28.11.2011. / 16:32

Autor: Nacional.hr

'Dudu vrati mi moj milijun ili dižem kaznenu prijavu'

"Dao bog da Eduardo ujutro došao u Dinamo, ja bih bio najsretniji na svijetu", završio je o toj temi Zdravko Mamić

Zdravko Mamić Zdravko Mamić Izvršni predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić je u prostoru Maksimirskog stadiona održao konferenciju za novinare na temu sukoba s Eduardom da Silvom.

Mamić je izjavio kako ima povjerenja u sud i zakone te je optužio medije za iskrivljavanje istine. "Ovo što se radi preko medija je pokušaj pritiska na sudstvo, to je kako vi novinari govorite 'spin' Eduardovog tima koji vam je dostavio dokumente. Nevjerojatno je da se objavi dokument, za kojeg ja potvrđujem da je istinit i vjerodostojan, iz 2001. između Eduarda da Silve i tadašnjeg njegovog skrbnika Suzana te mene s druge strane. Tada sam bio građanin kao svaki drugi, bez funkcije u hrvatskom nogometu i Dinamu", rekao je poduzetnik.

Izvršni predsjednik kluba pričao je o povijesti hrvatskog reprezentativca. "Eduarda sam upoznao prije 16 godina. Čuo sam da ima jedan dečko koji je talentiran, ali dvije godine živi u svlačionici pored pomoćnog igrališta ispod istočne tribine. Pitali su me bi li se time ja pozabavio. Provjerio sam Suzanove papire na kojima je pisalo da je svu skrb Duduova majka prepustila njemu. Bilo je repova oko dolaska, jer im sredstva nisu isplaćena i ja sam im obećao pomoći oko toga te je tako počeo naš odnos. Svaki put kad smo radili bilo kakav ugovor, aneks ugovora, a radili smo to nekoliko puta, Eduardu da Silvi i njegovom skrbniku Suzanu napravljen je dokument na hrvatskom i portugalskom kod javnog bilježnika i sa sudskim tumačem", nastavio je Mamić.

Pričao je i o ugovoru sa sadašnjim igračem Šahtjara iz Donjecka. "Čovjeku sam dao milijun eura svog novca, svoje maloljetne djece. Zašto je to predmet sprdnje? Vodio ga doktoru, platio operaciju trbušnog zida... Što je smiješno u tome? I da mu ugovoru piše da njemu ide 50 posto, 25 Suzanu, 25 meni? To je nekome neprimjeren postotak, ali je takav bio dogovor. A onda ja 300 tisuća dolara dajem Suzanu da bih povukao tužbu, ne da bih otkupio pravo na Duduove prihode, i onda Suzanov dio dajem Duduu! I od svojih 25 posto dajem pet posto da Silvi, kroz sve anekse je onda omjer 80 posto na Da Silvu, a 20 na mog sina Marija Mamića. Ja sam ulagatelj u talentirano dijete koje nema financijskih mogućnosti za trenere, vitaminizaciju, testiranja na fakultetu, nutricioniste... Sve sam ja to financirao... Bio sam opremljen tada bolje nego Dinamo danas, imao sam Zvonka Komesa, bio sam avangardan", dodao je Dinamov dužnosnik.

Osvrnuo se i na novčane transfere. "Znate što to znači? Eduardo da Silva i njegova supruga, u Londonu su tražili da Dinamov novac prebacim njima što sam ja odbio. Dinamo je dobio 13,5 milijuna eura na svoj račun, od toga on nije dobio ni lipu, a ni Zdravko Mamić ni obitelj Mamić. To je jako važno i jako provjerljivo. Novac je sto posto legao na račun Dinama, nitko drugi ni lipu nije dobio. Sukus svega je da je Dinamo dobio sto posto sve, u Šahtaru ima 15 milijuna eura u pet godina, u Arsenalu je imao dva milijuna godišnje, a Zdravko Mamić je dobio 'zero'. Dinamo 13,5, milijun eura, on je multimilijuner, ja nemam ništa, a još mi se smije u lice. To je gola istina, druge nema. Ovo govorim radi javnosti, radi morala", izjavio je Mamić.

Još jednom je prokomentirao medijske napade, ali i pohvalio da Silvu. "Nemoguće je da se nečija sposobnost, poštenje, pretvori u nešto takvo ružno. Napravili ste od mene monstruma, od dobrog čovjeka, genijalca. Sram može biti sve koji su to radili. Dobio sam napadaje kad sam vidio kako je protiv Turske odigrao tri minute. Rekao sam Slavenu da to ne odobravam i da to nije pošten potez. Ali ja sam za Eduarda igrača, čovječe Božji. Koliko je pobjeda donio reprezentaciji, ne mogu ga mrziti. Gdje je bio deset godina otkako je potpisao ugovor? Taj prokleti novac! Njemu i njegovoj obitelji nikad ga dosta", rekao je Dinamov čelnik.

"Rekao sam na kraju neka mi vrati samo mojih milijun eura. Sad mu dajem nekoliko dana prije nego što konačno podnesem kaznenu prijavu, onda može završiti sa zatvorskom kaznom. Neću neprijateljstva, nemam šta skrivati, tražim samo svoj novac nazad. Pravi štetu Dinamu i meni, a digli smo ga na vrh svijeta i odveli u jedan od najboljih klubova na svijetu", jasan je bio nogometni dužnosnik.

Priča je skrenula i na temu transfera u Arsenal. "Njegov službeni zastupnik kad je prelazio u Arsenal bio je moj sin Mario Mamić. Taj posao je platio engleski klub Arsenal i kad dolazimo u London onda nam iz Arsenala uvjetuju da u tom poslu budu i agenti dva brata Kašmirija, Pakistanci. I mi ne želeći pokvariti posao stoljeća pristajemo da oni budu partneri Marija Mamića s tim da je u ugovoru s Arsenalom službeno menadžer Mario Mamić. On se s njima dogovara da proviziju od Arsenala dijele 50-50. I dođe prava rata i oni to dijele po dogovoru. Eduardo odlazi u Arsenal, kad je shvatio da mu neću dati Dinamov novac i otkazuje ugovor mome sinu. Arsenal Mariju prestaje uplaćivati novac, a braća Kašmiri putem srpskog i bosanskog podzemlja dva puta šalju meni frajere koji za njihov račun žele naplatiti cjelokupno pravo na transfer. U oba navrata sam bio s tim ljudima koji su mi prezentirali sve, ali rekao sam da im ne mogu dati ono što nisam dobio. I kažem sinu da nazove braću Kašmiri i kaže im da ako mi se još jedanput netko obrati za taj slučaj sve prijavljujem policiji i Interpolu. Inače, bio sam zbog toga ispitivan, i ja i Dudu, na hrvatskoj policiji. A to su oni saznali od svojih kolega iz Srbije", pričao je dodavši i pojedinosti iz svijeta 'podzemlja'.

Izvršni predsjednik GNK Dinama navodio je detalje ugovora, nazvao da Silvu 'šmrkavcem', spominjao činovnika iz Austrije Swobodu i tako dalje. Izrazio je želju za sastankom s bivšim igračem. "Duboko se želim naći s Eduardom i rješiti sve u četiri oka, tako to rade pravi džekovi i tako je najbolje za sve. Ni jednog trenutka ga nisam prijekorno pogledao jer nema čovjeka na svijetu s kojim nisam dobar. Novinara Šipsa sam uvrijedio ovdje, i kajat ću se do smrti. Kad sam došao na suđenje rekao sam da sam ja kriv, ja ne mogu lagati, nikad ne lažem. Nosim svoj križ za ono što sam kriv, ali da je ovoliko nepravde nekom klubu i Mamiću učinjeno to nikad nisam vidio. Nemoguće je koja je to zamjena teza. Eduardu neka je sva slava i sva sreća svijeta. I prije i poslije njega sam potpisao još 60-70 ugovora. Ne, ne otkako sam u Dinamu, a život otprije ne mogu izbrisati", nastavio je.

Na šaljivo novinarsko pitanje ima li da Silva šanse da opet dođe u Dinamo kratko je odgovorio. "Dao bog da Eduardo ujutro došao u Dinamo, ja bih bio najsretniji na svijetu. Toliko nas je zadužio da ima mjesta u svim našim vitrinama i u HNS-u. Zaklinjem se svojim zdravljem, obitelji da je istina sve što sam rekao", završio je o toj temi Zdravko Mamić.

Vezane vijesti

Olić: Namjera mi je povući se iz reprezentacije

Olić: Namjera mi je povući se iz reprezentacije

Hrvatski 32-godišnji nogometaš Wolfsburga Ivica Olić otvorio je dušu novinaru Tobiasu Altschäfflu u razgovoru za njemački tjednik Sport Bild.… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 28.11.11. 17:04

Nikada nisam pomislio da ću doći u situaciju da stanem na stranu Mamića.Nevjerovatno ali me njegov intervju u "24 sata"uvjerio kako je Mamić debelo u pravu kada govori o Dinamu i igrama Dinama.Ostaje mi samo dilema kako Dinamo nema nekoga motivatora koji bi zaista te umišljene igrače spustio na zemlju.Mamić je u pravu kada analizira igru Dinama i protiv Reala a i protiv ostalih suparnika iz HNL-a.Nebih se složio sa Mamićem kako se radi o "čudnoj generaciji koja ne poštiva nikakav autoritet niti ima iste motive koje su generacije prije njih imale".!Ali se slažem da se radi o HRVATSKOJ mladoj generaciji,apolitičara,nemotiviranih,izgubljenih,razmaženih ali isto tako i zatrovanih mladih ljudi hrvatskim zbivanjima u zadnjih 20 godina.Smatram da su te mlade generacije također žrtve izvrnutih vrijednosti u Hrvatskoj.Posljedica njihovih stavova i motiva također je potencirana tim izvrnutim vrijednostima u Hrvatskoj.Parametar te istine se nalazi u stranim mladim generacijama.Pa i u inozemstvu su na sceni mlade generacije(vršnjaci hrvatskih generacija nogometaša).No njihov odnos prema nogometu prvenstveno,zatim prema samima sebi,pa prema klubu i prema navijačima,nije ni sličan modelu kojega prakticiraju nogometaši iz hrvatskog miljea.To je naprosto istina.Zato vjerovatno ima mnogo upitnoga,po moralnim kriterijima,kod Mamića i njegovih ugovora i vođenja kluba,ali to ne opravdava igrače za totalnu idiferentnost u igri.Mamić dobar ili loš?To je dobro pitanje ali odgovor tražiti samo u Dinamu a nevidjeti stanje općenito u drugim hrvatskim klubovima,nije baš korektno.Gdje su sve uzroci takvih razlika između klubova,zaista je krucijalno pitanje.Ostaje gorak okus konfuzije vrlo važnog-sporednog sportskog pitanja za Hrvatsku i njen sport u cjelini.Tko će to izbalansirati i dovesti na nužnu razinu,pitanje je isto kao i za političku scenu koja je još konfuznija i katastrofičnija od nogometa.Hrvatski jal zasigurno ima svoje vrlo bitno mjesto na cjelokupnom prostoru Hrvatske.Gdje ne vlada pravna država,ostaje veliki prostor uticaja jala kojim Hrvati obiluju u neiscrpnim količinama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika