Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

Autor: Ivan Pandžić

Što se događa van medijskog fokusa

Mamićev stadionski rock 'n' roll

Zagreb Dinamu plaća 9 milijuna kuna godišnje zato što Dinamo koristi gradski stadion

Iako je novi ugovor između Grada Zagreba i Dinama o upravljanju stadionom trebao napokon donijeti transparentnije upravljanje i smanjiti donacije, on ima nedorečenosti u vezi ulaganja, te je i dalje vidljivo da će od njega najviše profitirati Dinamo. Nacionalu je ugovor službeno dostavio gradski Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a potpisali su ga u listopadu gradonačelnik Milan Bandić i glavni direktor Dinama Damir Vrbanović nakon što se Dinamo jedini prijavio na natječaj za zakup stadiona.

Po ugovoru, potpuno je nejasno kako će se regulirati ljetošnje ulaganje Dinama u obnovu tribina, zamjenu travnjaka i popratnih ulaganja. Specifikacije ulaganje u gradsku imovinu nisu dostavljena gradu. Ostaje samo vjerovati na riječ, a Dinamovi čelnici jedan dan govorili da iznosi 30 milijuna kuna, drugi 60, pa treći 10 milijuna eura, da bi na kraju izvršni predsjednik Zdravko Mamić lakonski zaključio: "što koga boli k...c koliko košta stolica". Niti je spcifikaciju tko iz Grada tražio od Dinama. U nadležnim uredima su prebacivali odgovornost, sa onog zaduženog za sport na onog zaduženog za izgradnju i obratno. A novi ugovor kaže da svako ulaganje Dinama daje i prava klubu, iako ona ne mogu biti vlasnička. Što ako je ulaganje bilo prije ugovora - nitko nam nije mogao pojasniti osim da se to vjerojatno smatra darom. Po tome Mamić ispada jako darežljiv, iako pravni stručnjaci upozoravaju da bi prije ili poslije u slučaju sporova, Dinamo mogao izvući ulaganje i tražiti odštetu.

No, zato je Grad bio darežljiv u ugovoru. Zagreb na čelu s Milanom Bandićem i dalje je planirao davati 9 milijuna kuna godišnje Dinamu iako sada sav prihod i od korištenja stadiona i 18-ak tisuća kvadrata poslovnog prostora ide - Dinamu. Isto su plaćali i dok Dinamo nije imao pravo na poslovne prostore. Tada se tih taj novac zvao naknada za održavanje, a sada se zove naknada za trošak korištenja stadiona! Možda se apsurdnost ugovora najbolje vidi ako povučemo analogiju sa stanom. Zamislite da ste iznajmili trosoban stan, a vlasnik vam kaže da je mjesečna zakupnina: iznos režija, sitnih popravaka i održavanja. Za svakog tko uđe u stan imate pravo naplatiti određeni iznos, ali ga morate uložiti u održavanje. Imate pravo dati i sobe koje vam ne trebaju nekom trećem i to naplatiti, a novac koji dobijete morate uložiti u održavanje. Vlasnik vam još godišnje daje tri tisuće kuna kao trošak korištenja i održavanja stana. I na kraju, ako vlasnik poželi biti u stanu jedan dan - mora vam to platiti. A vi ćete ti taj novac pošteno uložiti - sad već pogađate - u održavanje.

Neka kontrola je ipak uspostavljena; Dinamo mora pravdati svaku kunu uloženu za famozno održavanje. Dosad to nije bio slučaj iako je za tu svrhu iz proračuna dobivao također devet milijuna kuna. Ipak, trošak održavanja uvijek je lagano napuhati jer višak koji ne potroši na ulaganje, uprava ovog hrvatskog prvoligaša bi trebala vratiti u gradski proračun. Kao što je već Nacional objavio, i dio ljetošnjeg ulaganja, a i održavanje ide preko tvrtke Maxmar Sport u vlasništvu oca direktora stadiona Miljenka Sakomana. Bit će zato zanimljivo vidjeti račune. Inače, U slučaju da Dinamo ponovno poželi napraviti neku skuplju rekonstrukciju, ubuduće mora dostavljati troškovnike i imati poseban ugovor.

Također, Dinamo mora i na natječaju dati u zakup sve poslovne prostore. Procjena je da bi od toga mogao godišnje uprihoditi oko 15 milijuna kuna ako ih sve iznajmi. Dio kontrole je uglavljen na način da u povjerenstvu koje dodjeljuje prostor, ne sudjeluju samo čelnici Dinama, nego i gradski službenici.

Uz stadion i njegove prihode, Dinamo će i sljedeće, kao i ove godine, iz proračuna dobiti i 13 milijuna kuna za potporu vrhunskog sporta , što je iznos veći nego ga dobivaju svi ostali vrhunski zagrebački sportski klubovi zajedno. Do prošle godine je dobivao i 7,5 milijuna godišnje od Zagrebačkog holdinga, te 3,5 milijuna od Turističke zajednice Zagreba. Udruga građana Dinamo, pokazale su objavljene bilance, od 2006. do kraja 2009. godine uprihodovala 784 milijuna kuna. Iz proračuna 110, od transfera igrača 358 milijuna kuna. Uz navedene beneficije, Mamiću nije teško dati karte za kunu i tako puniti tribine koje dio navijača bojkotira. Također nije teško niti pokuditi gradske vlasti jer mu neće napraviti krov na stadionu za "pišljivih 50-60 milijuna kuna".

Uz ove beneficije i već notorno dilanje s nogometašima, lakše je razumjeti riječi Zdravka Mamića upućene političarima i upravi Holdinga: "Gospodo, dođite da vas tata nauči kako se radi i kako se vode poduzeća."

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika