30.11.2011. / 15:13

Autor: Hina

'Smeta nas sumnja u izborni proces'

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izjavio je danas kako je svima u interesu, a pogotovo onima koji rade ove izbore, da se ima povjerenja u izborni proces.

Branko HrvatinBranko HrvatinPredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izjavio je danas kako je svima u interesu, a pogotovo onima koji rade ove izbore, da se ima povjerenja u izborni proces.

"Smeta nas sve što na bilo koji način dovodi u sumnju izborni proces. To je osjetljiva stvar, ostavlja nekakve priče o izbornom rezultatu, a izborni proces mora biti lišen tih stvari", rekao je Hrvatin na konferenciji za novinare na kojoj je iznio podatke o aktivnostima DIP-a uoči parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Odgovarajući na novinarski upit vjeruje li popisima birača, odgovorio je da kao građanin mora vjerovati tijelima ove države, a u tom smislu i prihvatiti popise birača koje su nadležna tijela potvrdila i zaključila.

No, dodao je, itekako ga kao građanina zanima struktura popisa birača, odnosno dinamika što se s popisima birača posljednjih godina događalo po izbornim jedinicama, "ali to ni kao građanin ni kao predsjednik DIP-a ne mogu dobiti".

Hrvatin je izvijestio da je u zakonskom roku DIP-u pristiglo 107 izvješća o financiranju izborne promidžbe (od 57 političkih stranaka, 36 kandidata nacionalnih manjina i 14 nositelja neovisnih lista), dok ih je još 14 podneseno naknadno.

Izvješća o financiranju nije predalo 13 sudionika izbora, među kojima su dvije političke stranke, a jedna stranka nije otvorila poseban račun za financiranje kampanje, što je po zakonu dužna.

Hrvatin je upozorio kako je DIP, što se financiranja kampanje tiče, uočio određene nepravilnosti, posebno u području donacija fizičkih osoba, što je DIP utvrdio i dokumentaciju poslao nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Izdvojio je slučaj HSLS-a kojemu je osoba pod inicijalima M.H. donirala 50 tisuća kuna, ali nakon što je uočeno da je tim iznosom prekoračen limit, HSLS je taj novac vratio te od iste fizičke osobe dobio 30 tisuća kuna.

Nepravilnosti su uočene i kod jednog nositelja neovisne liste, kojemu je fizička osoba uplatila 90 tisuća kuna, a koje će, ne smanji li taj iznos na dopuštenih maksimalno 30 tisuća kuna, biti uplaćene u državni proračun.

Sličan je slučaj i kod još dvije stranke, od kojih je jedna u državni proračun već uplatila 50 tisuća kuna, a druga 70 tisuća, dok je jedna neovisna lista uplatila 60 tisuća kuna. "Državni proračun bogatiji je za 180 tisuća kuna, a vidjet ćemo kako će biti dalje", poručio je Hrvatin.

Na izborima 4. prosinca pravo glasa će imati ukupno 4,504.081 birača, od kojih ih 4,092.323 može glasovati u deset "hrvatskih" (3,717.523) te XII. izbornoj jedinici (374.800) u kojoj zastupnike biraju nacionalne manjine. Na izborima 2007. u tih 11 izbornih jedinica pravo glasa imalo je 4,073.294 birača ili 19.029 manje nego na predstojećim izborima.

U XI. izbornoj jedinici pravo glasa ima 411.758 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj ili njih 6666 više nego na izborima 2007.

Najviše birača ima u IX. izbornoj jedinici, njih 426.431, (2007. bilo ih je 414.532), a najmanje u IV. jedinici gdje ih je evidentirano 320.189 ili 775 manje nego 2007.

Na predstojećim izborima bit će ukupno 6873 biračkih mjesta na 6827 lokacija, a za izbore je tiskano ukupno 5,164.500 glasačkih listića od kojih je svaki označen serijskim brojem i, kako je rekao Hrvatin, vodi se kao novčanica.

"DIP u svakom trenutku može reći za svaki glasački listić na kojem se biračkom mjestu nalazi", poručio je Hrvatin, uvjeren i da je osigurana tajnost glasovanja.

Za ove će izbore, dodao je, glasački listići biti nešto većeg formata, zbog velikog broja sudionika izbora - u I. izbornoj jedinici ih je čak 39.

U XI. izbornoj jedinici glasovat će se u 52 zemlje, pa će tako u BiH biti otvoreno 30 biračkih mjesta, a u ostatku svijeta njih ukupno 124, od kojih najviše u Njemačkoj (19).

Zbog manjeg broja biračkih mjesta u BiH nego na dosadašnjim izborima (u slučaju da svi birači izađu na izbore oko 9000 bih ih potpadalo na jedno biračko mjesto), Hrvatin je u ime DIP-a tamošnje birače zamolio za strpljenje tijekom glasovanja.

Izvijestio je da će DIP s prvim privremenim rezultatima izbora izaći na konferenciji za novinare na dan izbora u ponoć, istaknuvši kako će dinamika brojanja glasova možda biti nešto sporija nego 2007. (kada je u ponoć bilo obrađeno više od 56 posto biračkih mjesta), kako zbog velikog broja sudionika izbora, tako i radi dodatnog osiguranja unosa podataka i njihove verifikacije.

DIP će, na izborni dan, od 21 sat na svojim internetskim stranicama objavljivati kako se kreće rezultat, s osvježavanjem svakih 15 minuta, a nakon ponoći moći će se vidjeti i grafički prikaz koje liste prelaze izborni prag od 5 posto po izbornim jedinicama.

O odazivu na izbore DIP će izvještavati priopćenjima u 12 i 17 sati, sa stanjem za 11 i 16 sati.

Upitan smatra li DIP medijske popuste za izborno oglašavanje donacijama, Hrvatin je odgovorio kako će se donacijama smatrati samo medijski popusti koji ne bi bili jednaki za sve, odnosno ako protežiraju neku listu.

Možebitan takav slučaj, dodao je, već je evidentiran i "mi ćemo to raščistiti".

Novinare je zanimalo i kako će se DIP ponijeti prema kandidatima za koje se utvrdi da su osuđeni za kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna duža od šest mjeseci. Hrvatin je odgovorio kako će DIP, kada utvrdi podatke o tome koji su kandidati izabrani u Sabor, utvrđivati može li se, sukladno zakonu, njihov mandat i potvrditi.

Vezane vijesti

Nema instituta "šutnje" za državni referendum

Nema instituta "šutnje" za državni referendum

U provedbi državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neće se ograničavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 30.11.11. 16:24

Branko Hrvatin, Kra-De-Zeova i Šeksova bitch, predsjednik DIP-a na dosad uvijek lažiranim izborima i Vrhovnog suda koji je za neku stvar kao i cijelo sudstvo u Hrvatistanu, nešto kmeči kako bi mi morali imati povjerenja u njega i njegovo vođenje korumpiranih institucija?

Mrš u p.m.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika