30.11.2011. / 14:33

Autor: Nacional.hr

HAKOM pustio u rad novu kontrolno-mjernu postaju

Izgradnjom sedme u nizu daljinski upravljane mjerne postaje za kontrolu i nadzor značajno se povećala mogućnost kontrole spektra na hrvatskom priobalju

Mjerna postaja HAKOM-aMjerna postaja HAKOM-aHAKOM je pustio u rad kontrolno-mjernu postaju Veliki Bokolj, sedmu u nizu daljinski upravljanih postaja u Republici Hrvatskoj, a koja služi za nadzor i kontrolu radiofrekvencijskog spektra. Kontrolno-mjerna postaja je smještena na otoku Pašmanu i omogućuje provođenje mjerenja na području čitave Sjeverne Dalmacije i srednjeg Jadrana. Njenu izgradnju je pratila i izvrsna suradnja s lokalnom samoupravom.

Uključivanjem postaje Veliki Bokolj u kontrolno-mjerni sustav HAKOM-a Republika Hrvatska je značajno proširila svoje mogućnosti nadzora i kontrole radiofrekvencijskog spektra. Njezin smještaj na otoku Pašmanu, u blizini zadarske zračne luke i hrvatskog akvatorija s velikim brojem plovila, jamac je povećane sigurnosti neometanih komunikacija u zrakoplovnim i pomorskim službama, kao i brojnih nautičara u kornatskom arhipelagu.

Osim zaštite radijskih frekvencija kojima se koriste sigurnosne i hitne službe te službe spašavanja, mjerna postaja ujedno služi i za zaštitu svih korisnika radiofrekvencijskog spektra od neovlaštene ili nepravilne uporabe radijskih sustava (od radioamatera do velikih korisnika poput operatora u mrežama javnih pokretnih komunikacija). Postaja će ujedno doprinijeti i još učinkovitijem mjerenju svih - uključujući i onih ometajućih - signala iz susjedne Italije.

Posebnost ove mjerne postaje jest da se napaja električnom energijom iz isključivo obnovljivih izvora energije, odnosno korištenjem energije sunca i vjetra.

Vezane vijesti

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda, kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji, tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika