24.11.2011. / 17:25

Autor: Hina

Berlin i Pariz spremni mijenjati ugovore, ali ne ECB

Čelnici Njemačke, Francuske i Italije suglasili su se u četvrtak u Strasbourgu da će osigurati budućnost eura za što su, bude li potrebno, spremni mijenjati ugovore Europske unije, ali žele očuvati neovisnost Europske središnje banke (ECB).

Angela Merkel i Nicolas SarkozyAngela Merkel i Nicolas SarkozyČelnici Njemačke, Francuske i Italije suglasili su se u četvrtak u Strasbourgu da će osigurati budućnost eura za što su, bude li potrebno, spremni mijenjati ugovore Europske unije, ali žele očuvati neovisnost Europske središnje banke (ECB).

Tri vodeća gospodarstva eurozone odlučna su "učiniti sve kako bi podržala i jamčila trajnost eura", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na konferenciji za novinare po završetku trojnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i talijanskim premijerom Mariom Montijem.

Francuska i Njemačka uskoro će iznijeti "zajedničke prijedloge za izmjenu ugovora kako bi poboljšali upravljanje eurozonom", o čemu će se razgovarati na europskom summitu 9. prosinca, dodao je Sarkozy.

Reforme se neće odnositi na ECB, rekla je Merkel. Otkako je prije dvije godine izbila kriza eurozone Pariz i Berlin ne dijele stajališta o ulozi ECB-a.

"Francuski predsjednik upravo je istaknuo da je ECB neovisan te se moguće izmjene ugovora ne odnose na ECB", rekla je Merkel.

Neki su francuski dužnosnici tražili da ECB igra "bitnu ulogu" u spašavanju eurozone. Pomoć bi se sastojala u tome da Europska središnja banka naveliko otkupljuje dugove najslabijih država članica eurozone i tako spriječi stalni rast troškova zaduživanja država članica eurozone, što dodatno opterećuje njihove proračune. Porast kamatne stope zaduživanja, što je znak nepovjerenja u tržište eurozone, sada prijeti već i zemljama kao što je Francuska.

Novi talijanski premijer Mario Monti potvrdio je na sastanku da njegova vlada želi postići zacrtani cilj uravnoteženja proračuna do 2013. te da će početi potrebne strukturne reforme.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika