25.11.2011. / 17:51

Autor: Nina Ožegović

Predstavljanje romana Sofi Oksanen

O 'Čišćenju'

Spisateljica u romanu "Čišćenje", koji je preveden na 38 jezika, piše o sudbini Aliide i Zare te kroz njihovu priču oslikava neke od prelomnih točki dvadesetog stoljeća, sovjetske vlasti i tranzicije

Idućeg tjedna gostuje u Zagrebu nagrađivana suvremena finska spisateljica Sofi Oksanen, koja će promovirati svoj najnovij roman "Čišćenje" u izdanju zaprešićke Frakture. Tom će prigodom u utorak u kinu Europa sudjelovati i na Frakturinoj tribini Razotkrivanje, koja je u književnim krugovima stekla ugled i popularnost. Spisateljica u romanu "Čišćenje", koji je preveden na 38 jezika, piše o sudbini Aliide i Zare te kroz njihovu priču oslikava neke od prelomnih točki dvadesetog stoljeća, sovjetske vlasti i tranzicije. Sofi Oksanen suvremena je finska spisateljica, rođena 1977. u gradu Jyväskylä u središnjoj Finskoj.

Studirala je dramaturgiju i književnost. Prvi roman Staljinove krave (2003.), priča o djevojci s poremećajem u prehrani, lansirao ju je među najutjecajnije mlade finske autore. Nominirana je za književnu nagradu Runeberg. Dvije godine poslije objavila je roman "Baby Jane", u kojem je pisala o anksioznosti i nasilju u lezbijskim vezama.

Po njenom tekstu "Čišćenje" realizirana je 2007. i kazališna predstava u Finskome narodnom kazalištu, a zatim je napisala istoimeni roman, koji je osvojio brojne nagrade u Finskoj i inozemstvu, uključujući najveću književnu nagradu norveških zemalja Nordic Council Literature Prize 2010.

Priča je sljedeća: Kada jednoga jutra u svome dvorištu u estonskome selu Aliide Truu pronađe gotovo mrtvu djevojku i odluči joj pomoći, njezin će se život sasvim izmijeniti. Kako stoji u press materijalu, djevojka Zara žrtva je traffickinga koja bježi od svojih izrabljivača, a Aliide nije izabrala slučajno – njih dvije povezane su mnogo dubljim vezama negoli to ijedna sluti. Kroz obiteljsku i osobnu tragediju obiju junakinja roman "Čišćenje" Sofi Oksanen oslikava najdublje ljudske strahove, ali i ponore duše, od izdaje preko prevare do ljubomore.

Vezane vijesti

Sve više Hrvata brine o okolišu

Sve više Hrvata brine o okolišu

Povodom početka kampanje „Pametnije pranje za čišću budućnost" tvrtka Henkel u suradnji s Udrugom „Lijepa naša", provela je anketu u četiri hrvatska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika