29.11.2011. / 09:27

Autor: Hina , Nacional.hr

Ništa bez odlučnosti EU-a

Obama je kazao da je "veliki dio" sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom bio posvećen učincima krize u eurozoni

"Sjedinjene Države su spremne učiniti svoj dio kako bi im pomogli u rješavanju krize", rekao je Obama nakon godišnjeg summita SAD-EU u Bijeloj kući, no nije najavio neke konkretne mjere.

Obama je kazao da je "veliki dio" sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom bio posvećen učincima krize u eurozoni.

"To je od velikog značenja za naše gospodarstvo. Mi imamo udjela u njihovom uspjehu", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak.

Europski čelnici su na sastanku s Obamom obećali da će se zalagati za užu gospodarsku integraciju 17-članica eurozone kako bi to pomoglo u rješavanju rastuće dužničke krize na Starom kontinentu, izvijestili su američki mediji.

Van Rompuy i Barroso su pozvali na ujednačene, obvezujuće kontrole nad državnom potrošnjom u zemljama koje koriste euro. Van Rompuy je najavio da će "putokazi" za novi ekonomski plan eurozone biti predstavljeni na summitu EU početkom prosinca.

Barroso je rekao da su europski čelnici "odlučni prevladati sadašnje teškoće" te kako ima "puno povjerenje" da će Europa riješiti pitanje državnih dugova.

Van Rompuy je istakao kako i SAD i EU trebaju "poduzeti odlučnu akciju" da bi održali gospodarski oporavak.

Prezadužene članice eurozone Grčka, Irska i Portugal, već su ranije bile prisiljene zatražiti međunarodnu sanaciju svojih dugova, dok su Italija, Španjolska i druge zemlje suočene su s oštrim povećanjem troškova posudbe za financiranje svojih vlada. Novo izvješće kaže da gospodarstvo eurozone pada u recesiju.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je u ponedjeljak kako očekuje da će se gospodarstvo eurozone smanjiti za 1,0 posto po godišnjoj stopi u posljednja tri mjeseca ove godine, te za 0,4 do 1,0 posto u prvom tromjesečju 2012.

OECD-a, politički forum koji okuplja 34 razvijena gospodarstva, kazao je da Europska središnja banka (ECB) treba odlučno intervenirati kako bi stabilizirala dužničku krizu na kontinentu.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da europska dužnička kriza veći dio godine "stvara suprotan vjetar" za tromo američko gospodarstvo. Američka vlada, po njegovim riječima, smatra "ključnim" da europski čelnici "snažno krenu" u rješavanje problema duga, te vjeruje da zemlje eurozone imaju financijsku sposobnost da to riješe.

Kako je zabrinutost oko duga u Italiji, Španjolskoj i drugdje uzburkala međunarodna financijska tržišta, čelne članice eurozone - Njemačka i Francuska, počele su pregovarati o novom fiskalnom sporazumu po kojem bi se u cijeloj eurozoni provodila proračunska disciplina.

U zajedničkom priopćenju nakon sastanka "SAD je pozdravio djelovanje i odlučnost EU-a da se poduzmu nužni koraci za financijsko stabiliziranje eurozone i riješila kriza". EU je pak izrazila "očekivanja u akciju SAD-a na fiskalnoj konsolidaciji u srednjoročnom razdoblju", odnosno na rješavanje problema američkog deficita i duga.

Na dnevnom redu neformalnog summita u Bijeloj kući također su bili jačanje izvoza i ulaganja između SAD-a i EU-a, iranski nuklearni program, mirovni proces na Bliskom istoku, terorizam i kibernetički kriminal.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika