29.11.2011. / 14:20

Autor: Deutsche Welle

SAD i EU zajednički protiv krize

U borbi protiv financijske i dužničke krize će Washingtion i Bruxelles pokušati udružiti snage i bolje koordinirati poteze. Cilj je smanjenje nezaposlenosti i poticanje privrednog rasta.

Foto: Whitehouse.govFoto: Whitehouse.govU zajedničkom priopćenju američkog predjednika Baracka Obame i predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barossa nakon sastanka u Washingtonu naglašeno je da obje strane "moraju povećaqti napore kako bi se aktivirali potencijali koji su zasada još neiskorišteni." Već sada su trgovinska i privredna razmjena, jednako kao i opseg međusobnih investicija Sjedinjenih Država i Europske unije, izrazito veliki, ali i jedna i druga strana naglašavaju da je moguće još ih i proširiti.

Obama je naglasio da će SAD Europljnanima pružiti podršku pri rješavanju dužničke krize, koja i za njegovu zemlju predstavlja "veliku temu". Obama je čak napomenuo da su Sjedinjene Američke Države spremne "pomoći". Ali jedan visoki predstavnik njegove administracije je odmah nakon toga jasno stavio do znanja da Washington pritom ne misli ni na kakvu financijsku pomoć, niti direktnu niti indirektnu. "Ta kriza je nešto što Europljani moraju i mogu sami riješiti, i u financijskom i u političkom smislu", izjavio je glasogovornik Bijele kuće Jay Carney.

SAD neće dati više novca

To na primjer znači kako ne dolazi u obzir povećanje američkog udjela u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), pojasnio je i američki veleposlanik za Europsku uniju, William Kennard. Prije susreta u Washingtonu su to povećanje tražili predstavnici Finske i Nizozemske. Kakva bi to onda "pomoć" mogla biti, o tome američka administracija nije rekla ništa konkretno. U više ranijih navrata je sa svoje strane američki predsjednik Obama i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu jasno stavio do znanja, da od njih očekuje rješenje problema dužničke krize.

27 zemalja Europske unije su najvažniji trgovinski partner Sjedinjenih Američkih Država, na njih otpada polovica ukupne svjetske proizvodnje i gotovo trećina ukupne svjetske trgovine. Prema američkim navodima između SAD-a i EU-a se dnevno razmijeni robe u vrijednosti 3,6 milijarde dolara.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika