26.11.2011. / 13:07

Autor: Hina , Nacional.hr

NBA: Kraj štrajka?

"Želimo igrati košarku", izjavio je glavni povjerenik NBA David Stern

ArhivaArhivaVlasnici NBA klubova i igrači postigli su dogovor o novom kolektivnom ugovoru u subotu rano ujutro nakon gotovo 15 sati pregovora kojim će biti okončan 149 dana dug "lock-out" i zahvaljujući kojem bi nova regularna sezona trebala početi na Božić, javlja sportski kanal ESPN.

Za sada ni jedna strana nije oktrila pojedinosti pregovora.

"Želimo igrati košarku", izjavio je glavni povjerenik NBA David Stern. Stern je kazao da je dogovor bio "predmet različitih pristanaka i vrlo složenih makinacija, ali da je optimističan da će se sve riješiti i da će NBA sezona početi 25. prosinca".

Nakon tajnog sastanka početkom tjedna obje su se strane sastale u petak i razgovarale više od 15 sati kako bi pokušale spasiti sezonu. No odluku donesenu u petak još uvijek trebaju potvrditi poslodavci i igrači. Dovoljan je 50 posto plus jedan glas za potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a to znači da 15 od 29 vlasnika NBA momčadi mora pristati na sporazum, dok 430 i više igrača također mora dati svoj pristanak kako bi se okončao štrajk. Prema dogovoru, igrači i vlasnici bi košarkaške prihode trebali dijeliti u omjeru 50:50, dodaje ESPN.

Proces ratifikacije ugovora kod igrača postaje složen proces jer su oni raspustili svoj sindikat 14. studenog te su tužili NBA zbog monopola u Minnesoti. Sada bi igrači trebali odustati od te tužbe i ponovno osnovati sindikat kako bi glasovali o novom kolektivnom ugovoru.

Ako NBA počne 25. porsinca onda će sezona imati 66 utakmica, a trening kampovi bi se trebali otvoriti 9. prosinca. Stern je kazao i kako će biti potrebno 30 dana od postizanja dogovora do prve utakmice. Uz promjene u rasporedu novu sezonu bi trebali otvoriti Boston Celticsi u gostovanju kod New York Knicksa, a slijedili bi ih Miami i Dallas, a nakon toga Chicago i LA Lakersi.

Sukob između poslodavaca i igrača počeo je 1. srpnja kada je istekao stari kolektivni ugovor, Dvije su se strane sukobile oko podjele četiri milijarde godišnjih prihoda i oko načina postavljanja gornje granice (salary cap) za plaće igrača.

Ovo je prvi "lock-out" u NBA od sezone 1998./1999. kada je regularna sezona bila smanjena na 50 utakmica i počela tek u veljači.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika