Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

Autor: Janja Franko

Sarajevska Al Jazeera

Balkanska ofenziva islamske televizije

Nacionalova novinarka posjetila je bosansku podružnicu vodeće svjetske televizijske kuće u kojoj rade novinari iz bivše Jugoslavije i čija je zadaća biti nepristran, ali ne i neutralan

Zaštitni znak novinara
Al Jazeere je lišenost
patetike, cinizma,
ismijavanja, zluradosti i
navijanjaZaštitni znak novinara Al Jazeere je lišenost patetike, cinizma, ismijavanja, zluradosti i navijanjaPrije sedam mjeseci Tarik Đođić, izvršni direktor Al Jazeere Balkan, sjedio je sam s direktorom tehnologije Miljenkom Logožarom u malom uredu u Sarajevu bez stola i s jednim telefonom. Danas, sarajevska se podružnica katarske televizije, koja je započela svoj program 11. studenoga, prostire na dva kata luksuznog trgovačkog kompleksa u centru grada. Ima 130 zaposlenih, a opremeljena je najsuvremenijom tehnikom i zaposlenicima nudi izvrsne uvjete rada, kako novinarima tako i tehničkom osoblju.

"TO SE ZOVE TELEVIZIJA", kaže direktor Đođić koji je donedavno kao pravnik bio generalni sekretar vanjsko-trgovinske komore i dodaje: "Nije samo stvar financija. Odgovorno tvrdim da najveće tv-kuće koje su financirane novcem poreznih obveznika, dakle pretplatom, raspolažu s nekoliko desetina puta većim budžetom nego što će ga Al Jazeera ikada imati. Mi smo sve ovo napravili i ovu ćemo godinu preživjeti, a u sve je uloženo 15 milijuna eura. Osim sarajevskog studija, tu su i naši mali studiji u Zagrebu, Beogradu i Skoplju. Ni po čemu nismo najveći, ni po financijama ni po četvornim metrima, a ni po broju ljudi, ali nadamo se da ćemo dati nešto što je bolje od onog što daju drugi. Na drugim televizijama nije u pitanju nedostatak novca, nego način na koji se on neracionalno troši, a to ovisi o političkim razračunima te o viškovima svega, od prostora do ljudi."


Pravila Al Jazeere Balkan sadržana su u onom što su inače pravila te izvorno inicijalne katarske tv-postaje. Etički kodeks od deset točaka utisnut je u stol svakog novinara. Između ostaloga, kodeks govori o pridržavanju novinarskim vrijednostima, poštenju, vjerodostojnosti i poštivanju raznolikosti te prezentiranju različitih gledišta i mišljenja, bez predrasuda, pristranosti itd. "Kodeks sadržava sve što bi trebala biti univerzalna pravila novinarskog posla. Prilično smo samostalni u donošenju odluka, pokušavamo svaku stranu uključiti u priču. Nismo ekspozitura nikakve politike, stranke ili grupacije, nego smo međunarodna medijska kuća i ovdje smo da bismo donijeli vijesti i samo vijesti. Državni tv-kanali daju vijesti koje zavise od lokalnih političkih opcija ili ponekad moćnika, a mi smo se jednostavno uklopili u ideju globalnog širenja Al Jazeere", pojašnjava direktor Đođić. Također, rade na principu da nema opterećenja da trebaju biti bolji i pametniji od nekog drugog ili da bilo kome trebaju biti konkurencija.

ĐOĐIĆ SMATRA i da se novinarima nije jednostavno snaći u novoj radnoj sredini, pogotovo Urednik programa Goran
Milić kaže da su temu o
Vukovaru napravili bolje od ijedne nacionalne televizijeUrednik programa Goran Milić kaže da su temu o Vukovaru napravili bolje od ijedne nacionalne televizijestoga što su do sada bili navikli na drugu uređivačku politiku tv-kuća iz kojih su došli. "Mediji su poprilično utjecali na loš razvoj situacije. Smatram da narodima na ovim prostorima treba edukacija, da treba donijeti svijet u ovu regiju i odnijeti ovu regiju u svijet." Al Jazeera je osnovana kao želja jednog dijela svijeta da pokaže istinu iz nekog drugog ugla. Prema kriterijima sjedišta Al Jazeere u Dohi, za izbor novinara bila je potrebna veoma kompleksna procedura. Na natječaj se javio velik broj ljudi i bilo je nekoliko filtara. Tako se u Sarajevu našlo nekoliko novinara iz nekadašnje države. Iz Zagreba tu su Mirjana Hrga kao urednica vijesti i Lamija Alečković kao izvršna producentica sarajevske podružnice. Lamija je oduševljena uvjetima rada i kaže da joj nije trebalo dugo da se odluči prihvatiti ovaj posao i preseliti se u Sarajevo. "Jednostavno na HRT sam došla na pošten način do jedne razine i baš mi se u pravom trenutku otvorila prilika za napredovanjem u svakom pogledu", kaže Lamija Alečković. Kao urednik programa postavljen je Goran Milić koji svojom karizmom i svojom visinom od metar i devedeset i šest dominira redakcijom.

"Ima ovdje i viših od mene," smije se Milić, "jedan je visok dva i sedam, a drugi oko dva metra." Nakon odlaska s HRT-a u mirovinu, Milić se vratio u Sarajevo na "mjesto zločina", ondje gdje je u vrijeme rata, prije 20 godina, sudjelovao u uređivačkoj politici zloglasnog Yutela. "Nisam se vratio na mjesto zločina kao zločinac. Vratio sam se na mjesto zločina – nada mnom", kaže Milić. Ovo mu je četvrti povratak u Sarajevo, a treća televizija u čijem osnivanju sudjeluje. Osim Yutela i Al Jazeere, bio je tu još i OBN. "Ovo mi je privremeni mandat i nisam došao umrijeti u Sarajevu. Nadam se. U Zagrebu je moja obitelji i moj stan." Kroz svoj radni vijek, Milić se naučio prilagođavati različitim zadanim okvirima. Kaže da je ovdje princip rada isti kao svugdje, ali s manje ljudi, modernijom tehnikom, specijaliziranim programom koji se sastoji uglavnom od vijesti i dokumentaraca koje nabavljaju iz engleske i arapske Al Jazeere. Zatim, tu su i regionalni dokumentarci koji, možda, zbog svoje usmjerenosti nisu dobili prostor na nacionalnim televizijama u pojedinim državama. Posebnost Al Jazeere je da se velike političke priče rade kroz prizmu običnog čovjeka.

Redakcija Al Jazeere u
Sarajevu ima 130 zaposlenika i nalazi se u centru gradaRedakcija Al Jazeere u Sarajevu ima 130 zaposlenika i nalazi se u centru grada"To je onaj drugi politički sloj", pojašnjava Milić, "kako se politika reflektira na život običnog čovjeka i kako se njime 'igra'. Primjerice, kada izvještavamo o hrvatskim izborima, nemamo pregled kandidata niti im prikazujemo biografije, već ako je u pitanju nelikvidnost, uzmemo nekog tko je propao zbog nelikvidnosti, a takvog nije teško naći u Hrvatskoj." Televizijska postaja Al Jazeera postaje globalno poznata 2001. kada iz izbjeglištva prenosi izjave Osame bin Ladena. Također, ona je omiljeni "zvučnik" militantnih grupa, poput Hamasa i čečenskih separatista. Smatra se da ju je osnovao arapski svijet da bi bila izvjesna protuteža CNN-u i američkom pogledu na svijet. Pitamo Milića kako se kroz program kanaliziraju događaji na Bliskom istoku, u Siriji, Egiptu, Libiji... "Imate zadaću ispričati ono što ste vidjeli, a riskirate svoju novinarsku karijeru ako bilo što 'obojite'. Izrazito je istaknuto u treningu Al Jazeerinih novinara da se vlastito mišljenje ne smije iznositi ni na koji način i to nije televizija koja pravi propagandu arapske politike i kulture po svijetu. Jednako tako, svaku vijest Nove TV, kao vlasništvo predsjednika svjetskog židovskog kongresa gospodina Ronalda Laudeara, tvorca istočnoeuropskog tv-carstva, neću gledati kao da naginje u korist Izraela."

Spominjući način kako su napravili prilog o godišnjici pada Vukovara i 170. godišnjici srpske Akademije nauka i umetnosti te prikazom Kosova, Milić argumentira objektivnim gledanjem i nepristranošću. "Vukovar smo napravili bolje nego ijedna svjetska, regionalana ili nacionalna televizija", uvjeren je Milić. Nitko ne može biti potpuno objektivan. Čovjek mora biti nepristran, ali ne i neutralan. I uvijek je pitanje u usporedbi s kime. Ako je američka ministrica vanjskih poslova izjavila da je Al Jazeera pobijedila CNN i da su vijesti koje ona daje prave vijesti, ako joj University of Columbia daje godišnju nagradu za najbolji novinski servis na svijetu, onda čak i ti koji u početku nimalo nisu bili skloni Al Jazeeri priznaju neke činjenice. Oni uopće ne mjere gledanost i ne žele biti robovi marketinga. Naravno, postoje reklame i katarskog plina i turske zračne kompanije i brendirat će neku zemlju prije početka turističke sezone itd., ali se neće se utrkivati s "pelenama i pastama za zube". Zaštitni znak novinara koji se obraćaju gledateljima je lišenost patetike, cinizma, ismijavanja, zluradosti, navijanja. To se ne smije osjetiti ni u tonu ni u sadržaju. "Može u Libiji na cesti netko u kameru reći da je Gadafi zločinac ili nešto slično. Spominje li se masovna grobnica, bolje je provjeriti postoji li ona doista, a ako postoji, onda pustite tu izjavu.

Ona je narodna, autentična. Geslo Al Jazeere je 'We give voice to the voicless' – dajemo glas onima bez glasa", objašnjava Milić. Prije nego što je počeo raditi u Sarajevu, Milić je otišao po upute u Dohu, u centar Al Jazeere. Zanimalo ih je kako on gleda na regiju i kolike su sličnosti hrvatskoga, srpskoga, crnogorskoga i bosanskoga jezika. "Rekao sam im da su veoma slični i međusobno vrlo razumljivi, jer su kroz život u zajedničkoj državi bili izmiješani," kaže Milić i nastavlja: "Nekoliko neraspravljenih tema i s nama i bez nas ostat će sporne. Pitanje Kosova, uređenje Bosne i Hercegovine te status Republike Srpske. Ti momci iz Republike Srpske koji misle da imaju državu, da bi se s tom državom pojavili u Europi, trebali bi imati neke formulare, jer Europa je 'malo osjetljiva' na formulare. Svatko može za sebe reći da je država, ali država postoji onda kada drugi kažu da postoji i da to jest."

Uprava u Kataru je podijeljena, ne prema nacijama već jezično – na arapsku, englesku, Al Jazzera Balkan nudi izvrsne uvjete za rad i suvremenu tehniku
za proizvodnju programaAl Jazzera Balkan nudi izvrsne uvjete za rad i suvremenu tehniku za proizvodnju programabalkansku i kasahwilli – afričku i tursku. Za razliku od "nabrijanog" CNN-a, oni traže malo sporiji govor i nisu zaposlili novinare koji su diplomirali engleski i koji govore bez akcenta. To su glasovi slični običnim ljudima koji nisu završili fonetske i jezične tečajeve. Milić kaže da ne žele robovati jezičnoj diktaturi. "Osobno, ja sam za čistoću jezika i kad sam na HRT-u vodio Dnevnik, govorio sam najčišćim hrvatskim jezikom, za što sam dobio nagradu. Jedno je govoriti u Dnevniku HRT-a, a drugo na privatnoj televiziji kojoj je želja 'ujediniti' jednu regiju, jer ako govorite samo hrvatski, onda antagonizirate Srbe, Bosance i ostale." Na pitanje nije li to Yutelovska koncepcija, Milić odgovara: "Ne, u Yutelu se to striktno mjerilo. Njega je osnovala skupština Jugoslavije na prijedlog vlade Ante Markovića i oni su bili početni financijeri prvih 10 mjeseci." Milić kaže da je Al Jazeerina politika slična BBC-jevoj školi, s time što u praksi anglosaksonske televizije imaju privilegiran odnos prema milijardu ljudi, što znači, prema Sjevernoj Americi i Europi, dok ostlih šest milijardi tretiraju samo kada su u pitanju incidenti ili veliki skupovi.

"Kako sam ja odgojen i u onoj državi, SFRJ, koja je bila nesvrstana, imali smo naputke da tretiramo pojedine zemlje kao povremeno obaveznu temu. Nije se moglo dogoditi da godinu dana ništa ne čujemo o Zambiji. U redu, bila je to prijateljska zemlja. Sjećam se parole – ništa nas ne smije rastaviti od Zambije i dobrodošao Selasije maestro iz Azije. Iako je on bio car Afrike. Naša publika naglo je, nažalost, prekinula s pogledom u svijet. Zašto bi nas zanimala Zambija kada smo mi sami postali svakodnevnim izvor om vijesti, a osim toga, promijenili smo društveni sustav", zaključuje Milić.

Vezane vijesti

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

Engleska nogometna liga EPL je u srijedu objavila prodaju televizijskih prava za utakmice Premier League za razdoblje od 2013. do 2016. godine za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika