25.11.2011. / 12:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Francuska pritišće, Njemačka ne popušta

Rasprave nisu donijele odgovor na najteže pitanje, u kojem se ne slažu Pariz i Berlin, o odlučnijoj intervenciji EBC-a u otkupljivanju duga najslabijih zemlja, kao što je to tijekom financijske krize u SAD-u učinila američka središnja banka - Federalne rezerve

ArhivaArhivaNa njemačko-francusko-talijanskom mini-summitu Njemačka nije ublažila stajalište u vezi uloge Europske središnje banke (ECB) u dužničkoj krizi, unatoč pristiscima Francuske koja ključnom drži veću uključenost te monetarne institucije.

Tri vodeća europska gospodarstva razmatrala su sredstva za sprečavanje širenja krize.

Rasprave nisu donijele odgovor na najteže pitanje, u kojem se ne slažu Pariz i Berlin, o odlučnijoj intervenciji EBC-a u otkupljivanju duga najslabijih zemlja, kao što je to tijekom financijske krize u SAD-u učinila američka središnja banka - Federalne rezerve, navodi AFP.

Njemačka kancelarka i dalje odbija traženja čelnika Francuske i Italije da EBC više štiti najslabije države, jer drži da bi to potaknulo inflaciju.

Francuska i Njemačka suglasile su se u četvrtak da prestanu raspravljati u javnosti oko toga da li bi ECB trebala učiniti više kako bi spasila eurozonu od produbljivanja krize državnih dugova, izvijestio je Reuters.

Merkel je dobila potporu Francuske za reviziju europskih ugovora, na što francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dugo nije pristajao.

Merkel je dodala da bi ta revizija ugovora omogućila "fiskalno jedinstvo", a istim se izrazom poslužio i talijanski premijer Mario Monti, ali ne i francuski predsjednik.

Merkel je odbila i prijedlog uvođenja euroobveznica, što je predložio Bruxelles.

Summit u Strasbourgu bio je prigoda za njemačku kancelarku i francuskog predsjednika da izraze potporu Mariju Montiju.

Novi talijanski premijer svoje je dvoje kolega pozvao u Rim i potvrdio im svoju odlučnost da popravi financijsko stanje svoje prezadužene zemlje.

Zdravo gospodarsko stanje Italije bitno je za eurozonu, posebice Francusku, čije su banke u velikoj mjeri izložene talijanskom dugu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika