28.11.2011. / 18:26

Autor: Hina

UN: Sirija je počinila zločine protiv čovječnosti

Sirijske sigurnosne i vojne snage počinile su po nalogu režima predsjednika Bašara al-Asada zločine protiv čovječnosti, uključivo umorstva, mučenja i silovanja, objavilo je u ponedjeljak UN-ovo povjerenstvo u izvješću na temelju svjedočenja 223 žrtava i očevidaca, među kojima ima i prebjega.

Sirija je optužena da je počinila zločine protiv čovječnostiSirija je optužena da je počinila zločine protiv čovječnostiSirijske sigurnosne i vojne snage počinile su po nalogu režima predsjednika Bašara al-Asada zločine protiv čovječnosti, uključivo umorstva, mučenja i silovanja, objavilo je u ponedjeljak UN-ovo povjerenstvo u izvješću na temelju svjedočenja 223 žrtava i očevidaca, među kojima ima i prebjega.

Povjerenstvo je pozvalo Siriju da prekine "teška kršenja ljudskih prava", da oslobodi zatvorenike privedene tijekom masovnih prosvjeda te dopusti medijima i humanitarnim djelatnicima i promatračima slobodno kretanje zemljom.

Sirija je "odgovorna za kriminalna djela među kojima su i zločini protiv čovječnosti, a počinili su ih pripadnici vojnih i sigurnosnih snaga što je dokumentirano u izvješću", koji je sastavilo tročlano povjerenstvo.

Izvješće od 39 stranica podneseno je UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

"Povjerenstvo vjeruje da naredbe policajcima za otvaranjem vatre na prosvjednike i zlostavljanjem civila dolaze s najviših razina oružanih snaga i vlade", navodi povjerenstvo koje vodi brazilski stručnjak Paulo Pinheiro.

Više od 3.500 ljudi ubijeno je u nasilju od ožujka kada su počeli protuvladini prosvjedi, navodi UN. Aktivisti procjenjuju da je 30.000 osoba uhićeno.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo je donijeti rezoluciju proiv Sirije, ali su Kina i Rusija u listopadu uložile veto na nju. Arapska liga u nedjelju je prihvatila sankcije protiv sirijskog režima.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 29.11.11. 02:25

Da li neko zna po cijem se scenariju odvijaju ova desavanja u arapskim zemljama. Ko je glavni gazda a ko su slugani. Sta dobijamo nakon svega, nesto bolje, isto ili cak i gore. Meni se cini nesto gore nego sto smo imali. Najbolji primjer je Irak, gdje je mir misaona imenica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika