25.11.2011. / 17:13

Autor: Hina

Europski socijalisti

Štednjom nikako iz krize

Europski socijalisti smatraju da se iz sadašnje krize ne može izići mjerama štednje i rezanja, nego ulaganjima u rast i zapošljavanje, izjavio je u petak Neven Mimica, koji zajedno s Karolinom Leaković u ime hrvatskog SDP-a sudjeluje na konvenciji Stranke europskih socijalista (PES) u Bruxellesu.

Neven MimicaNeven MimicaEuropski socijalisti smatraju da se iz sadašnje krize ne može izići mjerama štednje i rezanja, nego ulaganjima u rast i zapošljavanje, izjavio je u petak Neven Mimica, koji zajedno s Karolinom Leaković u ime hrvatskog SDP-a sudjeluje na konvenciji Stranke europskih socijalista (PES) u Bruxellesu.

"Jedna od glavnih poruka konvencije PES-a bit će da se iz krize ne izići mjerama štednje i rezanja, da je temeljni pravac izlaska iz krize ulaganje u novi rast i zapošljavanje", rekao je Mimica.

Predstavnici europskih stranaka lijevog centra, koji su okupljeni u Stranku europskih socijalista (PES) okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnoj konvenciji na kojoj će donijeti dvije deklaracije - o temeljnim načelima socijaldemokracije u Europi i budućem djelovanju socijaldemokratskih i socijalističkih stranaka, a druga se odnosi na rješavanje aktualne financijske i gospodarske krize.

Mimica ističe da iz tih dokumenata proizlazi da su europski recepti i smjernice za izlazak iz krize gotovo identični stajalištima i izbornom programu SDP-a i Kukuriku koalicije.

"Rezanje i udar na građane i stanovništvo, koji su najveće žrtve dosadašnjih neoliberalnih pristupa i politike, nisu temelj za izlazak iz krize, nego na prvom mjestu trebaju biti poticajne mjere za rast, zapošljavanje, što može smanjiti potrebu za rezanjem i smanjenjem rashodovne strane proračuna", rekao je Mimica.

Na pitanje kakvo je stajalište europskih socijalista prema proširenju EU-a, Mimica je rekao da su socijalisti odvijek bili jedni od najvećih pobornika proširenja, ali su istodobno za strogi pristup kada je u pitanju ispunjavanje potrebnih kriterija država koje žele ući i protiv nekritičkog prihvaćanja bilo koga tko ne ispunjava kriterije za članstvo.

Europski socijalisti su nekoliko dana prije konvencije ostali bez svog dugogodišnjeg predsjednika Poula Nyrupa Rasmussena, koji je podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga. Do sljedećeg redovnog kongresa u rujnu 2012. godine za privremenog predsjednika izabran je bivši bugarski premijer Sergej Stanišev.

PES ima drugu po snazi stranačku frakciju u Europskom parlamentu sa 185 zastupnika.

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.11.11. 22:46

Ne nađe li kumica,mali bravar ili mali ribar,svoje mjesto u programu nove vlasti i ne omoguće li im prosperitet dostojan čovjeka,ništa ni od obećanja ni od napretka.Usoro će biti puno toga jasnije i lako će se građani zainteresirati za programe a isto tako i pokazati svoje veselje.Ako budu imali razloga i povoda za to.U suprotnom nakon izbora,ubrzo će usljediti još veća apatija a onda će i smjena vlasti biti ubrzana.Do sada je narod i mogao nešto očekivati.Od nadolazećih izbora i mogućih promjena na bolje.No,više nemaju alternativu i radikalnije opcije će biti jedini model koji će usljediti diljem Hrvatske.


registracija
23/8/09

xaron, 26.11.11. 04:56

Samo ne rece ko bi to ulagao u nas I u sto. Dole demo morati da slusamo ovakove gluposti.


registracija
30/11/10

jato, 26.11.11. 10:09

Taktika 1.; uzeti još što se uzeti može jer ono što dolazi ne sanjate ni u najgorim noćnim morama


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika