30.11.2011. / 15:50

Autor: Hina

'Treba pitati MUP i Ministarstvo uprave o neurednim biračkim popisima'

Predstavnici GONG-a poručili su danas kako je potrebno tražiti odgovornost za činjenicu da popisi birača još nisu uređeni, odnosno da nadležna ministarstva uprave i unutarnjih poslova još nisu riješila taj problem.

GONG proziva MUP i Ministarstvo upraveGONG proziva MUP i Ministarstvo upravePredstavnici GONG-a poručili su danas kako je potrebno tražiti odgovornost za činjenicu da popisi birača još nisu uređeni, odnosno da nadležna ministarstva uprave i unutarnjih poslova još nisu riješila taj problem.

"Treba tražiti odgovornost za takvo stanje. Već godinama Ministarstvo uprave i MUP, odnosno vlada, ne mogu sjesti i riješiti ovaj vrlo važan problem", izjavio je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić nakon DIP-ove konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

"Dakle, bilo bi dobro čuti, sada nekoliko dana prije izbora, odgovore od nadležnih zašto nisu riješili taj problem", dodao je.

Na odgovornost dvaju ministarstava pozvala je i GONG-ova pravna savjetnica Vanja Škorić.

Istaknula je kako, bez obzira je li činjenica da Hrvatska ima više birača nego stanovnika zaista utječe na regularnost izbora ili ne, to stvara loš dojam i percepciju u javnosti.

"Dojam je da se radi o nerealnom broju birača, a to naravno uznemiruje sve nas kao građane", poručila je Škorić.

Apelirala je da se odmah nakon izbora donese novi Zakon o prebivalištu te da se konačno ažuriraju prebivališta građana i s njima povezani popisi birača.

Nužno je, dodala je, promisliti i o aktualnom aranžmanu da dvije različite tvrtke vode popise birača "jer taj trošak zaista nije potreban građanima Hrvatske".

Potrebno je, smatra Škorić, uspostaviti jedinstvenu bazu podataka i povezati je svim tehničkim sredstvima s ostalim podacima, poput onih o prebivalištu i katastru, ali i svim drugim podacima bitnima za ažurnost popisa birača.

Novinare je zanimalo i kako u GONG-u tumače činjenicu da HDZ u svom izvješću o financiranju izborne promidžbe nije naveo podatke o utrošenom novcu prije službenog početka kampanje.

Zelić je odgovorio kako je GONG, isto kao i DIP, i prije službenog početka kampanje upozoravao na važnost da svi sudionici izbora, posebno političke stranke, u svojim izvješćima navedu sve troškove kampanje, "bilo da je to plaćeno prije pola godine ili prije 20 dana".

"HDZ to nije ispoštovao nego je u svom službenom izvješću samo prikazao podatke za službenu kampanju", rekao je.

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 30.11.11. 16:40

Glasača više nego stanovnikla,spada također u domenu djelokruga rada MUP-a.Zakon o prebivalištu.No problem nije razriješen u Zakonu o dvostrukom pravu glasa.Jedan zakon je u suprotnosti sa drugim.Pa kako očekivati da će HDZ ili Karamarko uskladiti zakone kada im interes i je u dvostrukim kriterijima.Postupiti po važećem zakonu o prebivalištu dosljedno kako se primjenjuje prema samim građanima Hrvatske,ukinuo bi Zakon o pravima dvostrukog glasovanja.A tako bi i trebalo biti.No mnogo toga bi trebalo biti ali nije pa tako i ovaj cirkus u kojemu imamo apsurdnu situaciju i mogućnost manipuliranja HDZ-a na galsovanju.Cijela Hrvatska bi trebala bojkotirati(što opet nije dobro ali)izbore dok se te nelogičnosti apsolutno ne razriješe.Ovako glasujemo puni očekivanja a unaprijed znamo da je sve uzalud.Šeksovijada i HDZ-ovska komedija je jača i od logike i od prava.Pa to nam rade već 17 godina i nikom ništa.Zato Hrvatska i je banana-država.Banana kojom upravljaju majmuni.Ili smo mi majmuni?Prosudimo samo iskreno i pošteno.


registracija
16/2/11

pro, 30.11.11. 22:03

Pitati Karamarka kako je odradio posao u korist Hdz-a.Zašto se je išlo u popis birača kad brojke nisu točne ,zar opet glasaju
mrtvi..ili ti 100 i više osoba na jednom mjestu prebivališta


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 03.12.11. 18:40

Hoce li se opet desiti da u Vrgorcu bude prijavljevo 416 biraca na jednoj adresi???.To je HDZ-ova do sada tolerirana stvarnost.Zna se isto ZASTO.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika