić bi, u tom slučaju, "akreditaciju trebali imati svi".

Većina sudionika složila se i da bi trebalo odvojiti sektor zdravstva od socijalne skrbi, no HDZ-ov Ante Zvonimir Golem je kazao kako u postojećem Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi postoje dvije odvojene i neovisne uprave - za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb.

Nakon gotovo dvosatne rasprave o perspektivama hrvatskog zdravstva Ana Stavljenić Rukavina je, među ostalim, ustvrdila da su sudionici rasprave danas "iz vida izgubili pacijenta, građana i zdravlje".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika