28.11.2011. / 15:48

Autor: Hina

Štrajk grčkih državnih i privatnih radija

U ponedjeljak u Grčkoj niti jedan radio, državni, privatni ni gradski nije radio zbog 24-satnog štrajka novinara, tehničara i administrativnog osoblja njihovih sindikata.

Štrajkaju medijski djelatniciŠtrajkaju medijski djelatniciU ponedjeljak u Grčkoj niti jedan radio, državni, privatni ni gradski nije radio zbog 24-satnog štrajka novinara, tehničara i administrativnog osoblja njihovih sindikata.

Sindikati radija upozoravaju na "pošast otpuštanja" i kršenja kolektivnih ugovora na radijskim postajama u Grčkoj, stoji u njihovu zajedničkom priopćenju.

Dužnička kriza, koja traje u zemlji dvije godine kao i mjere štednje uz niz zakona o fleksibilnosti rada u zamjenu za međunarodnu pomoć, teško su pogodili grčke medije. Dva dnevna lista koja su djelovala dulje od 10 godina, prestala su izlaziti 2010.

Zaposleni u lijevo orijentiranom listu Eleftherotypia su dva dana bili u štrajku prošli tjedan kada su tražili isplate plaća za posljednja tri mjeseca.

Najpogođeniji sektor medija je televizija.

Šesto pedeset novinara, tehničara i upravnog osoblja iz privatnog tv-kanala Alter koji je u velikim dugovima, bili su u nekoliko štrajkova posljednjih mjeseci radi neisplaćenih plaća u posljednjih sedam mjeseci.

Državni mediji, državna radiotelevizija Ert i Agencija grčkog tiska Ana, prekinuli su rad prošli tjedan kako bi upozorili na smanjenje plaća i otpuštanja nakon donošenja nedavnog zakona o tehničkoj nezaposlenosti.

Prema nedavnom zakonu, više od 20.000 ljudi, od kojih je većina blizu dobu umirovljenja, trebali bi postati tehnički višak do kraja godine, prema popisu koji je poslan vlastima tijekom dva posljednja mjeseca.

Sindikati privatnog i državnog sektora, GSEE i ADEDY, pozvali su na opći štrajk u Grčkoj u četvrtak protiv strogih mjera štednje, prvi nakon što je početkom studenoga postavljena nova grčka koalicijska vlada, koju predvodi Lucas Papademos.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika