30.11.2011. / 14:15

Autor: Deutsche Welle

O izborima na njemačkom

'Moralna trulež HDZ-a'

Mediji na njemačkom jeziku sporadično prate predizbornu kampanju u Hrvatskoj. U svojim današnjim izdanjima (30.11.) dvoje novine donose opširnije članke u kojima analiziraju razloge za (očekivani) izborni poraz HDZ-a.

Foto: Pixsell (ilustracija)Foto: Pixsell (ilustracija)"Hrvatska pred političkim rezom" naslov je članka u švicarskom listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Autor odmah na početku iznosi kako nitko ne sumnja u to da će na izborima pobjedu odnijeti oporba i za to navodi dva glavna razloga. Prema mišljenju dopisnika iz Zagreba, prvi je razlog katastrofalna gospodarska situacija: "Vlada je dugo negirala krizu. A kada to više nije bilo moguće, timu stručnjaka je povjerena izrada reformskog programa. No, unatoč obećanjima nije proveden njegov sadržaj, recimo smanjenje deficita i državne uprave ili povećanje fleksibilnosti tržišta rada. Nedostajalo je hrabrosti za provedbu i onih nepopularnih mjera. Kod Vlade se na području gospodarske politike nisu prepoznavali ni strategija niti odlučnost za provedbu."

Zaokret u desno?

I njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svom članku pod naslovom "Dva koraka naprijed, jedan nazad" iznosi da je Vlada u Zagrebu stalno najavljivala reforme, ali da ih nikada nije dosljedno provela. Autor ocjenjuje da će Hrvatska nakon izbora i potpisivanja Ugovora o pristupanju Europskoj uniji morati zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, budući da je Hrvatska, kako se navodi, odmah nakon Mađarske na popisu rizičnih bivših komunističkih zemalja.

Kao drugi razlog za očekivani izborni poraz vladajuće stranke NZZ navodi "moralnu trulež HDZ-a". U tekstu se ističe da je u javnosti nastala slika jedne stranke koja je državu smatrala svojom "samoposlugom", primjerice kada se radilo o provizijama za dodjelu javnih poslova ili isisavanju novca iz državnih tvrtki. I FAZ i NZZ procjenjuju da premijerka Jadranka Kosor pokušava spasiti situaciju zaokretom u desno i tvrdi da uoči izbora ponovo cvjeta nacionalizam u Hrvatskoj, "kao da 10 godina političkog razvoja nije ostavilo nikakvog traga". Kao primjeri se navode premijerkin pozdrav haškim osuđenicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na ovogodišnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te povratak Miroslava Tuđmana u HDZ.

"Oporba održava iluziju"

NZZ se bavi i predizbornom kampanjom hrvatske oporbe te ističe kako je ona biračima obećala poštenje: "Čini se da je to trenutačno dovoljno za očekivanu izbornu pobjedu, ali ostavlja birače u neznanju što se može očekivati od promjene na vlasti kada je riječ o svakodnevnim problemima." Autor nadalje piše kako i Kukuriku-koalicija službeno održava iluziju da će plaće, mirovine i subvencije ostati nedirnute. Također ocjenjuje da stranački programi oslikavaju puke želje bez konkretnih informacija kako bi se one usred teške gospodarske krize mogle ostvariti. "Ta maglovitost je još pojačana zbog činjenice da oporba trenutačno samo može naslućivati kakvo je financijsko stanje u zemlji. Tako nije isključeno da bi nakon promjene na vlasti na vidjelo mogli izaći još neki za sada nepoznati problemi", upozorava Neue Züricher Zeitung.

Autorica: Andrea Jung-Grimm

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je danas da je ta stranka u prošlim parlamentarnim izborima ukupno potrošila nešto manje od 15,5 milijuna kuna… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 30.11.11. 14:39

Ma dajte pogledajte ovaj plakat - politika odlučnosti i nacionalnog ponosa - hdz-najbolji kad je najteže!
Prevaranti jedni, hohštapleri, licemjeri, lažljivci, kradljivci, ignoranti, neznalice, nesposobni, primitivni, nazadni, polupismeni, homofobni, arogantni, nepošteni, neiskreni, nevjerodostojni...upravo ste vi sramota cijele nacije!!!!!!!!!


registracija
20/5/09

BXLCRO, 30.11.11. 14:42

Kad se vidi ova slika onda - BEZ KOMENTARA!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.11.11. 14:54

I još se usude reći kako bez njih Hrvatska ne može biti jer su,eto,protuteža lijevome.
Dosada su bili protuteža poštenom.
Dapače,bez njih Hrvatska mora.Rupetinu koju oni ostave za sobom neka popuni bilo tko.Sve je bolje od njih.


registracija
24/11/10

aabar, 30.11.11. 14:55

hdz-najbolji u krađi kad je najteže!


registracija
17/6/05

torpedo, 30.11.11. 14:56

Ako je HDZ najbolji kad je najteze, onda to implicira da prethodnih godina, dok situacija nije jos bila tako teska kao danas, uopce nije bio na nivou - jer je bio sto: prosjecan ili obican.

Pa sto ce nam takva vlada koja sve ove godine nije davala maksimum i bila najbolja...


registracija
11/1/10

fluid, 30.11.11. 16:51

Kosorica ne skreće u desno,definitivno.Ona manupulira sa onima koji se smatraju da su desno.Ti jadni i tobožnji desničari,u stvari,uopće ne razlikuju ni desno od lijevo i kada su njihova tijela u pitanju a kamoli ideologija kojoj kao svjesno i predano pripadaju i služe.Da zaista shvaćaju čemu služe kao takvi,stremili bi ka boljitku Hrvatske a ne HDZ-u.Pozdrav generalima u Hagu nije iskren On je čista manipulacija istih koji su i doveli generale u Hag.Njihova odgovornost je u činjenici da je čitav korpus zločionačkih aktivnosti Tuđmana i klike oko njega,izbjegao svoju odgovornost pred sudom u Hagu.Čisti oblik licemjerstva i pokvarenosti HDZ-a .Kao i onih koji su tobože desno a ubijaju svoje generale,pristajući uz bok HDZ-a.Ostali tekst je prilično dobro napisan i ostaje činjenica da nas izvana bolje vide nego što to narod sam uopće želi sam sebi priznati.Barem oni koji se prave da ne vide šta i kako se događa u Hrvatskoj.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 30.11.11. 16:51

Ko nas je doveo u najtežu situaciju? HDZ jer HDZ može da radi samo kad te dovede do govana. Šta ce raditi ako nismo u govnima? Znači, glasajte za HDZ da vidimo još 4 godine dali nas mogu dotjerati do još večeg sranja kako bi mogli obečati da će još bolje raditi kad nam je još teže od težeg.


registracija
30/11/11

Rauber, 30.11.11. 17:59

Trebamo svi glasati za HDZ na ovim izborima, tak da kad ode sve u p.m nek oni ispaštaju kaj su to i napravili


registracija
9/8/09

vinko12, 30.11.11. 19:13

Deri, deri i samo deri spd stoku PREMIJERKO, vidis kako trose spd devize europska potplacivanje ljevicarska proseravanja. Oni posteni a njihovi jataci i novinari dno moralnog dana.
Deri ih sada najzaesce. Oslobodi najljepsi zagrebacki trg od boljsevicke okuoacije i zlocinca, kao poklon Europi.


registracija
21/2/11

skyway, 30.11.11. 19:45

Mislim da je Kosor svojim stavovima i ponasanjem raspirila nacionalizam, sto dakako ne ide bez primitivizma i krajnjeg zastranjivanja. Uz nju su isplivali svi ti debili poput Djakica, Kulusica i ostalih matosica, sto je volej u mozak vlastitoj stranci. Oporbi zaista nije tesko dobiti izbore, jer je HDZ, to nesto sto se prposno predstavlja strankom, sam sebe pobijedio.
Eto, zasto mi je zao Sanadera, jer imao je barem kulturu ponasanja i uljudnosti sto je za Jacu totalna nepoznanica...


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 30.11.11. 20:46

Sta ce oporba naci?? Samo kaos,nered,sve opljackano,pokradeno.Eto to ce naci.Banda je sredila ovu drzavu ,unistila moral,upropastila svaku nadu na bolje,srozala moral i karakter drustva.Zgazila buducnost,razbolila naciju.


registracija
16/2/11

pro, 30.11.11. 21:31

Iako vam i danas (kao i prije četiri i osam godina) poručuju da vas štite od Jugoslavije i komunizma, iako vam i danas (kao i prije četiri i osam godina) poručuju kako čuvaju vaše obitelji i običaje, istina je da nitijedna od tih vrijednosti nije ugrožena, a da oni, HDZ, nisu jedini koji ih žele ili mogu braniti. Istina je da „crvenu knjižicu“ sa svojim imenom i prezimenom ne posjeduje šef oporbe, već šefica HDZ-a. Istina je da u Hrvatskoj ne postoji relevantna politička stranka koja bi zagovarala ikakvu verziju „nove Jugoslavije“A interesira me kakva je to zastava na izbornom spotu Hdz.a bez šahovnice


registracija
16/2/11

pro, 30.11.11. 21:34

Ukoliko volite ovu našu državu, a vjerujem da volite, baš zbog te ljubavi učinite ono što je potrebno. Budite najbolji kad vam je najteže. Uskratite svoj glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici.


registracija
1/12/09

nadir, 30.11.11. 23:19

Izađite na izbore i suosjećajte sa Jacom je teško je sići sa prijestolja..ona kao da se cementirala pa jednostavno neće sići....takvu bahatost nje i njenih suradnika..čitav je HDZ zločinačka organizacija kako netko reče mafijaši i spletkaroši.....


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.12.11. 07:42

vinko12, je li ti dobro?


registracija
26/1/08

Rampa, 01.12.11. 09:59

Vinko12, tupane bauštelski, pa lopata ti na baušteli potpuno razvalila ono malo mozga što ti je ostalo!
Nema u HR nikakvog "spd", taj je u Njemačkoj, već ima SDP, očito je da život provodiš na njemačkoj baušteli!!


registracija
11/11/11

weraw, 01.12.11. 10:02

HDZ - najbolji u krađi i uništenju države.


registracija
2/1/11

prohujalo, 05.12.11. 09:58

vinko
nadam se da ces zavriti kao i tvoja najdraza premijerka......nivo intelektualnosti kao i ekonomije vam je po prilicno isti.......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika