Objavljeno u Nacionalu br. 395, 2003-06-10

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Sveti oče, možete li na noge?

Gurnuta na drugi program i u kasne sate, humoristična emisija «Po ure torture» iz tjedna u tjedan potvrđuje svoj kultni status, ove nedjelje u skeču u kojem se američki ministar raspituje o zdravlju Ivana Pavla Drugog

Ivan StarčevićIvan StarčevićTKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Četvrtak, HRT 1, 20.13
kaktus

Naša voditeljska zvjezdica i perspektivni glumac, k tome i vrlo solidan trgovački pomoćnik u prodavaonicama automobila i đozluka (sunčanih i običnih), ukratko g. Tarik Filipović, počastio je naciju malim draguljem iz riznice imitatorskog umijeća. Da bi svoju vrhunsku izbrusotinu približio puku, hitro je najavio da će govoriti kao Mladen Delić. Pokazalo se da je ova ne baš prepotrebna najava ipak bila nužna za samopouzdanje izvođača, jer jedini je on, govoreći kao Radivoje Marković, mislio da imitira Mladena Delića. U svakom slučaju, zaboravimo razlike, jer ono oko čega će se složiti i obožavatelji Delića i Markovića jest da je Tarikovo imitiranje Mladena Delića izvedeno na vrlo originalan i nezaboravan način.Bis!

SAVRŠENI SVIJET
Četvrtak, HRT 1, 21.00
Kaktus

Dok Opatija na mjestu benzinske stanice i dva hotela («Opatija» i «Zagreb») ne izgradi festivalsku palaču i postane hrvatski Cannes, što će biti za jedno 150 godina, e do tada ćemo svake godine slušati što su nam to naši mili hrvatski filmski redatelji «pripremili za Pulu».
Kuhar Fadil Hadžić večeras izjavljuje da se u slučaju njegova novog filma «radi o jednoj dosta rafiniranoj ironiji». Nije čudo da je taj blaženi drljator (rečeni Fadil Hadžić) najprizemnijih komedijica, izvođenih u kazalištu koje mu je na bezgraničnu direktorsku uporabu dao zahvalni komunizam, sada smogao drskosti da sebe i svoje sposobnosti reklamira na jedan tako rafiniran način. Svakom se čovjeku može dogoditi da povjeruje u sve dobro što se o njemu govori i piše, a kad takav nakon desetak godina suše, naleti na filmsku komisiju dovoljno glupu za dvije stvari (da je vodi dr. Ante Peterlić i da ona Hadžiću da novce za film), onda čudima nema kraja. Zato se novom filmu našeg starog filmskog poznanika i njegovim novootkrivenim senzibilitetima možemo jedino veseliti. Fadil Hadžić i slični rafinirani starčići (bilo kojeg životnog doba) kojih je pun hrvatski film jamče nam svijetlu budućnost.

SJEĆANJE NA DRAŽENA PETROVIĆA
Subota, HRT 3, 22.05
kaktus

Novo i značajno pojačanje hrvatske lingvistike zove se Tomislav Cvitković, novinar ovdašnji sportski. Najavljujući niz od tridesetak skrpljenih izjava o Draženu Petroviću, g. Cvitković je ukazao i na jedinu prepreku svojim izražajnim mogućnostima, bilo pismenim bilo usmenim. On bi hvalio pokojnog Dražena Petrovića, ali sve što bi on u Draženovu slavu znao skucati bilo bi ograničeno kobnom činjenicom da «u našem jeziku, kao i u svakom, postoji konačan broj riječi i superlativa». Isti problem mučio je i Goethea i Dostojevskog, a što bi tek Tomislav Cvitković radio da je kojim slučajem genijalni skladatelj suočen s ograničenim brojem nota (na koncu konca ipak samo sedam), o tome bolje i da ne razmišljamo.
Pustimo sad sitnicu da čak ni u mrtvim jezicima ne postoji konačan broj riječi (i superlativa, dragi mali Tomislave, i superlativa), nego pohvalimo shizofrenu skromnost tog čovjeka koji se nije požalio i na ograničen broj slova, kako u hrvatskoj tako i u svakoj abecedi. To je naš veliki Tomislav prešutio i za to mu hvala.
U svakom slučaju, upozorio je na jednu opću zabludu. Svi mi u Hrvatskoj, koji smo osuđeni slušati sportske prijenose, do sada smo mislili da dušanovići, sušeci, blažičci i slični imaju strašno siromašan rječnik, no sad je nastupio totalan obrat. Ono malo riječi hrvatskog jezika koje oni znaju, to je konačan broj riječi i superlativa. Proklet da je hrvatski jezik, kad nam ovako koči naše najbolje ljude.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 23.11
vijenac

Svilan, u danu i terminu (subota, prvi program) koji je ukraden sada već kultnoj humorističkoj emisiji «Po ure torture», reče da premlaćivanje žena nije tema za jedan tjedan i da oni u «Glamouru» pamte. Statistički, svakih petnaest minuta itd. itd., dame i gospodo, i večeras su za trajanja G.C-a pretučene četiri žene.
Budući da je «Glamour Cafe» gledan skoro koliko i «Po ure torture» i bude li ono o četiri na sat često ponavljano, pravedno krvoločna hrvatska javnost bit će željna uzvrata. Za stvarni, a ne statistički protuudarac, ovog je tjedna bila idealna emisija Roberta Zubera, čuvenog voditelja NoveTv, kojem su u goste na temu o premlaćivanju žena došle same žene. Emisija je bila užasno u korist žena, ali nažalost i čudno napeta za gledanje, jer svaki se čas mogao očekivati vrhunac, tj. da jedna ustane i Zuberu kaže «prokleti dosadni glupane», a druge da joj se i fizički pridruže. Umjesto da sutradan u novinama čitamo naslov «Dosadnog Zubera iznervirane gošće umlatile taškama», ili «Voditelj pao niz stepenice», Neva Tolle i ostale dame i ovaj put su bile ono što im kaže statistika: nedužne žrtve.

RED CARPET
Nedjelja, NovaTV, 21.10
Kaktus

Nedjelja je bio dan novih blamaža nikad dovoljno blamirane NoveTV. U dogovoreno vrijeme, kao u američkom showu «Wayneov svijet», pojavio se tip koji je neuračunljivo prozborio da je Marin Tironi odustao, što je ne samo gola laž nego i nešto puno zanimljivije. Neki se urednički dečec na NovojTv do posljednjeg časa uzdao u svoje negiranje stvarnosti, pa je ne samo zaboravio pripremiti emisiju, nego i voditelja. Na svijetu ne postoji voditelj koji bi u posljednji čas «odustao», pa je i zadnjem naivcu bilo jasno o čemu je tu riječ. O karikaturi televizije, a NovaTv i njen pokušaj da osim svojim natjecateljima manipulira i gledateljima upravo su to postali: karikatura, loša karikatura.

PO URE TORTURE
Nedjelja, HRT 2, 22.10
četiri vijenca

Pod živu sliku Pape koji u posjet prima američkog ministra Colina Powella, ide glas koji se na jasnom hrvatskom raspituje za zdravlje domaćina. , pita «Powell», a «Papa» mu odgovara da živi starački. Rez. Slijedi prizor u kojem Powell pokazuje Papi neku knjigu, vidi se da Papa nešto govori, a čuje se drhtavi glas odličnog imitatora, tj. «Pape» koji pita ministra da koji ga je vrag donija i ministra koji odgovara da je Papi donio na potpis peticiju o neizručivanju američkih građana Haagu.
Tek nakon ovog humorističkog priloga krajnje decentnih genijalnih Splićanki (komada dva) i Splićana može se reći da je Hrvatska sasvim kako treba dočekala i ispratila Svetog Oca, tj. osobu koja je četiri večeri za redom bila čašćena raskošnom minutažom (otprilike pola Dnevnika).
U kompletnom tretmanu, kakav jedan Papa, pogotovo ovaj, i zaslužuje, tragično je nedostajalo humora, osim onog nehotičnog. Briljirao je premijer, vidjelica Ivica, koji izjavljuje da je vidio radost na Papinu licu, doprinosili su i drugi, naročito tv Branimir (Bilić) izjavom da je uz podatak da je Papa bio i radnik važno reći koliko sada u Hrvatskoj ima nezaposlenih. Solidno je bilo i Bozanićevo pristajanje uz rašireno politikantsko manipuliranje brojem tri, u kojem se sasvim izgubio svega jednom na HRT-u izrečen podatak, da je Papa, osim Hrvatske, tri put posjetio još trinaest zemalja.
Svaka velika svečanost i svako masovno okupljanje oko voljenog lika uvijek će imati i ogromne humoristične potencijale. Mogućnosti su ovaj put bile neusporedivo velike, jer Papa u Hrvatskoj je svečanost koja brojem sudionika daleko nadmašuje svako javno okupljanje. Od rock and rolla i politike i natrag nikad u Hrvatskoj nije više ljudi, iz istog razloga, bilo na jednom mjestu. Svi su, sebe ne isključujem, bili ganuti i tronuti na već zamorno isti način, što Papom, što njegovom bolešću.
Stoga je za zdravlje nacije bilo nužno (otprilike kao kisik) podsjetiti drage gledateljice i gledatelje da oči mogu zasuziti i od smijeha. Hvala emisiji «Po ure torture» i ovaj put, naročito na trenutku odjave emisije, kad voditeljice u mokrim haljinama izlaze iz vode, tj. kad plavka Petra Nižetić viče da joj je pao grudnjak i da je gadna, a lijepo se, na temelju strelovito opažene gole desne bradavice i decentnog karaktera i odgoja uopće, vidi da nije.

CRO COP
Nedjelja, HRT 3, 21.10
vijenac

Mirko Filipović je u Japanu opet nogom pa šakom pobijedio suparnika, a slično je Hrvatska televizija učinila u svakom pogledu nedorasloj i neozbiljnoj NovojTv. Tu skandalozno glupu televizijicu kao da uređuje prkosna dječja psiha, jer samo tako se može objasniti činjenica da HRT danima unaprijed najavljuje snimku meča, ali NovaTv se ne da nimalo zbuniti, nego do zadnjeg časa, u tv raspored današnjih novina, tvrdoglavo gura besmislicu da će ona u podne izravno prenositi Filipovića. U ovom kretenskom prkosu može se prepoznati veleum koji je od svih mogućih termina za novu informativnu emisiju odlučio da «24 sata» (taj dnevnik NoveTv) ide u 19,30 sati, točno u isti čas kad HRT emitira svoj neprikosnoveni Dnevnik.
Filipovića je i ovaj put prenosio Neven Cvijanović, no nije se izbezumljeno drao kao pri zadnjoj pobjedi, kad je izgledalo da se srozao ne samo Sapp nego i naš dragi komentator.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika