28.11.2011. / 18:29

Autor: Hina

Fatah i Hamas mogli bi razgovarati o priznanju Izraela

Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave, izjavio je u ponedjeljak u Beču da će se tijekom skorih pregovora Hamasa i Fataha razgovarati o odbijanju islamističkog pokreta Hamasa da prizna Izrael.

Mahmud AbasMahmud AbasMahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave, izjavio je u ponedjeljak u Beču da će se tijekom skorih pregovora Hamasa i Fataha razgovarati o odbijanju islamističkog pokreta Hamasa da prizna Izrael.

"Nadam se da će se Hamas složiti", rekao je predsjednik Abas u ponedjeljak novinarima tijekom posjeta Austriji. "To bi moglo biti jedno od pitanja tijekom našeg sljedećeg susreta".

Abas je precizirao da o toj temi nisu razgovarali tijekom prethodnih pregovora pomirenja s Kaledom Mešalom, čelnikom Hamasa, prošlog tjedna u Kairu.

"Te pregovore smatramo važnom etapom. Dvije strane su objasnile stajališta", rekao je Abas nakon susreta s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, prije razgovora s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom.

Palestinski predsjednik je precizirao da je Hamas spreman prihvatiti palestinsku državu u granicama iz 1967.

Abas je također naglasio da će vlada nacionalnog jedinstva koju će sačinjavati Hamas i Fatah radi pripreme predsjedničkih i parlamentarnih izbora biti neovisna i njom neće dominirati ni jedna od dviju stranaka.

Abas je u Beču najavio da će se izbori održati 4. svibnja 2012.

On je ustvrdio da će u privremenoj vladi biti tehnokrati i neovisni članovi, te da to neće biti vlada Hamasa ili Fataha, već neovisna vlada.

Izrael zabrinjava zbližavanje Hamasa i Fataha. "Što je Abas bliži Hamasu, udaljeniji je od mira", rekao je premijer Benjamin Netanyahu, a izraelski zamjenik ministra vanjskih poslova Danny Ayalon je rekao da bi Izrael mogao prekinuti isporuku vode i električne energije Pojasu Gaze.

SAD i Europska unija su obznanile da neće raditi s vladom koja uključuje Hamas sve dok ta organizacija ne prizna Izrael, ne odustane od nasilja i ne prizna ranije izraelsko-palestinske sporazume.

Vezane vijesti

'Izraelu Gaza poligon za napad na Iran'

'Izraelu Gaza poligon za napad na Iran'

Izrael se Pojasom Gaze služi kao poligonom za testiranje svojih vojnih sposobnosti za napad na Iran, rekao je Haled Mešal, čelnik islamističkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika