29.11.2011. / 16:05

Autor: Hina

Tadić pozvao Srbe na uklanjanje barikada

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je pozvao Srbe sa sjevera Kosova da uklone barikade na cestama, a međunarodne snage KFOR-a na obustavu akcije na uklanjanju barikada te na razgovore s političkim predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je pozvao Srbe sa sjevera Kosova da uklone barikade na cestama, a međunarodne snage KFOR-a na obustavu akcije na uklanjanju barikada te na razgovore s političkim predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

''Ja pozivam predstavnike KFOR-a, vodeće ljude KFOR-a, da ne pokreću akcije uklanjanja barikada jer te akcije samo proizvode nove rizike, ugrožavaju živote ljudi i ne dovode do rješenja. Istodobno pozivam političke predstavnike Srba da pozovu građane da se uklone barikade, jer barikade dodatno provociraju ovakve akcije KFOR-a, i mi se nalazimo u začaranom krugu iz kojega nema izlaza i samo ekstremisti, politički ekstremisti i ekstremisti iz svih sfera života imaju interesa i koristi od ove situacije'', kazao je Tadić u obraćanju novinarima.

On je istaknuo kako od aktualne situacije na sjeveru Kosova nema koristi ''ni srpski narod ni srpska država na Kosovu i Metohiji'', niti je to ozračje u kojemu se može rješavati problem. ''Ovo je atmosfera u kojoj apsolutno nema rješenja problema, mi moramo stvoriti ambijent i atmosferu u kojoj možemo rješavati problem koji pogađa i srpski i albanski narod i čitavu Europsku uniju i čitavu regiju'', naveo je Tadić.

Srbijanski predsjednik pozvao je predstavnike KFOR-a na maksimalnu suzdržanost u idućem razdoblju i na razgovore s političkim predstavnicima Srba. Političkim predstavnicima Srba na sjeveru Kosova poručio je da uklone barikade jer, kako je rekao, one ugrožavaju živote građana i ne osiguravaju obranu niti jednog nacionalnog interesa, već naprotiv, dovode u situaciju da Srbija izgubi svaku mogućnost obraniti osnovne nacionalne interese "i na sjeveru Kosova i na Kosovu uopće i u međunarodnoj areni''.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.

U najnovijem sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima međunarodnih snaga KFOR-a u ponedjeljak poslijepodne i navečer su u mjestu Jagnjenici na sjeveru Kosova ozlijeđena 23 vojnika te mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov Ured za informiranje. Sukob je izbio tijekom uklanjanja barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika