Objavljeno u Nacionalu br. 394, 2003-06-04

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

Dosad najmanje zabavno izdanje Myersove "Franšize"

Treći film parodičnog serijala o špijunu Austinu Powersu nudi premalo prave duhovitosti, a najvećim dijelom trpi od pretjerane razvučenosti gegova te samodopadnog nastupa Mikea Myersa u čak četiri uloge

Igor SaračevićIgor SaračevićVIDEO-RECENZIJA: “AUSTIN POWERS U GOLDMEMBERU”

Kada je prije šest godina snimljen prvi film o Austinu Powersu, vjerojatno se nitko nije doista nadao kako će iz retro-dosjetke američkog komičara Mikea Myersa o britanskom špijunu koji iz šezdesetih godina prošlog stoljeća dolazi u današnjicu – gdje se njegov neobuzdani hedonizam i besramni mačizam sudaraju s svjetonazorima našeg doba – izrasti jedna od najuspješnijih novijih holivudskih “franšiza”. Sljedeća Powersova pustolovina, ”Špijun koji me hvatao”, sa zaradom od oko 310 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji gotovo je peterostruko nadmašila rezultat originala; prošlogodišnji, treći film serijala, “Austin Powers u Goldmemberu” postigao je dosad najveći utržak u SAD, ali odaziv publike u većini ostalih zemalja osim Velike Britanije i Australije ipak je bio ispod očekivanja, pa se “Goldmember” zaustavio malo ispod 290 milijuna dolara. To je, naravno, još uvijek itekako velik uspjeh, pa za dvije-tri godine treba očekivati i četvrti susret s Powersom. Možemo se samo nadati da će u taj film Myers uložiti više truda, jer “Goldmember” pripada među teže podnošljive holivudske blockbustere posljednjih godina.

Već u ”Špijunu koji me hvatao” dopadljivost koncepta počela se gubiti u samodopadnim Myersovim nastupima u više uloga – uz Powersa, glumio je Dr. Evila i Debelog Gada; čak i dobro zamišljene dosjetke i gegovi propadali su zbog pretjerane razvučenosti te glumačkog prenemaganja. Nažalost, taj je trend još više uzeo maha u “Goldmemberu”. Ovog puta Myers ne samo što nije smanjio broj svojih likova, nego je dodao još jedan: naslovnog negativca kojemu se ljušti koža (što je izvor niza odvratnih i posve neduhovitih gegova), a ime je dobio po tome što mu je, spletom okolnosti, pimpek postao pozlaćen. Poslije spektakularnog uvodnog filma u filma, s gostujućim nastupima glumačkih i redateljskih velikana suvremenog Hollywooda, pravi zaplet počinje s Austinovim povratkom u 1975., gdje nastoji spasiti oca Nigela (Michael Caine), također vrhunskog tajnog agenta; Nigela je oteo Goldmember, koji je, pak, udružen s Dr. Evilom u paklenom planu za preuzimanje vlasti nad cijelim svijetom. Naravno, svi likovi brzo se vraćaju u 2002., gdje će se odvijati konačni obračun.
Ključni problem “Goldmembera” je vrlo neuredan i neinventivan scenarij Myersa i Michaela McCullersa, s humorom koji je preko svake mjere utemeljen na dosjetkama vezanim uz tjelesne izlučevine. Najbolji i najduhovitiji trenuci filma su dvije glazbene točke: Austinova tužbalica “Daddy Wasn’t There” i Dr. Evilov rap “Hard Knock Life”; za komediju nemalih ambicija to je doista skroman učinak.
Poklonici pustolovina Austina Powersa zasigurno će dodatno uživati u DVD-izdanju, pogotovo u izbačenim scenama koje ukupno traju više od 20 minuta: barem nekoliko je trebalo ostati u filmu, jer čine sekvencije iz kojih su izvađene bitno preglednijima, a svakako nisu ništa manje duhovite od materijala koji je ostao u filmu. Među ostalim prilozima izdvaja se segment “Svijet Austina Powersa”, koji nudi dosta zanimljivosti o raznim aspektima produkcije.

AUSTIN POWERS U GOLDMEMBERU
(Issa)

Austin Powers in Goldmember
am. fant. špij. komedija, 2002.
R: Jay Roach
GL: Mike Myers, Beyonce Knowles, Seth Green, Verne Troyer, Michael Caine, Michael York, Robert Wagner

FILM: jedna točkica
DVD: četiri točkice

Spy Kids 2: Otok izgubljenih snova
UCD

VHS/DVD
Spy Kids 2: Island of Lost Dreams, am. obitelj. fant. akc. film, 2002.
R: Robert Rodriguez GL: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara, Steve Buscemi

FILM: tri točkice
DVD: četiri točkice

Smrtonosna pošiljka
Blitz

Iako nosi friški datum proizvodnje, novi film Stevena Seagala doima se kao na silu zgotovljen proizvod, svojedobno ocijenjen kao neupotrebljiv, a sumnju pojačava i činjenica što ga je proizvela kompanija Franchise, čijih je bar 15 produkcija krahiralo prije 2-3 godine. Snimalo se na poljskim lokacijama, a povremeno zanimljiv vizualni prosede otkriva da je tijekom snimanja inercija prigušila prvotne ambicije.
Seagal je bivši CIA-in specijalac čiji je zadatak prenijeti paket zagonetna sadržaja: njegovo tumaranje Europom podjednako je konfuzno kao i tipovi s kojima se sukobljava, a kad se otkrije što je u paketu, dotadašnja zbivanja učine se još besmislenijim. Tučnjave su rješavane ubrzavanjem u montaži, što dostatno svjedoči o Seagalovoj ornosti za posao, kojim se nekad dičio. (N.P.)

VHS/DVD
The Foreigner, am. akc. triler, 2002.
R: Michael Oblowitz GL: Steven Seagal, Max Ryan, Sherman Augustus

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

007: Dah smrti
Continental Film

Zbog ugovornih zavrzlama (tako je u čitavom svijetu, ne samo u nas) u ovom filmu iz serijala o Jamesu Bondu moći će uživati samo oni koji nabave cjelokupnu DVD kolekciju od 19 filmova Eon Productions, zaključno sa ‘Svijet nije dovoljan’. Uskraćeni moraju zažaliti, jer je ‘Dah smrti’ označio novi polet serijala, a Timothy Dalton je sugestivno zamijenio ostarjelog Rogera Moorea.
Izdanje je odlično opremljeno: u dokumentarcu o snimanju filma možete vidjeti i probne kadrove sa Samom Neillom u ulozi Bonda te fotografije s Pierceom Brosnanom, koji je u to vrijeme otpao zbog serije ‘Remington Steele’. Ipak, najbolji je dokumentarac o Ianu Flemingu, koji pregledno pokriva piščev život i karijeru, ne preklapajući se osobito s onim što smo o njemu doznali u dodacima na prethodnim diskovima. (N.P.)

DVD
The Living Daylights, brit.-am. akc. spektakl, 1987.
R: John Glen GL: Timothy Dalton, Maryam D’Abo, Jeroen Krabbe

FILM: četiri točkice
DVD: četiri točkice

Krvavi zločin
Blitz

Johnathon Schaech devedesetih je slovio u Hollywoodu kao glumačka nada, no danas je očito spao na tv produkcije: ova čak nije trebala biti ni nezanimljiva, jer je glavni junak murjak koji istražuje tko mu je zlostavljao suprugu, a publika sve do završnice nije sigurna je li on ubio tipa osumnjičenog za taj zločin ili netko drugi. Na žalost, prizorima manjka žestine, produkcija je skromna, a nekoć talentirani William A. Graham prometnuo se u rutinera. U drugoj glavnoj ulozi James Caan je poput mjesečara koji nikako da se trgne iz omamljenosti. (N.P.)

VHS/DVD
Blood Crime, am. tv krimić, 2002.
R: William A. Graham GL: Johnathon Schaech, James Caan, Elizabeth Lackey

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Veliko plavetnilo
Continental Film

Kultni film Luca Bessona o suparništvu dvojice mladića kojima je ronjenje smisao života pojavljuje se na DVD-u u integralnoj verziji u trajanju od 162 minute, koja je u nas prije nekih pet-šest godina bila objavljena na VHS-u, ali sinkronizirana na francuski. S obzirom na golemu reputaciju koju film uživa, prilično iznenađuje da se Besson i međunarodni distributer, 20th Century Fox, nisu potrudili oko opreme ovog izdanja, na kojem je jedini prilog ‘foršpan’. Slika i zvuk su, naravno, prvorazredni, pa fanovi vjerojatno neće imati nikakvih prigovora. (I.S.)

DVD
Le grand bleu/The Big Blue, franc. romant. drama, 1988.
R: Luc Besson GL: Rosanna Arquette, Jean-Marc Barr, Jean Reno

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Trainspotting
Blitz

Ekranizacija romana Irvinea Welsha najutjecajnije je ostvarenje britanske kinematografije devedesetih: beznađe protagonista prerasta u anarhističnu ponesenost, a ključno sredstvo u tom ‘osvještavanju’ je droga. Utjecaj ne znači i iznimnu vrijednost: dijelovi su dojmljiviji su od cjeline, a rasplet je prilično tanjušan. Ne čude kasnija vrludanja Dannyja Boylea, kojeg su prerano proglasili redateljskom veličinom.
Dodaci na disku domaće izrade su skromni: poklonici filma bolje da pričekaju neko kasnije ambicioznije DVD izdanje. (N.P.)

DVD
Trainspotting, brit. crna komedija, 1996.
R: Danny Boyle GL: Ewan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Stalag 17
VTI

Prvi hollywoodski film o nacističkim zarobljeničkim logorima pribavio je jedinog Oscara Williamu Holdenu za ulogu ciničnog individualca koji se nerado podvrgava zahtjevima kolektiva: lik je kasnije doslovno reciklirao Steve McQueen u ‘Velikom bijegu’. Najveća je vrijednost režije Billyja Wildera, što se jedva razabire da je film nastao po kazališnom predlošku.
Za prebacivanje na disk korištena je vrlo dobra c/b kopija, no šteta je što nema nikakvih dodataka, jer je u pitanju klasik koji intrigira nostalgičare i filmske povjesničare. (N.P.)

DVD
Stalag 17, am. rat. humor. drama, 1953.
R: Billy Wilder GL: William Holden, Don Taylor, Otto Preminger

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika