26.11.2011. / 11:19

Autor: Hina , Nacional.hr

Nova porcija štednje

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos u srijedu je rekao da će iduća grčka vlada morati odrediti nove fiskalne mjere nakon izbora koji će biti održani početkom iduće godine

IlustracijaIlustracijaGrčki proračunski deficit neće 2014. pasti ispod najviše razine za članice eurozone kako je planirano ako zadužena Grčka ne odluči uvesti dodatne mjere štednje u lipnju, po novim predviđanjima objavljenim u petak.

Pod pretpostavkom da se neće uvoditi nove mjere proračunski deficit smanjit će se 2015. na tek 4,2 posto BDP-a umjesto 1,1 posto pretpostavljenih u prethodnim predviđanjima iz lipnja, pokazali su podaci ministarstva financija.

Novi podaci dio su plana smanjenja duga, dogovorenog s međunarodnim zajmodavcima prošlog mjeseca, ažuriranog srednjeročnog fiskalnog plana 2012-2015 koji je izmijenjen kako bi se uračunala recesija dublja od očekivane.

Zemlje eurozone trebaju imati proračunski deficit manji od 3 posto BDP-a, što Grčka nastoji postići u tri godine, rekao je viši dužnosnik ministarstva financija agenciji Reuters. "Ostajemo kod cilja smanjenja deficita na manje od 3 posto do 2015.", rekao je dužnosnik.

"Revidirani srednjeročni plan ne uračunava dodatne fiskalne mjere koje će biti finalizirane i objavljene u lipnju", dodao je.

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos u srijedu je rekao da će iduća grčka vlada morati odrediti nove fiskalne mjere nakon izbora koji će biti održani početkom iduće godine.

Po novim predviđanjima za proračun, dug kao postotak BDP-a 2015. će pasti na 125,6 posto sa 162 posto od ove godine, uz pretpostavku da se nastavi provedba plana smanjenja duga dogovorenog prošlog mjeseca.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika