29.11.2011. / 19:41

Autor: Hina

Umro Živko Pregl, potpredsjednik zadnje vlade SFRJ

U Ljubljani je u utorak nakon duge bolesti u 64. godini umro političar i gospodarstvenik Kazimir Živko Pregl, podpredsjednik zadnje vlade Jugoslavije prije raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, objavili su obiteljski izvori.

Kazimir Živko Pregl (Foto: osim.org.me)Kazimir Živko Pregl (Foto: osim.org.me)U Ljubljani je u utorak nakon duge bolesti u 64. godini umro političar i gospodarstvenik Kazimir Živko Pregl, podpredsjednik zadnje vlade Jugoslavije prije raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, objavili su obiteljski izvori.

Pregl je bio podpredsjednik jugoslavenske vlade u vrijeme kad ju je vodio Ante Marković. Ostavku je dao odmah nakon proglašenja samostalnosti Slovenije i napada bivše JNA krajem lipnja 1991. godine. Tada se vratio se u Ljubljanu, izjavivši da je šokiran ponašanjem vojske, ali i niječući da je tadašnja vlada autorizirala vojnu intervenciju.

Pregl je od 1992. do 1995. godine vodio trgovačko društvo "Mercator", koje je kasnije postalo najjačih slovenski trgovački lanac.

Ante Marković, posljednji premijer SFRJ umro je u noći u ponedjeljak u Zagrebu u 87. godini.

Vezane vijesti

Ženski sud za bivšu Jugoslaviju

Ženski sud za bivšu Jugoslaviju

„Smatramo da ono što danas živimo jeste direktna posljedica ratova u bivšoj Jugoslaviji”, kaže za DW Marija Perković, aktivistkinja Žena u crnom iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika