30.11.2011. / 18:50

Autor: Deutsche Welle

Stefanović: Barikade su ispunile svoju svrhu

Na početku nove runde pregovora u Bruxellesu prištinska delegacija je uputila poziv Srbiji da prizna „realnost nezavisnosti Kosova“, dok je beogradska delegacija pozvala na uklanjanje barikada, jer su one „ispunile svrhu“.

Borislav Stefanović (Foto: Vlada RS)Borislav Stefanović (Foto: Vlada RS)Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, prema mišljenju jednih, je odlučujuća pred ocjenu Vijeća Europe o napretku Srbije i Kosova u procesu eurointegracija. Iz prištinske delegacije najavljuju da je u pitanju i posljednja runda pregovora u ovoj godini.

"9. prosinca Vijeće Europe će odlučivati o napretku zemalja Zapadnog Balkana. Rezultati današnjeg sastanka, i dogovora do sada postignutih, biti će jedan od faktora koji će odlučivati kako će Srbija i Kosovo napredovati ka EU. Ovo je prva faza dijaloga, druga će doći, ali neće biti drugog dijaloga osim tehničkog", naglasila je pri dolasku šefica delegacije Prištine, Edita Tahiri.

Stefanović: Srbija će ustrajati

Iz delegacije Beograda odgovaraju da je fokus razgovora na rješavanju problema, bez pritisaka u smislu dobijanja statusa kandidata ili ne. I dok se u Bruxellesu već neslužbeno spominje i mogućnost odgađanja odluke o kandidatskom statusu Srbije za sljedeću godinu, šef delegacije Beograda Borislav Stefanović kaže da je Srbija, kroz svoju povijest, navikla na pritisak, ali da će ustrajati na očuvanju odredbi svog Ustava i Rezolucije 1244. Stefanović je naglasio i da događaji na sjeveru Kosova ne doprinose stabilizaciji situacije i pozvao „građane da ostanu mirni i jedinstveni sa svojom državom" i uklone barikade:

"Barikade su ispunile svoju svrhu. Mi smo došli na korak do političkog rješenja. Barikade su onemogućile Prištinu da instalira svoje institucije na sjeveru Kosova. Sada je red na državi da pronađe adekvatno rešenje i u tom smislu mi ćemo učiniti sve."

Tahiri: Posljednja runda dijaloga u ovoj godini

Kada su u pitanju dvije osnovne teme, regionalno predstavljanje Kosova i zajedničko upravljanje granicama, stavovi dviju strana su i dalje vrlo različiti. Beograd tako inzistira na međunarodnom prisustvu na prijelazima 1 i 31, uz potvrđivanje njihove posebnosti, dok je za Prištinu to neprihvatljivo rješenje.

„Gospodin Stefanović nije bio iskren sa srpskom javnošću kada je rekao da će zajedničko upravljanje granicama urediti prijelaze 1 i 31. To nije točno. Ti prijelazi su pod kosovskom upravom i suverenitetom", rekla je Tahiri.

S druge strane Beograd se oštro protivi zahtjevu Prištine koja traži izjednačavanje s nezavisnim državama prilikom sudjelovanja u regionalnim forumima. Rezultati razgovora bi se trebali razmotriti već u četvrtak na ministarskom vijeću EU.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika