29.11.2011. / 14:14

Autor: Hina

Mravak se navodno nagodio s USKOK-om

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak (57) sklopio je, prema pisanju Vjesnika, nagodbu s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600.000 kuna u zamjenu za zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci.

Ivan MravakIvan MravakBivši direktor HEP-a Ivan Mravak (57) sklopio je, prema pisanju Vjesnika, nagodbu s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600.000 kuna u zamjenu za zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci.

Mravkov branitelj Branko Šerić danas nije niti potvrdio niti opovrgnuo nagodbu.

"Ne mogu to komentirati. Čekam ročište optužnog vijeća", kratko je Hini izjavio odvjetnik Šerić.

U USKOK-u se također nije mogla dobiti nikakva informacija.

Inaće, po Zakonu o kaznenom postupku, okrivljenici mogu pregovarati o uvjetima priznavanja krivnje i sporazumijevanja o sankciji, a u slučaju nagodbe s državnim odvjetnikom potpisuju izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. Postignuti sporazum mora potvrditi sud, to jest optužno vijeće koje je dužno provjeriti jesu li uvjeti nagodbe zakoniti i jesu li dogovorene kazne u zakonskom rasponu.

Vjesnik piše da je nagodbom s bivšim direktorom HEP-a USKOK zapravo dobio prvu osobu koja će se, nakon što je osuđena u drugom predmetu, pojaviti kao svjedok tužiteljstva u slučaju Fimi media.

Nagodba s USKOK-om odnosi se na slučaj u kojemu je Mravak (57) početkom studenog optužen zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem (42) te članom Uprave HEP-a Željkom Kljakovićem Gašpićem (57) da je u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PiM Ljube Bušića (58) i Ante Matića (47) zatražio i primio 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmićivanje je navodno "pokriveno" kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove.

Primljeni novac Mravak je, prema optužnici, proslijedio tadašnjem rizničaru HDZ-a Barišiću, po čijem nalogu je Mravak navodno i tražio mito.

Vjesnik neslužbeno doznaje i da su se i Matić i Bušić već ranije nagodili s USKOK-om za uvjetne kazne, no, kao i u slučaju Mravka, za to za sada nema službene potvrde.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika