30.11.2011. / 11:01

Autor: Hina , Nacional.hr

HNB 'na udaru' DORH-a

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je provođenje izvida vezano za kaznenu prijavu u povodu deblokade računa Credo banke.

Photo: Marko Lukunić/Vecernji listPhoto: Marko Lukunić/Vecernji listŽupanijsko državno odvjetništvo u Splitu dobilo je od Hrvatske narodne banke (HNB) zapisnik o izravnom nadzoru u Credo banci, te je zatražilo provođenje daljnjih izvida, odnosno prikupljanje svih informacija o poslovanju te novčarske kuće, objavio je DORH u kratkom priopćenju na svojoj internetskoj stranici u utorak kasno navečer.

Zbog utvrđenih bitnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera koje im je radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti naložila srednišnja banka, Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj je izvanrednoj sjednici 22. studenoga ove godine odlučio oduzeti odobrenje za rad Credo banci d.d., Split.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je provođenje izvida vezano za kaznenu prijavu u povodu deblokade računa Credo banke.

Kaznenu prijavu podnijela je Hanfa nakon čega je zagrebački ŽDO od Hrvatske narodne banke zatražio dostavljanje objašnjenja o okolnostima obavljenih isplata.

Tako je nakon kaznene prijave HNB prvi put na udaru DORH-a, javio je sinoć HTV.

Sukob Hanfe i HNB-a rezultirao je jučer i kaznenom prijavom: "Podnijeli smo kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu jer su s računa Credo banke naplaćene mjenice u korist dvije banke i to nakon što je račun već bio u blokadi pa odblokiran", izjavio je za Novi list Ante Samodol, šef Hanfe.

"U Narodnoj banci sada lažu kada spominju ovrhu po nalogu Fine. Na sastanku u HNB-u, na kojem sam bio sa svojim suradnicima i na kojem je bio i viceguverner Holjevac, rečeno nam je da je HNB dobio mjenice, da ne znaju tko ih je poslao i da su morali odblokirati račun da bi proveli naplatu", kazao je Samodol, pitajući se zašto su mjenice drugih banaka, a ne ovrha Fine, imale prednost u naplati. Odgovor na ovaj slučaj morat će dati istraga Državnog odvjetništva.

Istovremeno s ovom odlukom donesena je i odluka o pokretanju postupka prisilne likvidacije banke, koju provode likvidatori koje je imenovala Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, čime su prestale sve ovlasti dosadašnje uprave i nadzornog odbora Credo banke d.d., te ovlasti glavne skupštine dioničara, naveli su tada središnje banke.

Tužbu protiv HNB-a navodno pripremaju i četiri banke na koje je bačena sumnja.

"Umirujući tonovi ipak stižu iz Hrvatske udruge banaka. Smatramo da je bilo kakva panika ili povlačenje depozita suvišno", izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 30.11.11. 12:37

Neka, neka... iako je ovo ipak ja mislim samo predstava, što bi se reklo PRO-FORME... Ali zato Roha, najbankar svijeta, zatvara banke, kako se krči put banksterima bjelosvjetskim, a, može našu banku, ali bio bi red da malo takne i Hypo, ali Hypo je gazdina banka!!!!!! A Zagrebačka.......... Zatvori ti moj sinko Credo banku, tu je najlakše!


registracija
11/1/10

fluid, 30.11.11. 12:39

Postoje dva moguća scenaria oko Credo banke.Ili je Rohatinskom stiglo naređenje odozgo ili je to učinio iz razloga osobne koristi.Da mu nije strano činjenje za osobni dobitak,pokazao je u slučaju Todorić - Rohatinski i kuća koja je kupljena na tako prozaičan način.U svakom slučaju Rohatinski je dokazao i pokazao kako bez problema i savjesti može zakone i propise prilagoditi tako da nisu svi jednaki pred istim .Postupa isto kao i hrvatska politika sa svojim ovcama.narodom.Podobnici napred ostali stoj.


registracija
17/12/10

zmaj, 30.11.11. 13:13

Upravo tako, ali prvi scenarij se nadovezuje na drugi i drugi se nadovezuje na prvi! Ali ipak tiula stoji neokrnjena i što je najgore da se kandidirao bio bi premijer 100%, ali uletila je ta kuća s Todorićem...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika