29.11.2011. / 10:53

Autor: Deutsche Welle

OECD:

Situacija je alarmantna!

Prema najnovijim procjenama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), zemljama euro zone prijeti recesija koja je već djelomično zahvatila SAD. Potrebno je djelovati odmah i to vrlo učinkovito, poručuje OECD

IlustracijaIlustracijaU ovom kao i u slijedećem kvartalu će se gospodarstva 17 zemalja članica ove zone smanjiti. Stručnjaci spomenute Organizacije upozoravaju na jasan negativan učinak dužničkih kriza i istodobno traže od Europske središnje banke da se odlučnije uključi u rješavanje ovog problema.

„Ukoliko se europske dužničke krize prošire, to bi moglo imati velike, negativne posljedice na svjetsko gospodarstvo", upozorava OECD u svom najnovijem izvješću. U njemu isto tako stoji da je potrebno hitno i učinkovito djelovanje, prije svega zbog toga jer u posljednje vrijeme se problemi pojavljuju čak i u onim zemljama koje su do nedavno glasile za relativno stabilne. „U euro zoni se pod hitno mora zaustaviti širenje dužničkih kriza. Pri tome se prvenstveno mora djelovati na području tržišta i državnih obveznica. Rješenje je u rukama Europske središnje banke. Ona mora djelovati ili sama ili u kombinaciji s planovima spašavanja pojedinih država. Znači postoje načini i sredstva kako možemo riješiti probleme, samo je stvar u tome da se s rješavanjem započne odmah", naglasio je glavni ekonomist OECD-a, Pier Carlo Padoan.

"Važno je 'dati gas'"

Naime, prema procjeni Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, zemlje euro zone se već sada nalaze u laganoj recesiji. Što se tiče prognoza gospodarskog rasta, prema mišljenju stručnjaka OECD-a, one nisu baš blistave. Tako primjerice Francuskoj u slijedećoj godini predstoji najvjerojatnije gospodarski porast za svega 0,3 posto - iako francuska vlada najavljuje porast od 1 posto. Stoga je i ovoj zemlji potreban paket mjera štednje, jer ukoliko dužnička kriza jače zahvati i Francusku te i ona izgubi najvišu ocjenu po pitanju svog kredibiliteta, tada bi prema mišljenju OECD-a, to moglo imati negativne posljedice na cjelokupni europski Fond za spašavanje stabilnosti eura.

„No, kada već govorimo o tim Fondovima, mora se reći da treba postati jasnije na koji način on uopće funkcionira. Isto tako je važno 'dati gas', odnosno, osnažiti ga jer brojke o kojima se do sada govorilo nisu realne i nisu dovoljne kako bi se sa situacijom kakva je izašlo na kraj", naglasio je Padoan.

45 milijuna nezaposlenih

Međutim, situacija nije samo alarmantna u zemljama euro zone. Prema mišljenju OECD-ovih stručnjaka i SAD-u prijeti recesija. Nju se ovdje teško da se može više spriječiti političkim sredstvima, no neki novi put još nije pronađen. Osim toga, u Sjedinjenim Američkim Državama kao i mnogim drugim zemljama broj nezaposlenih je također dosegao zabrinjavajuće razmjere. "U cjelokupnom području koje smo istraživali, postoji oko 45 milijuna nezaposlenih; među njima ima mnogo mladih. Kako bismo zaustavili ovaj užasan trend, potreban nam je brz gospodarski razvoj i rast. Isto tako, državni novac se mora bolje koristiti - ciljano u određene mjere na tržištu rada", rekao je Padoan.

Ovdje je najveći izuzetak Njemačka. U ovoj zemlji se broj nezaposlenih nalazi na najnižoj točci u posljednja dva desetljeća. Ovakva situacija bi prema mišljenju OECD-a i dalje trebala ostati nepromijenjena, usprkos činjenici da će gospodarski rast u Njemačkoj i dalje ostati slab.

Autor: Daniela Kahls / žt

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika