30.11.2011. / 18:36

Autor: Hina

ŽDO bez komentara o Boljkovcu dok ne vide odluku Ustavnog suda

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još nije zaprimilo odluku Ustavnog suda kojom je poništeno rješenje o istrazi i pritvoru Josipa Boljkovca i zbog toga ne može ništa komentirati i reći koji će biti daljnji potezi u tom slučaju, kazala je danas glasnogovornica ŽDO-a Dunja Pavliček.

Josip BoljkovacJosip BoljkovacZagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još nije zaprimilo odluku Ustavnog suda kojom je poništeno rješenje o istrazi i pritvoru Josipa Boljkovca i zbog toga ne može ništa komentirati i reći koji će biti daljnji potezi u tom slučaju, kazala je danas glasnogovornica ŽDO-a Dunja Pavliček.

Za sada ne možemo ništa reći jer nismo primili sudsku odluku i ne znamo njezino objašnjenje, kazala je za Hinu glasnogovornica ŽDO-a koji treba odlučiti što će poduzeti u slučaju Boljkovac kojega je policija kazneno prijavila zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima 1945.

Na osnovi te prijave ŽDO je zatražio, a zagrebački Županijski sud pokrenuo istragu i Boljkovcu u početku studenoga odredio jednomjesečan pritvor. No, Ustavni sud je jučer prihvatio tužbu njegova branitelja Ante Nobila te ukinulo odluke o pritvoru i istrazi, ustvrdivši da su mu povrijeđena ustavna prava jer se postupak protiv njega vodio po starom zakonu o kaznenom postupku, a trebao je po novom.

Boljkovac je sinoć pušten na slobodu iz zatvorske bolnice u kojoj je bio od početka pritvora zbog poodmakle dobi i lošeg zdravstvenog stanja.

Nakon izlaska iz bolnice Boljkovac je kratko rekao da ništa ne zamjera ministru Tomislavu Karamarku, ali da mu to nije trebalo. Njegov je branitelj pak izjavio da je sam proveo detaljnu istragu i pronašao dokumentaciju koja dokazuje po čijoj je zapovijedi počinjen zločin koji se stavlja na teret Boljkovcu.

Nobilo je najavio da će glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću predati sve dokaze koje je prikupio, među ostalim i zapisnik sa sjednice na kojoj je donesena odluka o likvidaciji 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak za što je osumnjičen Boljkovac.

Iz MUP-a su nakon odluke Ustavnog suda priopćili da ta odluka ne znači i odbačaj kaznene prijave niti odustajanje od kaznenog postupka. Odbacili su i Nobilovu izjavu da su u slučaju njegova branjenika primijenjene odredbe starog ZKP-a zato što je to odgovaralo ministru unutarnjih poslova Karamarku u njegovoj predizbornoj kampanji.

Također su istaknuli da je Boljkovčevo procesuiranje rezultat konzultacija sa ŽDO-om u Zagrebu, a ne autonomna odluka policije.

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 30.11.11. 22:34

pa imaju na netu odluku suda!


registracija
14/7/11

Trinity, 01.12.11. 12:43

Odluka Ustavnog suda upravo znači odbačaj kaznene prijave kakva je bila podnesena!
Daljnji kazneni progon je nešto sasvim drugo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika