Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

Autor: Marko Biočina

Osoba tjedna

Branko Grčić, gospodarski strateg SDP-a

Uspije li na kraju Ekonomski fakultet spasiti svoj novac, sve će vrlo brzo biti zaboravljeno. Kako izvući novac iz propale financijske institucije?

KAD NETKO izgubi novac zbog propasti banke, kod ostalih građana obično izaziva suosjećajnost. Kad je taj netko pretendent na poziciju glavnog ekonomskog stratega nove vlade, suosjećajnost zamjenjuje glavobolja. Milijuni kuna splitskog Ekonomskog fakulteta koji će, po svemu sudeći, biti izgubljeni u propasti Credo banke, možda nisu direktna odgovornost dekana Grčića - tamo ih je deponirao njegov prethodnik - no činjenica da nije učinio ništa da spriječi ishod o kojem se u domaćim financijskim kuloarima spekulira već mjesecima, svakako je teška diskvalifikacija za čovjeka koji će možda već sutra voditi javne financije.

A taj ishod mogao se predvidjeti. Dokazuje to primjer Nevenke Bečić, sestre Željka Keruma koja je pravodobnim povlačenjem novca spasila depozit splitskog gradskog poduzeća Stanogradnja. Naravno, bilo bi naivno očekivati da domaći političari budu financijski geniji. Dovoljno se samo prisjetiti golemih problema koje je strelovit rast tečaja švicarskog franka prošle godine izazvao među aktualnim ministrima, redom opterećenim golemim stambenim kreditima u toj valuti. Ipak, od jednog od nositelja proklamiranog budućeg gospodarskog preporoda građani s pravom očekuju više, a za Grčića se problem nije mogao dogoditi u neugodnijem trenutku - tjedan i pol dana prije izbora.

Koliko će njegove posljedice biti neugodne, ovisit će o epilogu cijele afere. Uspije li na kraju Ekonomski fakultet spasiti svoj novac, sve će vrlo brzo biti zaboravljeno. Kako izvući novac iz propale financijske institucije? Savjet bi Grčić mogao potražiti i na Pantovčaku, kod jednog svog stranačkog kolege koji tamo trenutačno obitava, a ima značajna iskustva u toj problematici.

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 29.11.11. 14:49

Ne mogu vjerovati da Nacional može napraviti ovakav tekst?

Marko, ne piše ti se dobro, završit ćeš kao Rudanica!

Branko Grčić je, ako ne i jedina osoba u SDP-u, prema kojoj imam izuzetno pozitivne stavove. Odlikuje ga umjeren nastup, stručnost, nesklonost demagogiji te relativno rečeno idealiziran egzemplar političara u Hrvatskoj. Čovjek koji ulijeva optimizam i zaslužuje poštovanje! No, i meni osobno nije drago da takav jedan stručnjak, koji pretendira biti ministrom financija, tako aljkavo vodi računa o "tuđim" novcima.

Iznenađenje na početku mog posta dolazi zbog poveznice novinara sa aktualnim predsjednikom. I to s pravom. U identičnoj situaciji naš pošteni Ivo je uspio izvući novce iz štedionice Zlatica i otuda sarkazam na njegov račun.


registracija
31/1/10

STTony, 29.11.11. 15:24

Ne mogu vjerovati da ću se i ja jedanput složiti sa Zvonkom (glede tona teksta).

Propast Credo banke je bila iznenađenje za sve i nema nikakvih naznaka da se o tome 'spekuliralo mjesecima u stručnim krugovima'.

To što je Nevenka napravila je tzv. insider trading i vanka se kažnjava zatvorom.

Dakle Grčića je optužuje što ili nije imao čarobnu kuglu da predvidi nešto što nitko drugi nije bio predvidio ili što nije bio u lopovskim krugovima koji su očito jedini znali za to.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika