29.11.2011. / 16:24

Autor: Hina

GONG: Zašto popise birača vode dvije tvrtke?

Udruga GONG danas je u priopćenju upitala Ministarstvo uprave zašto popise birača vode i održavaju dvije različite tvrtke, što, upozoravaju, proizlazi iz registra javnih nabava udruge Vjetrenjača, a zanima je i kako takav aranžman utječe na ažuriranje popisa birača te koliko košta hrvatske građane.

Ilustracija (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Ilustracija (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Udruga GONG danas je u priopćenju upitala Ministarstvo uprave zašto popise birača vode i održavaju dvije različite tvrtke, što, upozoravaju, proizlazi iz registra javnih nabava udruge Vjetrenjača, a zanima je i kako takav aranžman utječe na ažuriranje popisa birača te koliko košta hrvatske građane.

U GONG-u ističu kako je uvidom u registar javnih nabava, koji je sastavila i nedavno objavila udruga Vjetrenjača, vidljivo da je Ministarstvo uprave na javnom natječaju 2009., a temeljem zaključka hrvatske Vlade iz siječnja iste godine, održavanje i tehničku podršku sustava državnih matica i popisa birača povjerilo tvrtki APIS d.o.o. u vlasništvu države i Grada Zagreba.

Međutim, upozoravaju, tijekom 2010. Ministarstvo je bez javnog natječaja, u pregovaračkom postupku bez prethodne objave, poslove vezane uz vođenje popisa birača povjerilo privatnoj tvrtki MCS d.o.o. informatika, usluge, inženjering.

Ta je tvrtka, kažu u GONG-u, tako dobila ugovore za poslove obrade podataka za kontrolu potpisa prikupljenih u sindikalnoj inicijativi za raspisivanje referenduma, ali i poslove dorade i informatičku podršku za provedbu izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina vezano za popise birača 2011., kao i najnoviji ugovor na iznos od 800 tisuća kuna za usluge podrške, nadzora i praćenja informatičkog sustava za potrebe parlamentarnih izbora 2011.

Slijedom navedenog, od Ministarstva uprave traže odgovor na pitanja zašto popise birača u Hrvatskoj vode i održavaju dvije različite tvrtke i na koji način takav aranžman utječe na ažuriranje popisa birača u realnom vremenu kao i zaštitu osobnih podataka. Ministarstvo pitaju i koliko takav aranžman u konačnici košta hrvatske građane te zašto se s jednom od odabranih tvrtki sklapaju ugovori izvan javnih natječaja, suprotno zaključcima Vlade.

GONG u priopćenju podsjeća da za problem (ne)ažurnosti popisa birača odgovornost leži na ministarstvima uprave i unutarnjih poslova, s obzirom da se popisi birača vežu za podatke o prebivalištima, te da Hrvatska već godinama sluša obećanja o donošenju novog Zakona o prebivalištu.

"Posljedica svega je nerealan broj birača i rast nepovjerenja građana u ispravnost popisa birača, te stoga od nove vlade očekujemo donošenje jedinstvenog izbornog zakona i, među ostalim, ustrojavanje jedinstvenog državnog registra građana kojim će se riješiti problemi u vođenju prebivališta i popisa birača", kažu u GONG-u.

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika