26.11.2011. / 11:45

Autor: Deutsche Welle

Crnogorska 'sanaderizacija'?

Sličan proces kakav se u Zagrebu upravo vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera, bio bi potreban i u Crnoj Gori, tvrde oni koji sumnjaju da će Crna Gora tako skoro započeti pristupne pregovore s EU-om.

Milo ĐukanovićMilo ĐukanovićPrijeti li Crnoj Gori "sanaderizacija", jedno je od najčešćih pitanja u toj zemlji koja se nada da će 9. prosinca dobiti datum pristupnih pregovora s EU-om. S približavanjem odluke Europskog vijeća, u Podgorici raste politička temperatura. Čini se da, ipak dnevno kopni nada da će datum početka pristupnih pregovora biti objavljen, iako je iz Berlina službeno najavljeno da će najznačajnija europska država Crnoj Gori uslovno dati „zeleno svjetlo". Jer, prema takvoj odluci su vrlo skeptične Nizozemska i Švedska i, što je još važnije, Francuska. Pariz, naime, predlaže da se datum odredi sredinom sljedeće godine, a da do tada Crna Gora pokaže više spremnosti za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Žrtve i sustav

Upravo taj problem, uz nedjelotvorno pravosuđe i neslobodu medija, ostaje „Ahilova peta" današnje Crne Gore. Ono što Europska unija stalno traži od crnogorskih vlasti - optužnice i presude visokopozicioniranih dužnosnika, nikako da se ostvari. „Mi nikog nećemo prinositi kao žrtvu", odgovorio je na ove zahtjeve bivši crnogorski premijer i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Analitičari u Podgorici smatraju da izražavanjem ovakvih stajališta Đukanović pokušava zaštiti sustav kojeg je u prethodna dva desetljeća sam stvorio, a koji upravo počiva na monopolima, korupciji i kontroli svih sfera u društvu i ekonomiji.

Proces i nervoza

„Brzim pridruživanjem Uniji sve se to urušava", kaže izvršna direktorica neovisnog tjednika „Monitor" Milka Tadić-Mijović. „Ako Crna Gora uistinu želi otvoriti pregovore, sigurno je da će se ovdje morati dogoditi proces koji se dogodio u Hrvatskoj, jer je vrh vladajuće stranke umiješan u brojne korupcijske poslove. Stoga ne čudi nervoza Đukanovića i prijetnje koje on upućuje onima koji upozoravaju da će se i ovdje dogoditi hrvatski scenarij", ističe ona.

Đukanović je, naime, ovog tjedna rekao da priču o sanaderizaciji Crne Gore „plasiraju politički miševi kojima je prije svega potrebna deratizacija".

Vidik i sanaderi

I aktualni crnogorski premijer Igor Lukšić, koji je i potpredsednik Đukanovićeve stranke, smatra da nema opasnosti od ponavljanja hrvatskog scenarija u Crnoj Gori. „Mislim da je situacija u Crnoj Gori drastično drugačija od Hrvatske. Ono što je suština je da je DPS preživjela zato što je uvijek bila u mogućnosti vidjeti bolje od svojih konkurenata", dodaje Lukšić.

U svakom slučaju, pred Crnom Gorom je zanimljivo razdoblje. Sigurno je za sad samo jedno, šale se neki, a to je da Crna Gora u borbi protiv korupcije i kriminala ima - nula sanadera (mjerna jedinica na zapadnom Balkanu u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala).

Autor: Mustafa Canka, Podgorica

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 26.11.11. 14:27

Ne da će se dogoditi isti scenario,nego će se ponoviti i ista situacija sa DPS-om,kao sa HDZ-om.Kada budu "otkrivene" sve mahinacije i lopovluci djukanovića i DPS-a,doći će do vanrednih izbora i rušenja vladajuće koalicije.Nezadovoljstvo naroda i siromaštvo ubrzaće taj proces,a on će otpočeto odmah,kada se saopšti da su Crnoj Gori odloženi pregovori.Samo se bojim da tamo taj proces sanaderizacije,ne prodje mnogo grublje,jer će biti narušeni mnogobrojni rodjački i kumovski odnosi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika