27.11.2011. / 13:38

Autor: Hina

Istekao rok za dostavu

Stranke opet ne šalju izvješća o donacijama

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim je uvedena stroža kontrola izvora i načina trošenja novca u izbornim kampanjama propisano je da ukupan iznos donacija fizičke osobe ne smije prelaziti iznos od 30.000 kuna dok ukupan iznos donacije pravne osobe ne smije prelaziti 200.000 kuna

IlustracijaIlustracijaDržavno izborno povjerenstvo (DIP) je sinoć do ponoći, kada je istekao rok za dostavu izvješća o primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe zaprimilo 103 izvješća izbornih sudionika, od 134 koliko ih je to bilo dužno učiniti, doznaje se danas u DIP-u.

Od 63 političke stranke izvješće je do ponoći dostavilo njih 56, a sedam nije. Od 15 nositelja nezavisnih lista 14 ih je dostavilo izvješća a jedan nije, dok su od 56 kandidata nacionalnih manjina izvješća dostavila 33 kandidata a njih 23 nije, rekao je Hini glasnogovornik DIP-a Hrvoje Sadarić.

Napomenuo je da se još čeka hoće li neko izvješće naknadno stići u DIP poštom.

No, dodao je, neovisno o tome, 48-satni rok u kojem su izborni sudionici dužni objaviti izvješća na svojim internetskim stranicama ili u dnevnom tisku, počeo je teći sinoć u ponoć.

Nakon tog roka, koji ističe u ponedjeljak u ponoć, DIP će se zbirnim izvješćem očitovati o pristiglim izvješćima i uočenim nepravilnostima. Očekuje se da bi DIP svoje skupno izvješće mogao objaviti u utorak.

Osim prethodnih izvješća koja je DIP-u trebalo dostaviti sedam dana prije održavanja izbora, izborni sudionici su u roku od 15 dana od dana objave konačnih rezultata izbora dužni dostaviti i konačna izvješća.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim je uvedena stroža kontrola izvora i načina trošenja novca u izbornim kampanjama propisano je da ukupan iznos donacija fizičke osobe ne smije prelaziti iznos od 30.000 kuna dok ukupan iznos donacije pravne osobe ne smije prelaziti 200.000 kuna.

Također, ukupan iznos troškova izborne promidžbe po kandidatu, odnosno kandidacijskoj listi ne smije prelaziti iznos veći od 1,5 milijun kuna u jednoj izbornoj jedinici.

Izborni sudionici dužni su otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.

Novim Zakonom propisane su i sankcije koje u slučajevima najtežeg kršenja pravila financiranja kampanje uključuju administrativnu kaznu potpunog gubitka naknade troškova izborne promidžbe i prekršajnu kaznu u iznosu do 500.000 kuna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika