Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

Autor: Marko Biočina

Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatske udruge menadžeraVladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatske udruge menadžeraHrvatska socijalno liberalna stranka dobila je ovog vikenda neočekivanu potporu za svoj izborni program. Gostujući u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” čelni čovjek Hrvatske udruge menadžera Croma i predsjednik Uprave Elektrokontakta Vladimir Ferdelji rekao je da jedino gospodarski program te stranke može ocijeniti pozitivno u svjetlu gospodarskih problema Hrvatske. Iako u Hrvatskoj institut službene političke podrške, u anglosaksonskim zemljama poznat pod nazivom "endorsment", nije naročito razvijen niti značajnije utječe na rejting političkih stranaka, za HSLS je Ferdeljijeva podrška poprilično značajna.

Ne samo zato što predstavlja jednu interesnu grupaciju, već zato što se radi o čovjeku koji je možda i najkonzistentniji i argumentiraniji kritičar važećeg hrvatskog ekonomskog modela. Ferdelji, inače dugogodišnji čelnik jednog od rijetkih preostalih hrvatskih izvoznih industrijskih poduzeća, već godinama traži promjene fiskalne i monetarne politike koje bi stvorile uvjete za razvoj proizvodnih djelatnosti na uštrb trgovačkog uvoza i uslužnog sektora. U tom kontekstu simptomatično je da je usred izborne kampanje najargumentiraniju kritiku postojeće ekonomske politike Vlade dao upravo Ferdelji, nastupajući u HTVovoj emisiji: "Rezultati koje je Vlada ostvarila nakon pompozne objave plana oporavka i izlaska iz krize su apsolutno porazni i obrnuti od svega najavljivanog. Najavili su smanjenje nelikvidnosti, a povećali su je sa 27 na 40 milijuna.

Najavili su smanjenje deficita, a povećan je sa sedam na 14 posto. Zaduženost je narasla sa 43 na 47 milijardi eura, nezaposlenost za dodatnih 80.000 ljudi, a najavljivali su sve obrnuto. Izvor tih problema su ili nedostatak znanja ili osobni interesi ljudi koji su za to bili zaduženi." Za HSLS-ov program Ferdelji je rekao da je najbliže mogućem masterplanu za izlazak iz krize, ali i jedini koji nije stvaran po napucima stranačkih PR-ovaca.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika